- hirdetés -

Mindez Orosházán, a Nyárfa utcában, szombaton. Egy családi ház vízórája adta meg magát a fagynak, aminek következtében a szomszédos ingatlant elárasztotta a víz.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete intézkedett, miután az érintett ház tulajdonosa bejelentette, hogy lassan fél lábszárig ér az udvarán víz.
– Kaptam egy bejelentést, mely szerint a vízelvezető árok a Nyárfa utca 1. szám alatt telített, olyan mértékben, hogy befolyik az ingatlanba a víz, már-már áztatja a házat, és mint közbiztonsági referens nézzem meg, mi történt, valamint, ha tűzoltósági beavatkozást igényel, akkor a helyi tűzoltó-parancsnokságra jelezzem a problémát – mondta el Vincze Tibor, önkormányzati referens.

Az utcán is bokáig állt a víz
Az utcán is bokáig állt a víz

A helyszíni szemle után megállapította, hogy a probléma valószínűleg nem azon a telken van, ahol a víz.
– Hanem az előtte lévőnél, a 3. szám alatt, ahol nagy valószínűséggel vízóra durrant szét és mérhetetlen mennyiségű víz ömlött ki az utcára a csapadékelvezető árokba, onnan pedig, mivel lejt a terület, átfolyt szomszédhoz, ahol már majdnem a lakásajtóig ért – részletezte tapasztalatait a szakember.

Ezt követően értesítették a vízszolgáltatót, a rendőrséget és leadták a visszajelzést a katasztrófavédelemnek, hogy kint vannak a helyszínen.
– Az ominózus ingatlan üres, az ott élő személy tavaly halálozott el, az örökös pedig békéscsabai lakos, akinek szintén szóltunk és el is indult, de nem várhattunk, amíg megérkezik, így a hatósággal behatoltunk a kapun. Ezt követően a vízügyi szakemberek elzárták a vizet, majd kiszivattyúzták és levették a vízórát – beszélt az eseményekről Vincze Tibor.

Az akna teljesen megtelt, az Alföldvíz szakemberei szivattyúzták ki belőle a vizet
Az akna teljesen megtelt, az Alföldvíz szakemberei szivattyúzták ki belőle a vizet

Az ingatlanhoz új vízórát szerelnek fel a tulajdonos költségére, az elfolyt víz árát azonban nem kell megtérítenie, mivel a vízóra előtti szakaszon tört el a cső. Anyagi kár a szomszédos ingatlanban sem keletkezett.

A helyszínen tartózkodott Lövei Ferenc önkormányzati képviselő is, aki szintén az érintett utca lakója és arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy tegyenek meg mindent a hasonló helyzetek elkerülése érdekében, mivel ezeknek komoly anyagi vonzata is lehet.

Ahogy arról már korábban írtunk: több százra tehető az elfagyott vízórák száma az Alföldvíz szolgáltatási területén. A szolgáltató a tömeges elfagyások miatt korábban már kiadott egy tájékoztatást, amely részletezi, mit tehetünk a vízórák védelme érdekében: ide kattintva találjátok. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.