- hirdetés -

A Zöldfa utcai Kisharang bölcsődében jelenleg 66 apróság tölti a hétköznapokat – teljes a telítettség, hosszú a várólista. A helyzetet rendezendő a város – pályázati forrásból – egy újabb bölcsődei csoport kialakítását tervezi. Országos cél: 60 ezerre növelni a bölcsődei helyek számát 2020-ra. A 33%-os bővülésre 100 milliárd forint fejlesztési forrás jut.

Míg 2015-ben 59 ezren, addig tavaly már 70 ezren igényelték a gyed extrát – ezt a támogatási formát 2014-ben vezették be Magyarországon. A lényege: az édesanya akkor is megkapja a támogatást, ha a gyermek hároméves kora előtt (legkorábban a gyermek féléves korától) visszamegy dolgozni. Ehhez igazodva fontos feladat a bölcsődehálózat bővítése – a célra 100 milliárd forintot fordítanak országosan a 2014-2020 közötti uniós ciklusban.
Pályázati forrásoktól függően hamarosan bővülhet a férőhelyek száma városunkban is.

– Kiemelten fontos feladatunk a bölcsődei és óvodai ellátás fejlesztése, segítve ezzel is a családokat. Az igények felmérése után azon dolgozunk, hogy a Könd utcai óvodában elindulhasson egy új csoport a legifjabbak számára – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester.

A város jelentős forrásra pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) keretében, többek közt a Lehel és a Könd utcai óvodák korszerűsítésére mintegy 250 millió forint értékben. Utóbbi intézmény esetében a tervek szerint egy 24 férőhelyes bölcsődei csoportszobát is kialakítanának a kisgyermekes szülőket segítve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.