- hirdetés -

A téli sportok szerelmeseinek jó hírrel szolgálhatunk. Az elhúzódó hideg időjárásnak köszönhetően, a gyopárosi déli tó jegének vastagsága alkalmas korcsolyázásra. 

Két héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a gyopárosi tavak jege nem biztonságos, ezért több tiltótáblát is elhelyeztek. A városi önkormányzat kérésére, az elhúzódó hideg időjárásra tekintettel az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. megvizsgálta a tavak jégvastagságát. A mérések után kiderült, hogy a Szentesi út mellett található déli tó jege alkalmas a korcsolyázásra, hiszen 20-30 centiméter közé tehető a jégpáncél vastagsága – tájékoztatta az OrosCafét Benkő Ferenc vezérigazgató. A táblákat január 20-án 14 óráig elhelyezték.

Mindenki saját felelősségére, sötétedésig szabadon tartózkodhat a tó jegén. Külön felügyeletet nem biztosítanak, ezért a vezérigazgató arra kéri a korcsolyázókat, az esetleges balesetek elkerülése érdekében fokozottan figyeljenek egymásra!

– A tó középső része sekélyebb, – mivel a szélét 15-20 méter sávban korábban kikotortattuk –, így inkább ott korcsolyázzanak a téli sport szerelmesei – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

A Szentesi út mellett található déli tó jege alkalmas a korcsolyázásra, de mindenki saját felelősségére tartózkodhat rajta (Fotó: Vági Kata)
A Szentesi út mellett található déli tó jege alkalmas a korcsolyázásra, de mindenki saját felelősségére tartózkodhat rajta (Fotó: Vági Kata)

A pálya állapotát és a jég vastagságát folyamatosan figyeli a városüzemeltetés, így ha az időjárás enyhül ismét visszakerülnek a tiltótáblák.

Csak óvatosan!

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Legalább 8 centiméteres jégvastagság szükséges, de igazából a 12 centiméter vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas lehet – olvasható a police.hu oldalán, ahol egyéb jótanácsokat is találhatunk.

Sötétedés, illetve korlátozott látási viszonyok esetén tilos a jégre lépni. Lehetőség szerint sose tartózkodjunk egymagunk rajta.

Sajnos még így is megtörténhet a baj. Ebben az esetben igyekezzünk higgadtak maradni, minél kevesebb felesleges mozdulatot végezni és azonnal hívjunk segítséget. A mentést végzőknek is körültekintően kell eljárniuk, hiszen ha felkészületlenül vágnak bele embertársuk megmentésébe, azzal önmagukat is veszélybe sodorják.

Egy héttel ezelőtt az orosházi tűzoltók is hasonló szituációkra készültek fel és gyakorolták be a szakszerű beavatkozás lépéseit, amelyről videó is készült. Bohák János orosházi tűzoltóparancsnok úgy nyilatkozott, hogy a nagyon ritkán kell alkalmazniuk ezeket a technikákat, hiszen az orosháziak jó részt tisztában vannak a szabályokkal, illetve veszélyekkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.