- hirdetés -

Hirtelen kezdődik, és ledönti az embert a lábáról. Az influenza egyre terjed az országban, Orosházán, a héten emelkedett meg a betegek száma.

Dr. Csányi Ágnes Táncsics utcai rendelőjében egymás kezébe adták a kilincset a betegek hétfőn. Több mint nyolcvan, többségében általános és középiskolást vizsgált meg a gyermekorvos ezen a napon, mintegy 20 százalékuk influenzaszerű tünetekre panaszkodott. De a többieknél is a megfázás, köhögés és felsőlégúti betegség volt a jellemző. És a betegek száma napról napra nő.

Vegyük komolyan!

Magas láz, végtagfájdalom, fejfájás, gyengeség, köhögés – ezek az influenzaszerű megbetegedés legfőbb tünetei. – A magas láz igen ijesztő lehet, felváltva kell adni a lázcsillapítót, és a fizikális hűtést – borogatás, hűtőfürdő – is alkalmazni kell. Az ágynyugalom feltétlenül javasolt, sok folyadékot, gyümölcsöt, könnyű ételeket kell fogyasztani – emelte ki dr. Csányi Ágnes. Hangsúlyozta: az immunerősítésről is folyamatosan gondoskodnunk kell, gyógynövényes készítményekkel, vitaminokkal. Vegyük komolyan a betegséget, hisz lehetnek szövődményei, nem érdemes lábon kihordani.

A gyerekeknél gyakoribb kézmosással igyekszenek megelőzni a betegség elterjedését (Fotó: Rajki Judit)
A gyerekeknél gyakoribb kézmosással igyekszenek megelőzni a betegség elterjedését (Fotó: Rajki Judit)

Az Orosházi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tájékoztatása is megerősíti, hogy az influenza figyelőszolgálatban kijelölt háziorvosok jelentése alapján a betegforgalom és az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya kis mértékben emelkedett Orosházán.

Még most sem késő a védőoltás

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatójától megtudtuk, a Kisharang Bölcsődében az influenzaszerű megbetegedések egyelőre nem jellemzőek. A megelőzés érdekében folyamatos a fertőtlenítés, szellőztetés, a gyermekek napi szinten kapnak gyümölcsöt. Németh Gabriella, az önkormányzati óvoda vezetője elmondta, a telephelyeken változó számban, de emelkedett a betegek száma. A gyerekeknél gyakoribb kézmosással, szellőztetéssel, a játékeszközök és berendezési tárgyak napi szintű fertőtlenítésével igyekszenek megelőzni a betegség elterjedését. Viszont ugrásszerűen megnövekedett az iskolákban a beteg tanulók száma, több intézményben a pedagógusok is lebetegedtek, a hiányzó tanárokat helyettesítéssel oldják meg.

Még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást. – Igaz, hogy járványról beszélünk, és a beadott oltás két hét múlva fejti ki hatását, de nem tudhatjuk, hogy a betegség lezajlása mennyire nyúlik el, így mindenképpen védettséget jelenthet – emelte ki dr. Csányi Ágnes. A háziorvosi körzetekben és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál folyamatosan biztosított a térítésmentes influenza elleni oltóanyag. Akik erre nem jogosultak, azok számára gyógyszertárakban, receptre érhető el a védőoltás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.