Életünk meghatározó eseményének részese – Mariné Csúzi Márta a Hét embere

Az önkormányzat anyakönyvvezetője közel 20 éve él Orosházán, 10 éve esket. Az elmúlt évek alatt több száz pár boldogságát látta és részese lehetett életük nagy napjának.

Mariné Csúzi Márta Szegeden született, családjával Kecelen élt, Baján végezte a középiskolás tanulmányait, ahol képesített könyvelő és pénzügyi előadó végzettséget szerzett. Néhány évet Kecelen, majd 3 évet Németországban dolgozott. Közel 20 éve került Orosházára. Az önkormányzatnál kezdetben a leíróban, majd gyámügyi előadóként dolgozott, 2000-ben anyakönyvi szakvizsgát tett. Néhány hónapig esketett, majd megszületett a gyermeke. A gyes alatt személyügyi szervező szakon diplomát szerzett, 2006-tól anyakönyvvezető.

Míg mások pihennek, ő dolgozik, hisz az esküvők többsége szombaton van, a családja ezt már megszokta, alkalmazkodtak hozzá. Volt olyan nap, amikor 7 párt adott össze, ez hatalmas koncentrációt, odafigyelést igényel. És előfordult már az is, – amitől minden ember retteg a házasságkötésekor – hogy otthon maradt a gyűrű, de megőrizte higgadtságát, rövid időn belül megoldódott a probléma, és a pár házaspárként távozott.

Mariné Csúzi Márta 10 éve esket, munkája során számos megható pillanat adódik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mariné Csúzi Márta 10 éve esket, munkája során számos megható pillanat adódik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A személyes beszélgetések alkalmával, bár a házasulandók már izgatottak, igyekszek róluk minél többet megtudni – ez nagyban segít a felkészülésben. Mindig törekszem valami pluszt adni, idézetekkel, egyéb útravalókkal megfűszerezni a hivatalos részt – emelte ki Márti, akinek munkája során számos megható pillanat adódik. Emlékezetes és egyben egyedi számára egy „nyolcvanas” pár, akiknél az unokák közreműködtek, mint tanúk. Mint mondta, öröm volt rájuk nézni, valami pluszt adtak, különleges, lélekemelő érzés volt számára.

És hivatalos rész ide vagy oda, az anyakönyvvezető is ember, és bizony előfordul, hogy elérzékenyül ő is. Például akkor, ha nagyon közeli ismerőst, barátot esket, vagy amikor szülőbúcsúztatás van, akkor mindig eszébe jutnak szülei, akik nemrég ünnepelték 50. házassági évfordulójukat. – Házasságpárti vagyok, hisz így kerek egy család. Szerintem, nem az számít, hogy egy esküvő kisebb vagy nagyobb létszámú, mindkettőnek megvan a maga varázsa. Hozzátette, jóleső számára, hogy sok pár küldött fényképet magukról, megköszönve ezzel is a ceremóniát, ezeket féltve őrzi.

Márti elmondta, szereti a munkáját, megismerni az embereket, élettörténeteket, amik sok esetben az ő lelkét is megtöltik, és erőt adnak a mindennapokhoz. Örül, hogy ez a hivatása.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás