- hirdetés -

A reformáció 500 éves évfordulóját országszerte ünneplik, országos emlékbizottság felel azért, hogy a kultúra és tudomány számos területén felmutassa a protestantizmus erejét. 

Üzenetként azt fogalmazzák meg, hogy ez az eszme ma is képes megújulást hozni. Orosházán is számos rendezvény előkészületei zajlanak a gyülekezetekben. Az oktatási intézményekben pedig a mindennapok része, folyamatosan feldolgozandó témául szolgál a tanórákon és azon kívül is. Megtudtuk, több pályázatot is beadtak, hogy erre a célra fordíthassák az elnyert forrásokat. Ezek sikere is befolyásolja az év programját.

A református gyülekezet tripla jubileumot ülhet ebben az évben: 500 éves a reformáció, 100 éves a templom, 15 éve indult az óvoda. – Sőt, az 1567. évi alkotmányozó zsinaton fogadták el egyik hitvallási iratunkat, a II. Helvét Hitvallást. Ettől az időponttól számítják a Tiszántúli Református Egyházkerület és a magyar református egyház létét hivatalosan – emlékeztet Szalkay Róbertné iskolalelkész, akitől megtudtuk, január utolsó hét végéjén az emlékév nyitó alkalmát, református-unitárius istentiszteletet tartottak a gyülekezeti házban.

A nevelőtestület egyik fő törekvése, hogy a reformáció üzenete járja át a tanévet. Megismerni a reformáció örökségét, értékeit úgy, hogy közben mellétesszük a magunk értékeit, gyarapítjuk a kincseinket – fogalmazott Fehér Borbála, a Székács evangélikus iskola igazgatója. Már karácsonykor foglalkoztak a témával, februárban a Békés megyei evangélikus gimnáziumok diákjai számára bibliaismereti csapatversenyt szerveznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.