- hirdetés -

Orosháza 2017-es költségvetéséről pénteki soros ülésén dönt a város képviselő-testülete. A tervezett büdzsé meghatározza a város idei évi működését, főösszege – működés és felhalmozás összesen – 4,8 milliárd forint. A helyi pártok a napokban egyeztettek a számokról – megkérdeztük, hogyan vélekednek az irányvonalakról.  

Bojtor: Kiegyensúlyozott költségvetés

– Alapelv, hogy a kötelező feladatellátást nem veszélyeztetheti semmi, az önként vállalt feladatok sem. Működési hiánnyal nem tervez az önkormányzat, amelynek pénzügyileg stabilnak, kiegyensúlyozottnak és likvidnek kell lennie – sorolta a szilárd pontokat Bojtor István, költségvetésért felelős alpolgármester. – Javult Orosháza adóerő-képessége, magasabb az egy főre jutó adóbevétel a vállalkozásoknak köszönhetően. A gazdasági erősödés az állami finanszírozási források csökkenését vonta maga után erre a költségvetési évre. Óvatosan kell bánnunk a kormányzati bérintézkedések hatásaival – mutatott rá, hozzátéve, legfontosabb feladat az intézményi és önkormányzati működés és működtetés biztosítása, valamint a stratégiai-fejlesztési elképzelések megvalósítása. – Mindezek mellett kiemelten figyeltünk az orosháziaknak fontos szociális ellátásokra, az oktatás, a sport és civil szervezetek támogatására.

Szabó: az arrogancia költségvetése

Az idei évi költségvetésre a Jobbik helyi képviselői nemet mondanak – kezdte dr. Szabó Ervin. A Jobbik helyi elnöke úgy véli, az idei ismét az arrogancia költségvetése, azaz a Fidesz költségvetése. – A fideszes városvezetés évről évre azt hangsúlyozza, hogy az idei költségvetés, a tavalyihoz képest bővelkedőbb, biztonságosabb. Ez csupán propaganda, ami semmivel sem igazolható. Rákényszerítik az akaratukat a város polgáraira, jobbító szándékú javaslatainkat pedig egyszerűen félresöprik – mondta Szabó Ervin, aki attól tart, a keretek túllépéséről, és egyoldalú pénzosztogatásokról szól majd az év a szociális érzékenység és a helyi érdekek képviselete helyett. Hangsúlyozta, a büdzsének Orosháza fejlődését, a munkahelyek védelmét, a szociális biztonság megteremtését, a fiatalok helyben tartását kell szolgálnia.

Fetser: csak az akarat hiányzik

Másként osztaná a forrásokat az MSZP is. Fetser János frakcióvezető közleményében hangsúlyozta, benyújtották javaslataikat a készülő költségvetéséhez, és négy feltételt is szabtak: a jelenlegi három helyett két alpolgármester legyen; nyílt, versenyeztetett közbeszerzések; a városi cégek felügyelőbizottságaiban az ellenzék is jelen lehessen; változzon a szociálpolitika, és városfejlesztés. – Javaslatainkat sokszor beadtuk már, de a fideszes többség mindig leszavazta. Holott megvan a pénzügyi fedezet, minden esetben meg is jelöltük a költségvetésben, a hiányt tehát nem növelnénk – húzta alá Fetser János, aki szerint az intézkedések megvalósításához csak az akarat hiányzik. – Forrás ugyanis van, hiszen az orosháziak, a cégek csak adó formájában 1,5 milliárdot fizetnek be évente. Ezt a pénzt a mainál sokkal hasznosabban kell elkölteni – szögezte le a helyi MSZP elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.