- hirdetés -

Négy programelemben 160 közfoglalkoztatott kezdi meg a munkát Orosházán március elsejével. Mindemellett tanfolyamokat is indítottak, melyek növelik az esélyt arra, hogy visszataláljanak a munkaerőpiacra.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Orosháza idén is pályázott a járási startmunka mintaprogramra, melyhez az önkormányzat 31 millió forint önerőt biztosít. Ennek köszönhetően négy programelemben 160-an kezdhetik meg a munkát március elsejével – tájékoztatott a területért felelős alpolgármester, Fejes Róbertné.

A mezőgazdasági programban 15 főt foglalkoztatnak, 10 hónap időtartamra. Ennek keretében kukoricát és kendert, fóliasátrakba pedig paprikát és paradicsomot termesztenek majd. A pályázat keretében 2,5 millió forint értékben magkender-cséplőgépet is beszereznek. A kukoricát és kendert értékesítik, a paprikát és paradicsomot pedig a közkonyháknak adják át, ingyen. A foglalkoztatás 10 hónapig tart.

A helyi sajátosságok program keretében szintén 15 főt foglalkoztatnak egy éven keresztül. Ennek keretében a gyopárosi tó sétányán 12 kerti padot készítenek és helyeznek ki. A fürdőhöz oda-vissza vezető útszakaszon található 5 buszmegállót felújítják, illetve az önkormányzat épületében, a nagytárgyalóval szemben található mosdót is korszerűsítik.

A belvízelvezetés program keretében a tavalyi évhez képest növekedett a foglalkoztatottak száma, 50-ről 70 főre. Több feladatot is végeznek egyéves foglalkoztatásuk ideje alatt, többek között kitakarítják és karbantartják a csapadékvíz-elvezető rendszereket, tisztító aknákat, de cserje és növényrendezés, 800 műtárgy karbantartása és nádvágás is az elvégzendő feladatok között szerepel. A közútprogram keretében 60 főt foglalkoztatnak egy évig, melynek keretében folytatódik a korábban megkezdett járdafelújítás, padkázás.

Közben közfoglalkoztatottak bevonásával, uniós támogatásból december 19-én 14 fővel állatgondozó, valamint 13 fővel zöldség- és gyümölcstermesztő képzés is indult, a tanfolyam április 6-ig tart. Február 13-ától 13 fővel szociális gondozó és ápoló, valamint 13 fővel állatgondozó tanfolyam kezdődik.

– Eddig is és ezután is élni fogunk az adódó lehetőségekkel. Munkához jut 160 ember, a tanfolyamokon résztvevők pedig egy olyan pluszt szerezhetnek, ami a későbbiekben csak növeli esélyüket arra, hogy visszataláljanak a munkaerőpiacra. A foglalkoztatottak munkájukkal hozzájárulnak a város fejlődéséhez, szépüléséhez, értéket teremtenek, a kapott munkabér pedig segítség a családoknak – emelte ki Fejes Róbertné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.