- hirdetés -

Már 11. alkalommal gyűltek össze Orosháza és a környék gazdái január utolsó hétvégéjén a Táncsics gimnázium sportcsarnokában. Majd négyszázan választották a gazdabálat kikapcsolódásul.

A rendezvény – Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökének elmondása szerint – kiváló alkalom arra, hogy a gazdák elbeszélgessenek az elmúlt évről és készüljenek az előttük álló időszakra. Emellett persze az is nagyon fontos, hogy szórakozzanak. Hasonlóan vélekedik dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei elnöke is.

– Nagyot alkotni csak akkor lehet, ha időnként lazítunk és mulatunk, mondta Szenthágotai professzor. Az elmúlt év teljesítménye alapján a gazdák megérdemlik, hiszen jelentősen hozzájárultak a nemzetgazdasági teljesítményhez. Büszke vagyok az orosházi gazdakörre, ha azt mondjuk, hogy az ország éléskamrája Békés megye, akkor megyénk éléskamrája Orosháza – emelte ki Kulcsár László.

Többszázan kapcsolódtak ki a szombati rendezvényen Fotók: Kecskeméti Krisztina
Többszázan kapcsolódtak ki a szombati rendezvényen Fotók: Kecskeméti Krisztina

Sikeres évet zárt a gazdakör

A beszédek sorát Horváth József kezdte, aki értékelte és összegezte a gazdakör elmúlt esztendejét. A legfontosabb feladatuknak, a X. Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyének megrendezését tekintették, emellett részt vettek a Magyarok Kenyere búzagyűjtő programban. A Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma éves programjában, szinte minden határon túli gazdaszervezet regionális ülésén ott voltak.

– Sikerként könyvelhettük el, hogy a Hagyományok, Ízek, Régiók földrajzi eredetvédelmi védjegyet immár hét orosházi termék kapta meg segítségünkkel. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a kistermelői élelmiszer előállítás és a piacra juttatásban végzett tevékenységért, decemberben a földművelésügyi miniszter oklevéllel ismert el minket – mondta Horváth József. Az elnök emellett köszönetet mondott a szervezetet támogató személyeknek és cégeknek.

Idén is sok a feladat

A 2017. évi programok között most is szerepel a Hagyományok, Ízek Versenye, amelyet február 25-én rendeznek meg. A szokásos gazdaköri rendezvények mellett, még februárban elindul a Gazdaesték program is.

– Idei fő célunk, hogy a versenytársakkal szemben összeszedett hátrányból le tudjunk dolgozni. Ehhez a helyi kisvállalkozóknak, gazdáknak nagy szüksége van az Európai uniós forrásokra, amelyekhez előreláthatólag március környékén juthatnak hozzá – avatott be a gazdakör elnöke.

Ezt erősítette meg Kulcsár László, a megyei agrárkamara is mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájussanak a pályázati pénzekhez és forrásokhoz.
– Ennek érdekében erősítenénk tovább a falugazdász-programot, amelyben minden Békés megyei település részt vesz. Emellett szeretnénk a viharkárjelző rendszert beindítani, valamint megfelelő biztosítási hátteret is kialakítanánk ebben az évben, valamint még szorosabban működnénk együtt a nagy értékesítő szervezetekkel– árulta el az agrárkamara megyei elnöke.

A kikapcsolódás és a szórakozás mellett ezek a témák is szóba kerültek a szombat esti rendezvényen, amely Dávid Zoltán pohárköszöntőjével vette kezdetét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.