- hirdetés -

Mintegy ötvenen vettek részt azon a csütörtöki ingyenes előadáson, melyen a méhnyakrákról, és annak megelőzéséről hallhattak az érdeklődők. Helyi szakemberek emeltek szót egészségünk védelmében.

Január 26-án ingyenes előadások várták mindazokat, akik a megelőzés mellett tették le voksukat, és úgy döntöttek, lépnek egészségükért, elsőként azzal, hogy a legfontosabb információk birtokába jutnak. A méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik – hívták fel a figyelmet a szakemberek, az előadók közt találtuk dr. Varga Sándor osztályvezető főorvost, dr. Keresztúri Zsuzsa szülész-nőgyógyász szakorvos jelöltet, Rábainé Dani Anikó jógaoktatót, védőnőt, és Hári Anikó kineziológust, emellett ingyenes szűrések is rendelkezésre álltak.

Dr. Keresztúri Zsuzsa hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára (Fotó: Rajki Judit
Dr. Keresztúri Zsuzsa hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára (Fotó: Rajki Judit

– Az országosan ismert és elismert Mályvavirág Alapítvány álmodta meg a programot, idén új kezdeményezésként az ország számos pontját érinti az előadássorozat. A célunk, hogy tudatosítsuk a nőkben: a méhnyakrák megelőzhető. Az orosházi program bővebb szemléletet nyújt: nem csak szülész-nőgyógyász adja át a legfőbb tudnivalókat, kitérünk a mozgás, táplálkozás fontosságára és arra, sok minden fejben dől el – emeli ki a helyi szervező, Zsigáné Mezei Beáta.

A méhnyakrák elleni küzdelem, a betegségszám csökkentésének egyik alapja a szűrővizsgálatokon történő részvétel. Az időben történt nőgyógyászati vizsgálat fontosságára is felhívták a figyelmet az orosházi programon.
– Sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon kevés nő fordul nőgyógyászhoz a megelőzés jegyében. Nem győzzük hangsúlyozni, az évenkénti rákszűréssel sokat tehetünk önmagunkért, nem csak a méhnyakrák, a többi nőgyógyászati betegség diagnosztikus megítélése, a terápia készítése területén is. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több nő tisztában legyen azzal, a méhnyakrák megelőzhető – mondta el az OrosCafénak dr. Keresztúri Zsuzsa, az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztály szakorvos jelöltje.

A XI. Európai Méhnyakrák Megelőzés Hét keretében – a Mályvavirág Alapítvány főszervezésével – országszerte helyi rendezvények várják a nőket, a cél, felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.