- hirdetés -

– Mikor jön már Noémi? – kérdezik egymástól izgatottan a vadvirágos fiatalok. Majd néhány másodperc várakozás, és újból felcsendül a kérdés. Ez ismétlődik minden héten, immár két éve. Majd megjelenik Noémi, és pillanatok alatt szeretetcsokor fonja körül. És miért fontos, hogy itt van? Mert kezdődik az angol foglalkozás.

Az angol nyelvoktatás ötlete régre nyúlik vissza, egészen 2002-ig, amikor megalakult a Vadvirág Esély Klub. Gruber Hanus Noémi ekkortájt gyermekeivel gyakran járt a játszótérre, útközben gyakran összetalálkozott a vadvirágos fiatalokkal. – Mindig aranyosak voltak velünk, köszöntek, mosolyogtak – ez nagy hatással volt rám, megfogalmazódott bennem, szeretnék én is adni nekik, amit én tudok, és ez az angol nyelv volt – mesélt a kezdetekről Noémi. Ám a gondolat egy időre háttérbe szorult, az élet nagy forgatókönyvíró, Noémi kislányáról kiderült: középsúlyosan sérült értelmi elmaradásban.

A gyakorlás elengedhetetlen

– Igazából ő volt a nagy példa előttem, mert hamarabb beszélt angolul, mint magyarul. Imádja az angol meséket, mondókákat, egy olyan gazdagságot, pluszt ad neki a nyelv, amit úgy gondoltam, miért ne adathatna meg más, hasonló emberkének is. Felkerestem a klub vezetőjét, Darinkát, és felajánlottam, hogy tanítom a vadvirágos fiatalokat angolra – mesélte Noémi.

Ám bevallotta, félt a visszautasítástól, hogy nem látják meg benne azt a hatalmas lehetőséget, amit ő látott. Illetve, korábbi tapasztalatai azt mutatták, hogy az ép gyermekek szülei közül is sokan úgy tartották, minek tanuljon a gyerek angolul, nincs arra szükség. Kétségeit azonban hamar eloszlatták, hisz rövid időn belül visszajeleztek, köszönik a lehetőséget, élnek vele – ennek már két éve.

Szinte elrepül az egy óra (Fotó: Gruber Hanus Noémi)
Szinte elrepül az egy óra (Fotó: Gruber Hanus Noémi)

Noémi kidolgozott egy országosan egyedülálló módszert, teljesen másképp tanítja a nyelvet, mint azt szokás általában, könyvből, munkafüzetből.

Sohasem adják fel!

– A mindennapi életből veszem a témaköröket, ezeket összefűzöm minden olyan dologgal, ami kapcsolódik ahhoz az adott témához, pl. az időjárást az öltözködéssel, ezáltal tartós és élő marad a nyelvhasználat. Anyanyelvi szinten, csak autentikus angol szó hangzik el a foglalkozásainkon, így a dicséretek, visszajelzések is. Állandóan ismételjük az elhangzottakat, a kórusban ismétlés mellett egyéni párbeszédek, önálló válaszok is mindig elhangzanak, minden résztvevőt illetően. A gyakorlás elengedhetetlen, a feladatok többrétűek, ha kell, bábukat készítünk, vagy megjelenítjük a hallottakat. A foglalkozásokat heti egy alkalommal tartom, egy órában, és mivel nem munka, hanem játék, örömforrás, egyáltalán nem tartják megterhelőnek – sorolja Noémi.

A feladatok többrétűek (Fotó: Gruber Hanus Noémi)
A feladatok többrétűek (Fotó: Gruber Hanus Noémi)

És az eltelt idő alatt egyre ügyesebbek a fiatalok, ezt az órán látottak is igazolják. Bátran használják a nyelvet, mondhatni játszi könnyedséggel. Nem okoz számukra nehézséget a szavak kiejtése, és egyáltalán nem görcsösek. Mindez valóban a tanítás módszerének köszönhető, a dicséret sokszorosa hangzik el Noémi szájából egy-egy jó válasz után, ami önbizalmat, sikerélményt ad ezeknek a fiataloknak. Könnyed társalgási szinten 6-8 témakörben vannak otthon.

Egyébként nemcsak a sérülteknél alkalmazható és hatásos ez a tanítási módszer, hanem bárkinél, korhatár nélkül. Nagyon sok előnye van: javítja a helyzetfelismerő, problémamegoldó képességet, illetve emeli az intelligencia szintet.

Amikor arról kérdezem Noémit, ő mit kapott a vadvirágos fiataloktól az órák során, rögtön rávágja:

– Azt a végtelen szeretetet, elfogadást, önzetlenséget, lelkesedést, tudásvágyat, ami bennük van, nem tudja semmi überelni. Látni, hogy fejlődnek, ez mindennél többet ér. És sohasem adják fel!

Most egy kis időre szünetel az angol tanítás a Vadvirágban, mert Noéminek megszületett a kislánya, de a tervek szerint március második felében visszatér, és újra ott folytatja, ahol abbahagyta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.