- hirdetés -

Orosházán hagyományosan erős a lovas sport (is). Ezt a kijelentést erősíti a Kulik Farm nemrég átvett újabb díja.

A Kincsem Park lovas gálája keretében, január 20-án díjazták azokat a sportolókat, idomárokat, tenyésztőket, akik kiemelkedő eredményeket értek el a 2016-os esztendő folyamán. A két orosházi díjazott közül Nagy László életmű díjáról korábban már írtunk az Oroscafén. A másik nagy sikert az ügető sport legjobbjai közt a Kulik Farm érte el. A tenyésztők versenyében 2. Kulik Ferencéket csak a jóval nagyobb lóállománnyal rendelkező Rádiházi Ménes előzte meg.

2015: Tónyó a Nemzeti Díj győztese (archív fotó: Maróti Edit)
2015: a Kulik Farm lova, Tónyó a Nemzeti Díj győztese (archív fotó: Maróti Edit)

Ebben az értékelésben a sorrendet a különböző tenyészetekből származó lovak eredményei alapján határozzák meg. A Kulik Farmon született csikók 2016-ban minden nagy versenyben helyen voltak, a hiányzó győzelmek pedig csak apróságokon múltak.

Az orosházi ménes kiugróan sikeres éve a 2015-ös volt, amikor egyebek mellett Nemzeti Díjat, Derby kísérleti versenyt nyertek. A koronát a 101. Magyar Derby tette fel az évre. A legjelentősebb versenyén az első és a harmadik helyet is Kulik ló hozta el. Erre, hogy a Derby-n egy tenyésztő lovai végezzenek az 1. és a 3. helyen a megelőző 101 évben nem volt példa.

Mindig jobbra törekvés

Kulik Ferenc a ’70-es évek végén kezdte az ügetőlovak tenyésztését. Első nagy sikere „Milan” nevéhez fűződik, aki akkor fölényesen nyerte a Négyévesek nagydíját.

Innen egyenes út vezetett a tudatos tenyésztés, fejlődés irányába és az eltelt majd 40 év alatt a magyar lóverseny sportban jól csengő név lett a Kulik Farmé. Jelenleg is több lovuk fut a Kincsem Parkban.

A tervszerű tenyésztői munka mellett kialakítottak egy gyümölcsöző együttműködést az ország egyik legjobb fiatal idomárjával, Kolozsi Lászlóval és a közös munka egyre több sikert hoz. Az elmúlt néhány évben ifjabb Kulik Ferenc is segíti édesapja munkáját. Tanulmányai mellett (ha minden jól megy, a tanév végére mezőgazdasági mérnök lesz) tréningezi a lovakat és már hajtóként is letette névjegyét. 2016-ban megyei bajnok lett és a Kincsem Parkban is mutogatja oroszlánkörmeit a „nagyok közt”.

A Kulik Farmon alapszabály a mindig jobbra törekvés. Az eddigi eredmények és ez a fajta elkötelezettség, szenvedély, még reméljük sok szép sikert eredményez az elkövetkezendőkben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.