- hirdetés -

A kétgyermekes apa Orosházán szén-hidrogén kitermelő szakon végzett, Los Angelesben sikeres textilipari vállalkozást vezet közel 25 éve. A legjobb szakemberekkel működik együtt nap mint nap. Világhírű politikusok, sztársportolók elegáns ruháihoz szolgáltatja a kellékeket. Mindezek mellett igyekszik ápolni magyarságát a tengerentúlon is.

Staféta című sorozatunkban, olyan orosháziakat mutatunk be, akik érdekes foglalkozást választottak, kimagasló eredményeket értek el. Az interjúalany minden esetben átadja valakinek a stafétát. Ezúttal Albert Attila, a Turkish Airlines pilótája adta át barátjának, Makray Tibornak, aki saját kereskedelmi vállalkozását vezeti a tengerentúlon.

Makray Tibor 1972-ben született, családja elmondása szerint generációk óta ismert Orosházán, akik szűcs szakmával foglalkoznak a mai napig. Tanulmányait is itt kezdte, az akkori 3. Számú Általános (mai Vörösmarty) Iskolában, majd 1989-ben végzett a Kossuth Mezgé szén-hidrogén kitermelő szakán.

– Sok szép gyerekkori emlékem és élményem fűződik szülővárosomhoz. Rengeteg rokonom, barátom és kedves ismerősöm van otthon, velük a mai napig tartom a kapcsolatot. Tulajdonképpen 17 évet éltem Orosházán, ezután költöztem ki Los Angelesbe – mesélte.

Kisvárosból az amerikai nagyvárosba

Fiatalon csöppent a kereskedelem és marketing világába – ráadásul egy idegen országban – egész eddigi életében csak ezzel foglalkozott. Viccesen jegyezte meg, hogy a szén-hidrogén kitermelést talán majd egy másik életben hasznosíthatja.

– 1991-ben, 19 évesen kaptam egy remek munkalehetőséget Los Angelesben, a J&M Tailoring Supply nevű textil-üzletben. Akkoriban fogalmam sem volt miről is szól ez a világ, ezért először mindent meg kellett tanulnom: az anyagok fajtáit, minden termék nevét, árát és eredetét – mesélt amerikai kalandja kezdetéről.

Makray Tibor 17 évet élt Orosházán, majd kiköltözött Los Angelesbe
Makray Tibor 17 évet élt Orosházán, majd kiköltözött Los Angelesbe

A legnagyobb nehézséget mégsem ebben látta, hanem az eleinte hiányos angoltudásában, ami megnehezítette a kliensekkel való kommunikációt. Üzletében rengeteg latin-amerikai, illetve dél-koreai ügyfél fordul meg. Többek között ezért is döntött úgy, visszaül az iskolapadba. Munkája mellett esti tagozaton diplomázott le spanyol és kereskedelmi szakon.

Szakmája a textilkereskedelem egy különleges része, cégének fő profilja a méret utáni szabóság és a kosztümkészítés. A feladata, hogy a világ minden tájáról felkutassa a legminőségibb anyagokat, legyen az egy szép selyemanyag, egy modern válltömés vagy akár egy különleges kagylógomb.


Cége családi vállalkozásként funkcionál már közel 25 esztendeje. Több tízezer méternyi anyagot forgalmaznak évente. Leginkább a nagykereskedelmi forgalomra törekszenek, de a kisebb megrendelésnek sem mondanak nemet.

– Sosem lehet tudni, hogy egy kisebb cég mikor növi ki magát és válik naggyá. Mi is így kezdtük, ezért mindig próbálom a legjobb tudásom szerint kiszolgálni minden ügyfelemet és végezni a feladatomat – fogalmazott.

Magic Johnsontól Hollywoodon át Donald Trumpig

Az általa beszerzett kiváló anyagokból készítik el a szabómesterek a megrendelők ruháit. Nagy a konkurencia a szakmában, mindig száz százalékot kell teljesíteni, az USA-ban ez presztízskérdés. A terméknek tökéletesnek és időt állónak kell lennie, tévedésnek helye nincs.

– Ezért mi is a legjobb minőségű alapanyagokat forgalmazzuk. Egy-egy öltöny ára a nívósabb helyeken, például Beverly Hillsben elérheti a húszezer dollárt is – avatott be Tibor.

Cége a textilipar legjobbjaival működik együtt, akik azért versengenek, hogy ruházatukkal bekerüljenek egy hollywoodi produkcióba vagy éppen a leghíresebb emberek körébe. Ezért is nagy öröm számára, hogy több közismert személyiség – mint az amerikai elnök, Donald Trump vagy igazi kosárlabdázó legendáknak, mint Magic Johnson vagy Michael Jordan – elegáns ruháihoz szolgáltatják a kellékeket.

– Termékeink forgalmazása kiterjed a Los Angeles-i Operaházra, vagy New Yorkban szinte a legtöbb Broadway musical előadásra is. Vannak olyan klienseink, akik hollywoodi filmekhez készítettek kosztümöket, mint a Cowboyok és űrlények vagy a Bosszúállók – mesélte.

Ám ezzel nem éri be, hiszen folyamatosan a megújulás jár az eszében. Olyan különleges árukat kíván forgalmazni, amelyekkel kizárólag csak az ő cége kereskedik.

Fontos tudjuk, hogy honnan jöttünk

Számára a család a legfontosabb, feleségével a szintén orosházi Beatrix-szal már 23 éve élnek együtt boldogságban, két gyönyörű kislányuk van. Abigél hat, míg Adél négyéves. Sokat köszönhet párjának abban, hogy vállalkozása jelenleg itt tart, ahol most.
– A vállalkozásba is közösen kezdtünk, majd ő később a fogászatban helyezkedett el. Adok a szavára, mindig kikérem a véleményét, ha valami új irányba szeretnék elmenni. A lehető legtöbb időt töltöm vele és lányaimmal, ők a legfontosabbak a számomra. Nagyon sok inspirációt kapok tőlük, nélkülük nem is tudnám elképzelni az itteni életem – mondta a kétgyermekes családapa.

A család a legfontosabb számára
A család a legfontosabb számára

Ritkán jutnak el Orosházára. Rengeteg a teendő a vállalkozás körül, de igyekeznek kétévente hazalátogatni. Szeretnék, ha lányaik megismernék és megszeretnék az itteni szokásokat.
– Fontos, hogy lányaim tudják honnan jöttünk és ismerjék a kultúránkat. Itt kint az Angyalok városában is igyekszünk ápolni magyarságunkat – fogalmazott.

Szabadidejében a család mellett kedvenc sportágának hódol, a futballnak. Állítása szerint az OMTK gyökereit nem lehet elfelejteni, ezért kint Los Angelesben is rúgja a bőrt kis- és nagypályán egyaránt már 20 esztendeje. Ám, ha épp nem a labdát kergeti, akkor mozival piheni ki a dolgos hétköznapok fáradalmait.

Makray Tibor egyik jóbarátjának, Dr. Duray Péternek adja át a stafétát, aki speciális gyógymódokkal kezeli betegeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.