- hirdetés -

Kellemetlen meglepetést hozott számos ingatlantulajdonosnak a harminc éves hidegrekordokat döntögető január: az Alföldvíz Zrt. tájékoztatása szerint Orosházán megközelítőleg 500 vízóra fagyott el, tetemes károkat és költségeket okozva.

Legtöbben tudják, hogy a téli hónapokban nem árt fokozottan védeni a vízórát, az idei hideg azonban sokakat ért felkészületlenül. A nem ritkán mínusz 15 fok alá süllyedő hajnali hőmérsékletek nem kímélték a vízmérő eszközöket sem. A probléma gyakran az enyhülés után mutatkozott meg, amikor váratlanul elöntötte az udvart, esetenként az utcát vagy a szomszéd telket is a víz.
– A körülbelül 500 elfagyott vízórának mintegy 10 százaléka, azaz olyan 50 eset köthető az elmúlt heti melegedéshez – tájékoztatott Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője.

Ennek az orosházi ingatlannak az aknája teljesen megtelt, miután a vízórát szétfeszítette a jég
Ennek az orosházi ingatlannak az aknája teljesen megtelt, miután a vízórát szétfeszítette a jég

Mint mondta, a bosszúság mellett komoly anyagi vonzattal is számolniuk kell a károsultaknak, amiből a vízmérő cseréjének tizenötezer forintos költsége szinte elenyésző.
– Egy fél centis repedésen naponta akár 32 köbméter víz is elfolyik, ami havonta ezer köbmétert jelent. Könnyű kiszámolni, hogy még a csatornadíj elengedésével is százezres nagyságrendű a fizetnivaló – emelte ki a szakember.

A szomszédok figyeljenek egymásra

Azok az ingatlanok különösen veszélyeztetettek, ahol nem lakik senki, például hétvégi házként vagy nyaralóként funkcionálnak és télre lezárták őket. Ezért is hívja fel a szolgáltató a figyelmet, hogy a szomszédok mindig tartsák szemmel a mellettük lévő kerteket és, ha szokatlan tócsát látnak, értesítsék a tulajdonost.
– Ha például tudják, hogy idős, esetleg beteg ember él a mellettük lévő ingatlanban, aki keveset mozog kint és esetleg észre sem veszi a gyanúsan megszaporodó vizet, csak amikor már nagyon sok kifolyt – hangsúlyozta.

Az Alföldvíz Zrt. ingyenesen hívható, 80/922-333-as műszaki hibabejelentő száma vagy a muszakihiba@alfoldviz.hu e-mail cím folyamatosan rendelkezésre áll. A szétfagyott vízmérő cseréjére – leterheltségtől függően – akár egy órán belül, de többnyire még a bejelentés napján sor kerül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.