Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Rendkívüli testületi ülés – téma a diákélelmezés

Egy héttel a soros ülést követően ismét üléseznek a képviselők. Többek között a diákélelmezési intézmény vezetői pályázatairól lesz szó.

Január végén a délutáni órákba nyúlóan egyeztetett Orosháza képviselő-testülete, egy héttel később újra van miről beszélniük: rendkívüli ülést hívott össze a városvezető. Erről előzetesen itt írtunk, a napirendek ide kattintva találhatók.

8:59 – 9:24

Eddig öten az ülésteremben, lassan gyülekeznek a képviselők, elméletben hamarosan kezdünk.

Tíz perccel 9 után elkezdődött az ülés, nem tud részt venni az ülésen Sára Csaba, Elekes Lajos és Lénárt Zoltán. A napirendi pontokat Dávid Zoltán polgármester javaslatára egy zárt napirendi ponttal egészítették ki, melynek témája a Gémes palota értékesítése pályázat. A napirendi pontokat a képviselők elfogadták.

1.) Döntés intézményvezetői pályázatról

A diákélelmezési intézmény ellen nyomozást folytat a rendőrség, a korábbi vezető helyére új kell, négyen jelentkeztek a posztra: Béres Enikő, Farkas Andrea, Czenéné Zsolnai Irén, Urbánné Klapács Katalin.

Mind a négy pályázó vállalta, hogy nyílt ülésen döntsenek a pozícióról – ez nem túl jellemző, emelte ki az ügyrendi bizottság elnöke, Németh Béla. – Mind a négy pályázó alkalmas a feladatra, de javaslatot kellett tenni egy főre. Úgy véltük, kellő tapasztalattal, gyakorlattal Urbánné Klapács Katalin rendelkezik, a bizottság őt bízná meg egyöntetűen a vezetéssel, és majd a testület dönt, hogy egyetért vagy sem.

A pályázók a teremben, szóban nem kívánják kiegészíteni a pályázatukat.
Bojtor István alpolgármester egészíti ki a határozati javaslat eddig kipontozott részeit, javasolva, hogy február 6. napjától 2022. február 6-ig Urbánné Klapács Katalint bízzák meg az intézmény vezetésével, mindösszesen bruttó 450 ezer forint/hó javadalmazással.

9 igen, 4 tartózkodással elfogadta a testület.

Ügyrendben kér szót Fetser János, az MSZP frakcióvezetője: – A múltkori testületi ülésen és most is az ön munkatársa folyamatosan miket vesz egy kamerával. Miért?

Dávid Zoltán: – Mindenkit vesz, nem csak az ellenzéki képviselőket. Fetser János szerint ez nem igaz, a kamera végig rájuk van irányítva: – Nem zavar, csak ne közpénzből fizesse, hogy az ellenzékkel szórakozik, vagy fizesse meg saját zsebből.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik): – Ha a múltkori ülésen készült felvételt láthatnánk, akkor meggyőződhetnénk arról, hogy Fetser képviselőtársam téved vagy sem. Polgármester úr azt mondja, mindenkit vett a kamera, nézzük meg a felvételt, illetve kérdezzük meg az illetőt.

A polgármester nem érti a felvetést, és jelzi, fotósnak, kamerásnak nem kell beszámolni arról, hogy kit fotóz le.

Füvesi Sándor kiemeli, nem a médiáról van most szó, hanem a polgármester “udvari” fotósáról: – Hiszen itt már kabinet van, közpénzből fizetik. Folyamatosan rajtunk a kamera, saját célra felvételt készítenek, nézzük meg akkor.

Dávid Zoltán újra kiemeli, ez nem napirend, nem kíván erről tovább beszélni. Szabó kiemeli, vagy eleget tesz az ellenzéki kérdésnek, vagy felvállalja a jogi következményeket. Fetser közben hátramegy az kameráshoz, és neki is szóváteszi.

9:24 – 9:40

2.) A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-ben lévő önkormányzati tulajdonú részvények eladásával kapcsolatos döntések meghozatala

13 igen mellett, egyöntetűen elfogadták

3.) Elővásárlási jog gyakorlásáról lemondás az Orosháza Hun utca 11. szám alatti lakóház felülépítmény 1/4-ed tulajdoni illetősége vonatkozásában

13 igen mellett, egyöntetűen elfogadták

Kérdések

Füvesi Sándor (MSZP) elmondja, korábban feltett kérdéseire az elmúlt hónapokban sem kapott válaszokat. Egy perce volt a képviselőnek, sorolta:

1. Diákélelmezés kapcsán arról volt szó, hogy január közepén fejeződik be a belső ellenőrzés, de az eredményről azóta sem tájékoztattak.
2.Hónapokkal ezelőtt kérdeztem az autóbuszközlekedés kapcsán, hogy mennyi a vonalhálózat teljes hossza. Azóta sem kaptam meg választ.
3. A városi rendezvényszervező cégnek adtak 10 millió forintot. Megkérdeztem, hogy mire fel? Ígérték, hogy láthatjuk a beszámolót, azóta sem kaptam meg.
4. Többször kérdeztem, hogy a DAREH kapcsán miért jelent meg hazugság az Orosházi Életben, és igaz-e, hogy Krisztován Anna írta.
5. Többször kérdeztem, hogy milyen szakértőket alkalmazott a DAREH-ben, negyedik hónapja nem mondta meg ezeket.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) kérdez.

1. A jegyzőasszonytól kérdezem, hogy közpénzből készített kamerafelvétel megnézhető-e vagy sem? Megtagadhatja-e a polgármester, hogy megnézzük? A képviselő, ha kérdést akar intézni az önkormányzati alkalmazotthoz, az megtagadható-e?
2. A diákélelmezés kapcsán szabályos volt-e, hogy előre közölték, kit javasolnak az intézményvezetői posztra, és után szavaztunk, illetve, hogy a másik három személy vonatkozásában nem szavaztunk?

Fetser János kérdez:

1. Jelen pillanatban hogyan áll a Pilot program, milyen keretből finanszírozzák 2017-ben, hány sertés van Orosházán és hogy áll a másik oldala?
2.Miért nyíregyházi benzinkútszervízt hívtak meg a Piloton belül az álversenyzetetés kapcsán, és miért nem egy nagykereskedő céget?

Válaszok Füvesinek:

1. A jegyző Füvesinek válaszolva elmondja, a belső ellenőrzés idejét meghosszabbították betegség, és a nagy anyagmennyiség miatt, amit át kellett nézni. Az ellenőrzés a napokban lezárul, tájékoztatják a képviselőket.
2. Bojtor István elnézést kér, nem kérte be a vonalhálózatra vonatkozó adatot, jövő hétre ígéri.
3. A rendezvényszervező cég kapcsán Benkő Ferenc, a városüzem vezérigazgatója mondja el, hogy a cég éves beszámolóját még nem készítette el, amint ez megtörténik, bemutatja. Füvesi jelzi, nem is erről volt szó: – Azt kérdeztem a decemberi ülésen, hogy miért kap a cég 10 milliót, amikor semmit nem tudunk róla. Ekkor mondta Benkő, hogy készített egy 20 oldalas jelentést, megígérték, hogy ezt megkaphatjuk, nem történt meg. Dávid Zoltán kéri, álljon ez a dokumentum Füvesi rendelkezésére.
4. Újságra vonatkozó kérdésre nem érkezett válasz.
5. DAREH szakértőkről a polgármester elmondja, emlékei szerint megválaszolta a kérdést írásban, de utánanéz.

Válasz Szabónak

1. Írásban válaszol a jegyző, de hozzáteszi, polgármestertől és jegyzőtől lehet kérdezni, önkormányzati alkalmazottól nem.
2. Szintén a jegyző válaszolt: mivel minősített többség elfogadta a jelentkezőt, így szerinte ez szabályszerű, nem kellett a többi diákélelmezési vezetőjelöltről szavazni.

Válasz Fetsernek

1. Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, nincs már olyan, hogy Pilot program, hanem hosszútávú start program van. Éppen a mai napon érkezik 99 sertés, a fóliasátrakban március közepén ültetik a korai dinnyét, az előkészületek folynak.
2. A nyíregyházi cégről írásban ígér tájékoztatást Fejesné.

A rendkívüli ülés véget ért, zárt ülést rendel el a városvezető.

Köszönjük a figyelmet.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • Helyi lakos

  Dávid úr! Ön nem kiskirály, még ha így is érzi. Ön a köz pénzéből élő közszolga. Ha nincs takargatni valója akkor ne Tegye, mutassa be a felvételeket és mindenki megnyugszik. Így talán az adófizetők pénzéből kapott emelt fizetésükért a köz érdekében is tudnak dolgozni a képviselők.

 • Tuskó Hopkins

  Felháborító Dávid és társai arroganciája. Dávid Úr, Ön többek között az én pénzemből hízik ilyen szépen. Tegye meg azt a szívességet, hogy nem ezzel az arroganciával végzi a dolgát. A másik szívességet nem engedem meg.

  Köszönöm

 • Rajki_Emma

  Azt hittem engem már nem tudnak meglepni a gyarlóság terén, de tévedtem. Nem elég, hogy hirtelen egymás után jön a testületi ülés, az embereknek a sok gond mellett nemcsak az a dolga, hogy naponta lesse, mikor találják ki üljünk össze gyorsan, olyan gyorsan, hogy az ellenzéknek arra se legyen ideje, hogy tanulmányozzák az előterjesztéseket. Lám a jegyző mindent megmagyaráz, minden szabályos, ha ők előre eldöntötték kit akarnak, akkor azt meg is szavazzák, miért is kéne még két jelölre szavazni a testületnek? Minek is az ellenzék, ha nem azért, hogy kamerákkal felvegyék őket, esetleg idegesíteni akarják, vagy mi a fészkes fenét csinálnak. Ezt jogsértő és jobb lenne, ha magyarázatot adnának erre, ráadásul, mi az, hogy az ellenzéki képviselő nem kérdezhet az önkormányzati munkatárstól, csak Dávid uramtól és a jegyzőtől, akik természetesen mindent megmagyaráznak, csak a magyarázatuk nem elfogadható. Hűha a nagy PILOT programnak vége,- pedig az ember örült, ha vasárnap bemehetett disznót etetni. Bár nem tudjuk ki volt az az ember – most már hosszú távú start program van. Olyan hosszú távú, hogy évek elteltével tudjuk meg, hogy annak is vége lesz. Jönnek a választások. Az ellenzéki képviselők helyében, én utánajárnék jogilag volt a joguk őket kamerázni, és ha nem úgy feljelenteném a városvezetést, mint a huzat. Mit művelnek már? Mennyi pénzébe kerül a népnek ez a külön akció, mennyi ember alkalmaznak még haszontalanságokra a nép pénzéből? dr. Szabó Ervin képviselő úrnak ismét írásban válaszolnak. Képtelenek azonnali válaszokat adni, ráadásul nem is akarják, hogy a lakosság hallja ezeket a válaszokat. A polgármester egyre többször szólítja fel az ellenzéket, hogy a bizottsági ülésen mondják el kifogásaikat, ne itt a nyilvánosság előtt, mitől,v agy kitől fél a polgármester, hogy mindent titokban akar tartani a nép elől? Kár, hogy nem tudtam erről az ülésről, így utólag, amit leírtak van csak lehetőség, ami általában nem mutatja a teljes képet. A másik észrevételem, hogy az új média, annyira sem tiszteli az ellenzéket, hogy odaírja Szabó “képviselő”, Fetser képviselő, milyen faragatlanság ez? Csak Szabó, Csak Fetser, nos nekem pedig akkor csak Dávid, és társai legyen a megnevezés? Tiszteljék őket, mert képviselők, akár tetszik nekik akár nem.

 • Rajki_Emma

  …ha tehetnék egy megjegyzést, végzi a dolgát? Milyen dolgát? Ők arra lettek odaküldve, hogy szolgálják a lakosságot, de eszükben sincs, ők a nép pénzéből idegen érdekeket képviselnek építve holdudvarukat.

 • Rajki_Emma

  Egyetértek, milyen munka ez, hogy itt kameráznak, ha velem történne meg feljelenteném őket. A mondatáról, hogy Ha nincs takargatnivalója…… eszembe jutott, hogy miért söpörték le az asztalról a korrupcióellenes bizottság felállítását, mert a közélet tisztasága mindenki érdeke, és ha nincs takargatnivalója senkinek miért is ne szavazták volna meg???? sok a miért.

 • Tuskó Hopkins

  Elképzelni is szörnyű, ha mondjuk egy sürgősségi beavatkozás a kórházban is hasonlóan történne, mint amilyen színvonalon a jegyző dolgozik:

  “Nem tudom pontosan mint sebész szakorvos, hogyan kell a perforált vakbelet operálni. Először megnézem a könyvben és majd utána megoperálom a beteget.”

  Nagyszerű. Egyébként ezért fizetést is kap a jegyző, vagy önkéntes alapon ennyire gyenge?

 • Tuskó Hopkins

  Kicsinek én sem nevezném. 🙂

 • Helyi lakos

  És teszi ezt extra emelt bérért… No commet!

 • Tuskó Hopkins

  Ne már. Ezért pénzt kap a jegyző, hogy a polgármesterek fizetésének emelésén kívül semmit sem tud fejből?

 • azember

  A “Mi” időnkben a képviselők(az ellenzékiek is természetesen) kérdezhettek a hivatali alkalmazott köztisztisztviselőtől. Igaz akkoriban a nagyobb fejlesztések anyagait is a felelős köztisztviselő terjesztette elő(az írásos anyagot időben elkészítve!) és a képviselőtestület előtt, az ülés alkalmával – túl a szakbizottsági üléseken – személyesen kellett helytállnia, a feltett kérdések megválaszolásával!

 • Tuskó Hopkins

  OK, Önnek könnyű. Tanult is. Meg ért is a szakmájához. Meg érti is amiről beszél.

  Na de próbáljon meg helytállni pl. egy szülőszobában, mint orvos. Na ugye, hogy nem menne. 🙂

  A Fidesz-nél csak a lojalitás számít. A többit meg majd megmondja a “stáb”. Utólag, írásban. ĐĐĐĐĐ

 • azember

  Most nem kell(ene) tanulni? Néhány fórumon – már lehet iztt a Cafe-n is, megajánlottam különböző szakterületeken okoskodóknak, hogy ha kapok egy napot a kórház igazgató főorvostól a sebészeten, jöhetnek hozzám műtétre, az én fogok fölé hajolni a szikével. Na persze mivel itt már – mivel direktben volt szó az életéről – számított a hozzáértés! A többi szakterületen – mely tevékenységeket körében az emberi élet csak következetesen veszélyeztetett, de összességében hasonlóan súlyos károkat lehet okozni, egyaránt szűk és szélesebb társadalmi kiterjedéssel – ugyan miért nem követelmény a kvalifikált szakmai hozzáértés és az emberi alkalmasság?

 • Tuskó Hopkins

  Simonka, Dávid, Lövei, Németh, Fejesné, Bojtor, Burkus, Laci bácsi és társai. Sorolhatnám.

  Ezek az emberek egy szerencsétlen szervilis társaság, akiknek annyi eszük sincs, hogy ép ésszel felfogják a tettüket. Nem feltétlen az én megélhetésemet veszélyeztetik, hanem a saját gyerekeik, az unokáik jövőjét. Azt gondolják a pusztításról, hogy az alkotás. Azt képzelik, hogy a hazudozás és az arrogancia az maga az elegancia.

  Az EU nem azért adja ezt a temérdek pénzt, hogy Mészáros Lőrincek szülessenek, hanem az ország felzárkóztatására. Ebben a V4-eket tekintve tök utolsóak vagyunk minden téren. Gazdaság, egészségügy, oktatás, jog. És ebben az a legszomorúbb, hogy a szavazók nagy része is Dávidék értelmi szintjén áll. Elég egy nyamvadt Erzsébet-utalvány és az óceánt is képesek átúszni a Fidesz-ért vagy akármelyik populista politikusért. Az, hogy ezzel valóban mit veszítenek csak akkor jönnek majd rá, ha az EU elzárja a pénzcsapot. Mert ugye semmi sem tart örökké. Ahogy tavaly többször is bebizonyosodott, hogy EU-s pénzek nélkül zéró a gazdasági növekedésünk.

  Nem számít sem Ön, sem az Önhöz hasonló gondolkodók. Csak a mindent elsöprő lojalitás királyunk és akarata iránt. A fent felsoroltak közül egyikben sincs annyi, hogy elgondolkozzanak a politikai tetteiken. Végtelenül szomorú, hogy 27 évvel a gengsztervátlás után ugyanott tartunk.

  https://www.youtube.com/watch?v=Xl1nCzLltz4

 • azember

  – Szerencsés az a település ahol biztosítható hivatali és/vagy helyi civil szakemberekkel a jelentős településfejlesztési feladatainak megfogalmazása és majd a külső tervezők/szakértők erre adott javaslatainak kontrollja, mert ez az érdemi párbeszéd a település érdekei érvényesülésének prioritását támogatná.
  – – De szerencsétlen az a település, ha vannak ilyen lehetőségei és nem él vele, ilyen vagy olyan okból!
  – Mire az EU forrás elapad, gazdagabb lesz egy szűk réteg – az un. nemzeti keresztények – mint Magyarország. Mert az általuk majd itthon hátrahagyott – holt és működésképtelen – javak egy jó ideig csak munkát és ráfordítást fognak emészteni, az újra kezdéshez. Hacsak!? Na mindegy, ismét a Románia jutott eszembe.

 • Jozsef Burkus

  Az az igazság, hogy mielőtt az EU által nekünk “adott” pénzekről írna, érdemes lenne és javaslom is, hogy alaposabban nézzen utána annak, hogy országunk mennyit fizet évente az EU- nak, s ezért ” cserébe” mi mennyit és mit kapunk…mit gondol miért történt a BREXIT, miért erősödik a nemzetállamiság nemcsak Európában, hanem még Amerikában is? A történelemben társadalmi mozgások vannak, amelyeket bizony nem a véletlenek irányítanak, s ez még akkor is így van, ha ez Önöknek nem tetszik.
  Ha gondolja, szívesen leírom részletesen, hogy éves szinten mennyibe kerül nekünk az EU tagság. Persze Ön is könnyedén utána nézhetne, mert gondolom egyéb dolga sincs, mint ezeket az ostoba kommenteket írogatni, néhány állandóan bólogató társával együtt. Hiába írna Ön csak Orosházáról, sajnos ez a város sem szakítható ki az országból, mert annak szerves része, s bármennyire is hihetetlen olyan bedeszkázott fejű embereknek, mint Ön és társai, ebben a városban is érezhetőek az országos és természetesen az európai politikai- gazdasági trendek.
  Az üres hablatyolásától pedig a Főtéren még mindig a vadkörte hullana a fejünkre és Budapesten és országszerte pedig egyre több lenne a félszemére megvakított ember.

 • azember

  Szerintem nem sikerült kipihennie magát a hosszú hallgatása alatt! Írja csak le, itt tények kellenek! Gondolom Ön szerint mi támogatjuk a gazdag EU tagállamokat, ahol kormányaik irányításával csalják el a mi pézünket, az ottani építési fejlesztéseknél. Na ilyet még úgyse hallottunk, olvastunk! A méltatlan, személyeskedő jelzőket pedig tartsa meg magának! Inkább fesse a vásznakra, akiknek tetszik majd megveszik. A deszkáival pedig kereteztesse be őket, hogy versenyképesebbek legyenek! És hagy biggyesszek ide egy olyan értékű és szintű megállapítást amit Ön a fejünkre szokott szórni: Az elmúlt hetekben az olyan gondolatoktól fagytak el a családi házak vízórái Orosházán, amilyenek az Ön fejében forognak. Na mit szól?

 • Jozsef Burkus

  Nem hallgatok, csak erre a temérdek rosszindulatú baromságaikra mit írjon az ember.
  Emlékszik, hogyan milyen stílusban írtam az első kommentjeimet? Nézze csak meg nyugodtan! Azért írtam úgy, mert azt hittem kulturált emberekkel építő jellegű diskurzust folytathatok. De tévedtem! Jöttek az alpári szövegeikkel, ocsmány ” lóganéjaikkal”és így tovább…Meggyőztek arról, hogy olyan emberekkel vitatkozom, akik még nem értek az emberré válás útjának végére. Aljas szövegeikre nyilván igyekszem “megfelelően” válaszolni, mint ahogyan teszem azt most is: így szívesen veszem, ha a fejében lévő deszkákat rendelkezésemre bocsátja, hogy bekeretezzem vele a képeimet, mert ugye a szakmabeliek tudják, hogy a műgyűjtőket a keretek nem érdeklik, csak maguk a műalkotások.
  Ami az EU támogatásait illeti először arra gondoltam. írok róla, hogy mi mennyit adunk , s mennyit kapunk, de ez az ön szellemi szintjén úgysem válna összefüggéseiben értelmezhetővé, tehát fölöslegesnek tartom. Vagyis előbb le kellene jönni a fáról, s utána beszélgethetnénk erről. /is/
  AZT is rosszul tudja, hogy a vízórák miért fagytak szét! Ne törje a nemlétező agyát, megmondom: mert nem baloldali kormányzás van sem az országban, sem Orosházán! Mert ha baloldali kormányzás lenne, akkor a vízórákat a baloldali polgármester és az alpolgármesterei saját testük melegével óvták volna éjszakánként a mínusz tizenöt fokoktól. Úgy bizony! De ez a fránya jobboldal ezt nem tette! Meg azt sem teszi, hogy gyakra írogasson olyan emberek kommentjeire, akik lassan a város szégyenei.

 • azember

  Nézze! Ha Ön egy intelligens ember lenne, akkor dühösen is tudna mértéktartóan viselkedni, mert konkrét érvei mentén vitatkozna és nem neveletlen személyeskedéssel, továbbá nem is általánosítana. Én nem írtam magának semmi lóganéjt, de Ön már megtisztelt engem neveletlen jelzőkkel, amikre most csak ráerősített. Konkrétum viszont most is sehol! Ne felejtse, csak a remekművek nem igényelnek keretezést, értékeik megmutatásához! Az én szellemi szintemet nem tudom honnan ismerné, hiszen Ön az én műszaki mérnöki szakterületeimen laikus, pályámat és munkáimat nem ismeri, még az orosházi 22 éves városfejlesztési tevékenységemet se. Ön mit tett le ebben a városban az asztalra? Szívesen elolvasnám, ha ennek érvelésként helye van. Ezekről beszélhetnénk, de szomorú, hogy Ön csak személyeskedik, minősít kommentelőket – azt kell mondjam, hogy már a szójárás szerinti mucsai módon – mert nincsenek érvei. Most utóbb is csak beijesztett bennünket annak leírásával, hogy mennyibe került az országnak az EU? Ide mindenki annak tudatában és kockázatait felvállalva írhat, hogy nem talál egyetértésre, vagy éppen szakmai bírálatot is kaphat, netalán megpróbálják az ellenkező oldalról érvekkel meggyőzni. Ez rendben lévő, – lenne! A kockázatok közül viszont sajnos nem zárhatók ki a gusztustalan, személyeskedő pocskondiázások se. Hát ezt Önnek most sikerült egyértelműen elkövetnie. Feltehetem a kérdést, ezek után, hogy vajon kinek lesz itt közülünk Orosházán szégyellni valója? Politikai utalásai pedig egyszerűen nem érdekelnek. Erőltesse meg az emlékezetét és rájöhet, hogy miért, hiszen korábban leírtam! A fára pedig miért ment fel, ha onnan nem tud velünk beszélni?

 • Rácz József
 • Tuskó Hopkins

  Erről a tényről beszél?😀😀😀 Kb. 5 milliárd Euróval kaptunk többet mint amit befizettünk. Még mindig várom ám az első tényeket Öntől a gazdaságra vonatkozóan. Gondolom most sem fog menni.

  http://vs.hu/magazin/osszes/tudja-hogy-mennyit-kapunk-az-eu-tol-es-hogy-mennyit-fizetunk-nekik-1203#!s0

 • Tuskó Hopkins

  Mondja ki bátran.😁😁😁

 • russy

  Elnézést kérek én még nem írtam Önnek, nem is szeretnék semmi csúnyát mondani, én nem vagyok egyik párt híve sem, főleg a fideszé nem, de ne is tessék haragudni ekkora marhaságot még nem hallottam a BREXIT-ről, és semmi köze a nemzetállamisághoz szerintem még sokan vannak így.
  Az angoloknak ne is tessék haragudni pont abból lett elege mivel ők a legnagyobb befizetők, euró milliárdokat fizettek be, hogy az ilyen szegény államokat mint Magyarország, támogassák, és még ezeket a pénzeket a helyi politikai elit jól ellopja, és kezdhetnénk ugye a metróval, nem volt ez másképp a szocialisták idejében sem, én sem tagadom, de amit Önök tagadnak, az az hogy azt a trükközéses lopást amit Gyúrcsány elkezdett azt Orbán mára annyira tökélyre vitte, hogy szerintem azóta minden párt csak pislog.
  A másik amiből elegük lett, hogy több kelet európai ország népével egyetemben a csóró magyarok áradata lepte el őket, jobb sorsot remélve, olcsó munkaerőt kínálva, és ezáltal elvéve a munkát a helyi emberek elől, ugye az eu-ban a szabad munkaerő áramlást nem lehet korlátozni.
  Az amerikaiakat meg nemzetállaminak mondani ne is haragudjon, ott aztán minden nép van mindenki betelepült úgy hogy kiirtották a helyi őslakosokat, Amerikában a hülyeség nő inkább nem a nemzetállamiság.
  Igen a történelemben mindig is voltak és lesznek társadalmi mozgások akkor is ha Önnek nem tetszik és Donald Trump fallal Orbán Viktor kerítéssel próbálja ezt megakadályozni.

  Egyébként meg az egész magyarázata sántít, mert a lényeg az igaz hogy sokat fizetünk be még ha többet is kapunk, akkor meg a saját pénzünket lopják el az eun keresztül, mert ha nem fizetnénk be semmit, akkor kevésbé fájna, hogy ellopják úgy jobb?

  Értem mit akar mondani, kevés az építő jellegű kritika, tényleg mindig a sírás megy, higgye el nagyon sokan elégedetlenek ezzel az orosházi “vezetéssel” (semmittevéssel langyos fo**al), csak már senkinek nekem sincs kedvem hozzászólni úgy is felesleges, de hányok a magyarország erősödik szlogentől itt Orosházán, persze ha elmegy dunán túlra teljesen más a helyzet,de itt attól hogy a “pozitívumokat” súlykolják és mindenhol óriás plakátokon hirdetik attól még nem lesz igaz.
  És igaza van ha ez nem lenne akkor ki Gyúrcsány?
  Sajnos nálam már ez a kormány egy szinten van vele, ha nem lentebb, a különbség annyi, hogy ők nem ismerik be, és nagyon jól el tudják adni magukat…

 • Jozsef Burkus

  Köszönöm, hogy megtisztelt a kommentjével, mert már azt hittem, hogy az egész Orosházán csak három ember kommentel.
  Gondolom, hogy nem mondok újat azzal, hiszen tele van vele a világsajtó, hogy a liberalizmusnak világszerte vége, hogy pl. Edward Skidelsky az Exeter egyetem professzora egyenesen azt írja: ” A liberális felfogás történelmi értelemben anomália, eltérés az emberi faj sajátosságaitól.”, hogy politikai jobbratolódás nemcsak Európában nyilvánvaló, hogy a tömegeknek elegük lett a ” politikai korrektség” hirdetőiből, haszonélvezőiből, hogy a BREXIT megtörténtének sokkal mélyebb okai vannak, mintsem ahogyan azt az átlag polgárok hiszik /Deep State!/, hogy a világ politikai erői, bármennyire is épp az ellenkezőjét szeretné a Deep State, multipolarizálódnak…
  A másik az uniós pénzek. Nagyon röviden.
  Nos, ha kellő mélységben és hiteles forrásokból, tehát nem magazinok címoldaláról tájékozódik erről, láthatja majd, hogy az országunkba érkező támogatások, s az ezekből finanszírozott ” befektetésből” származó jövedelmek kétharmada nem marad itt. S ez a nagy baj az uniós támogatásokkal.
  Országunkat kifilézték…Orbán kormánya is követ el hibákat, de a szándék ami vezérli az tisztességes: egy erős gazdaságot és ezzel egyidejűleg erős /keresztény értékeinket megtartva/ Magyarországot szeretne, ahol van jövőjük a következő generációknak…és ebben én is támogatom.

 • Tuskó Hopkins

  A liberalizmusnak többet köszönhetünk, mintsem Ön gondolná. A liberalizmus egy hasznos dolog, legfeljebb az alkalmazásának a mértéke nem mindegy.

  Ön keveri a szezont a fazonnal. Az uniós támogatás és a jövedelmek áramlása két külön dolog. Legalább tisztában lenne azzal, hogy mi-micsoda és ne keverje. Inkább festegessen szerintem. 🙂

  Az erős gazdságra gondolom nem a tavalyi 2%-os növekedésre gondol, miközben az EU-tagállamok között ebben IS az utolsók között kullogunk. Ilyenkor érvényesül az, hogy ki-mit szónokol és mi az eredménye. A világ ellen harcoló őrült és a gyenge eredmény elég beszédes számomra.

 • Rácz József

  Igenis Orbán a keresztény értékek megerősítésén fáradozik, és ennek eredményességére a legkiválóbb példát éppen felebarátja – nem strómanja, mint ahogyan azt a bukott libsik állítják – szolgáltatta, aki szemrebbenés nélkül kifizette a Cider Alma nevű cégnek 3,2 milliárdos tartozását, annak a Cider Alma által összefogott cégcsoportnak, mely több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik.

  Kell-e ennél meggyőzőbb tény ahhoz, hogy szemrebbenés és kételyek nélkül elfogadjuk a nálunknál sokkal okosabb, műveltebb, világot látott és lakott honfitársaink azon véleményét, hogy mire is képes az Orbán által megerősített keresztényi és felebaráti szeretet, és hogy míly szép eredményeket ért el Orbán a kereszténnyé nevelésben, alig néhány év alatt!

  Micsoda erős keresztényi jellem és hit lakozik Mészáros – nem pénztáros, mint ahogyan Puzsér mondta – Lőrinc testvérünkbe, aki inkább vállalja az éhnek koplalást, de akkor is megmenti felebarátja rokonainak cégét, uszkve: 3200 millió forint erejéig, pusztán keresztényi, felebaráti szeretetből!

  Lám, lám!
  Míly önzetlen cselekedetre is képes az Orbán által megerősített keresztényi hit!

  Akik pedig azt igyekeznek belehazudni a pofánkba, hogy Mészáros testvérünk anyagi gyarapodásának forrása a közpénzek lemutyizásából ered – így a nemes mentőakció lényegében a Mi közös pénzünkből lett keresztényileg megvalósítva – azok menjenek a fenébe!

  Rácz József
  2017.02.15.

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Fórumozók Hozzászólók.

  Érdekes álláspontok alakultak ki az EU-ról, az indulatoktól eltekintve. Leírnám az én véleményemet, mely egy kissé más megközelítésből érinti a témát. Először is csatlakozásunk földrajzi elhelyezkedésünk miatt elkerülhetetlen volt, mivel az EU gazdaságának folytonosan bővülő piacra van szüksége. Ennek a piacszerzésnek volt a folyamata Portugália, Spanyolország Görögország csatlakozása, majd jött Közép-Európa, folytatásként a sikertelen 2012-es „arab tavasz”, és végül Ukrajna.

  Az EU nem segélyszervezet, hanem egyértelműen piaci, gazdasági érdekek mentén létrejövő szerződés, mely során a támogatásokért cserében megkapja az adott térség piacát és használja azt. A támogatás további célját „ russy” nevű felhasználó
  részletesen, és véleményem szerint helyesen kifejtette, így azt nem taglalom.

  A támogatás pénzügyi részét több módon lehet megközelíteni. Véleményem szerint ezt több szintre kell osztani, az első szint a támogatást kapók szintje. Második szint a
  támogatásra jogosultak milyen piacon fogják elkölteni a kapott pénzt, és ez
  szerintem sokkal jelentősebb, mint az, hogy a támogatási határozat hova van
  címezve. Példaként említeném a mezőgazdasági gép beruházásokat, önkormányzati
  napelem programot, háztartási hűtőgép csere akciót. Ezekben az esetekben
  belföldi illetékességű kapja a támogatásokat / ezt nevezem első szintnek/, de
  valójában külföldi cégek piacát növeljük / ez a második szint/. Így valójában
  megtámogatjuk a Nyugat-Európai gép gyártókat, a Francia napelem gyártó
  vállalkozásokat, a szintén külföldi hűtőgép gyártókat. Ebben az összefüggésben lehet módosítani az egyenleget. A sort lehet folytatni, még agy példát felhoznék, mikor megépítettük a főterünket, akkor 36 millióval megtámogattuk egy német faiskola piacát, a profit oda vándorolt.

  Az utolsó példa már felveti azt a gondolatot, hogy az elköltésen túl képesek vagyunk-e hatékonyan felhasználni a támogatásokat? A magyar mentalitás oda jutott, hogy az EU-s pénzek ellopása nem bűn, mert azt hisszük, hogy az EU-tól lopnak, pedig valójában a saját jövőnket károsítják meg.

  Lehet harcolni az EU ellen, de valójában jelen helyzetünkben érdemes-e? Egy olyan gazdaság, melynek teljesítményét megmozgatja egy autógyár termelő szalagjának leállása, vagy a Nokia kivonulása 3,6 % GDP csökkenést okoz, az nagyon sérülékeny, és kiszolgáltatott. Mikor a hazai kibocsájtás szoros kapcsolatot mutat az épen
  aktuális támogatás lehívásával, véleményem szerint jobb, ha először saját
  gazdaságunkat tesszük rendbe.

  A rendbetételt nem a nemzeti nagytőkés réteg kialakításával lehet megoldani, mivel ezek politikai háttér, korrupció nélkül már belföldön sem versenyképesek. Elsősorban a valós gazdasági fejlesztésekre kellene koncentrálni, melyekkel határainkon túl is
  képesek lennénk piacot találni. Kiemelten kelleni foglalkozni a valós
  gazdaságfejlesztéssel, az oktatással, mivel új piacokon elsősorban magas
  hozzáadott értékkel lehet megjelenni. Ezzel szemben sok esetben olyan
  programokat hozunk létre, melyek előre láthatóan csak folyamatos támogatásokkal
  működtethetőek.

  Ha eljutnánk ere a szintre talán nem is harcolnánk az EU ellen. Addig meg reménykedjünk, hogy megkapjuk a következő támogatást és majd csak lesz valahogy, mint volt az elmúlt években is. Viszont ha elfogy a támogatás, vagy elviszik az összeszerelő műhelyeket, akkor sötét jövő elé nézünk.

  A harc előtt azért érdemes lenne felmérni a valós lehetőségünket, helyünket a rendszeren belül.

  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • Tuskó Hopkins

  Amit leírt helyes. A probléma az, hogy a szavazók nagy többségének erről fogalma sincs, Nekik elég az amit Orbán és a Habony média az arcukba tol. A gondolkodók és a fiatalok nagy többsége külföldön él.

  Marad a sötét jövő, a Burkus-féle sötétekkel az élen.

 • Rácz József

  Tisztelt Kommentelő társaim!

  Nos, hallgassuk meg egy olyan ember véleményét – aki valóban művésze szakmájának –:
  Az Orbáni világról!
  Arról, hogy kik filézik ki az országot!
  Arról, hogy kik rabolják ki és milyen keresztényi értékek alapján saját honfitársaikat!
  Az EU-ról, azok pénzéről!
  Az Orbán kormány tisztességéről!
  Az Orbáni Magyarország erős gazdaságáról!
  Az Orbán által értelmezett keresztény értékekről!
  Meg arról a világról, hazáról, melyet Orbán kínál a ma, és a holnap nemzedékének:

  https://www.youtube.com/watch?v=0G6lq9fnhM4

  Rácz József
  2017.01.15.

 • Tuskó Hopkins

  Ez a derék NER-társ pl. tuti nem rabolja le a magyar földeket.

  https://444.hu/2017/02/15/rengeteg-foldet-huztak-be-somogyban-az-izsaki-polgarmester-fiai-all-az-angyan-jelentesben

  Aztán ha szembesítik a dologgal, a tányérokon keresztül kiszalad a konyhán át a riporterek elöl. Így kell ezt csinálni a NER-ben.

 • Tuskó Hopkins

  “Nézze! Ha Ön egy intelligens ember lenne”

  Itt már elbukott a dolog Burkus-nál. 🙂

 • russy

  Nem igazán értem mit akar mondani, vagy melyik tábort erősíti akkor most kormánypárti vagy nem, mert amit leírt a hozzászólása első részében azzal egyet értek ” hogy a tömegeknek elegük lett a ” politikai korrektség” hirdetőiből, haszonélvezőiből,”, de ez nagyon nagyon igaz az Orbán kormányra, a Brexit meg véleményem szerint csak és kizárólag gazdasági okok miatt történt, de egyébként az angolok sem voltak benne igazán nem tartottak be minden elvet, például saját pénz nemük volt, de sorolhatnánk, ők kaptak engedményeket és “kivételeztek” velük, csak fizessék be a sok pénzt, ennek fejébe kaptak szabad piacot, de ugye Svájc is ilyen stb, Skandinávia.
  Az én véleményem erről az, hogy vissza fogják sírni az uniót, mert az angolok rohadtul nem szeretnek dolgozni, nagyon jó volt nekik a sok csóringer kelet európai, csak ugye már kicsit gáz volt mer már elvették a sok munkát és sok volt a munkanélküli, de majd mikor kilépnek és tudatosul bennük ez mivel jár (hacsak nem egyezményt kötnek az euval), sírva fognak könyörögni, mennyen a magyar a tescoba eladni, pincérnek, kukásnak, fagyit árulni, gyorsétterembe mosogatni, stb, mert ilyen és hasonló alja munkákat ők nem végeznek, ne haragudjon én nem szeretem őket egy semmire való büszke népség csak piálni tudnak nagyon jól.

  Visszatérve idéznék a Wikipédiáról akkor Ön nem ért egyet ezzel? mert én igen ráadásul Orosháza vezetői és Orbán Viktor is nagy tiszteletben tartják Kossuth Lajost, aki most véleményem szerint forog a sírjában.

  “A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és – más ideológiákkal együtt – a szabad választásokban. A magyar nemzet polgárainak szabadságáért küzdő legnagyobb liberális hőseink: Kossuth Lajos és Deák Ferenc voltak.”

  Ezzel egyet értek és nem szeretném vitatni bizonyíték nélkül hogy mindez szándékos lenne:
  “Orbán kormánya is követ el hibákat, de a szándék ami vezérli az
  tisztességes: egy erős gazdaságot és ezzel egyidejűleg erős /keresztény értékeinket megtartva/ Magyarországot szeretne, ahol van jövőjük a következő generációknak…

  De Ön szerint ahogy ez a kormány viselkedik, és arrogánsan válaszol vagy nem válaszol semmire, pökhendien legyint mindenre pl most az Olimpia megrendezésének veszélyeire, vagy mikor a zöld energia a jövő az Ön és gyerekei unokái jövője a tét atomerőművet erőltet? hát nem tudom ez a keresztény viselkedés?

 • Tuskó Hopkins

  Burkus sem érti amit saját Maga ír, ne aggódjon. 🙂

Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás