- hirdetés -

Januárra fordult a naptár és bár kinn még kemény mínuszok csikorognak, a vérbeli horgászok zsákjaiban már mocorogni kezdenek a botok, napirendre kerülnek az ilyenkor szokásos feladatok, tevékenységek. Fogási naplót összesíteni, leadni, új engedélyt váltani, a felszereléseket karbantartani. Minden új év hoz azonban változásokat, amelyekről nem árt időben értesülni.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) már megjelentette a helyi horgászokra vonatkozó idei horgászrendjét, melyben van néhány változás a tavalyihoz képest.

Először is a – talán – legfontosabb: a területi jegyek ára a 2017-es esztendőre nem változott, (csak a kedvezményes I kategória lett 2000 forinttal olcsóbb) területi hatályuk is változatlan maradt.

Változás történt a gyermekek horgászatának tekintetében. A gyermekhorgászok eddig csak egy bottal, úszós készséggel és felnőtt felügyelettel horgászhattak. Ezt a szigorú szabályt az idei horgászrend megszünteti. Továbbra is felügyelettel és csak egy bottal, de már fenekezhetnek, feederezhetnek, pergethetnek is az új, felnövekvő generáció pecásai. Nagyon fontos és örvendetes ez a változás, hisz így még több gyermek kerülhet közelebb a természethez, szeretheti meg ezt a csodás sportot (hobbit, szabadidős tevékenységet, szenvedélyt, életmódot – ki-ki válassza ki a megfelelőt).

A másik, szintén sarkalatos része a horgászok életének, a mennyiségi és méretkorlátozások rész. Ezen a területen sem maradt minden a régiben. Tavaly lépett érvénybe a KHESZ rendelkezése, mely több halfaj esetében módosította a legkisebb elvihető méretet és meghatározta a felső határt is.

Lassan készülődnek a horgászok az új szezonra
Lassan készülődnek a horgászok az új szezonra

 

A süllő, csuka, balin, dévérkeszeg esetében ezek megmaradtak (70, ill. 40 cm), legtöbbünk kedvence, a ponty esetében viszont eltörölték a sokak által szidott 65 cm-es felső határt, és helyette – visszatérve a 2015-ös szabályzáshoz – visszaállították a 6 kg-os súlyhatárt. (Ennek a folyami horgászok örülnek jobban, hisz egy 5-ös nyurga simán verheti a 70 centit, amit immár akár haza is lehet hozni – a szerk.) A vizeinkben egyre inkább elszaporodó busa fajok – szabályos módszerrel – egész évben korlátozás nélkül  foghatók.

A mennyiségi kvóta tekintetében is intézkedik a horgászrend. E szerint a KHESZ kezelésében lévő vízterületeken egy horgász tárgyévben (adott évi területi jegyek érvényességi időszaka alatt) összesen 100 kg halat foghat ki az általa váltott területi jegyek típusától és darabszámától függetlenül. A 100 kg kifogása (elvitele) után a horgász részére kizárólag „B” típusú területi jegy adható ki, a horgászat „B” típusú területi jeggyel folytatható. A „B” típusú jeggyel kifogott (elvitt) további összesen 100 kg halmennyiséget követően a KHESZ kezelésében lévő horgászvizekre további területi jegy (éves/heti/napi) nem váltható, nem adható ki.

Fontos tudnivaló még, hogy a KHESZ által kiadott helyi horgászrend füzetecske mostantól a KHESZ kezelésében lévő vizekre kiadott területi engedélyek kötelező melléklete (horgászigazolványba betenni!).

Reméljük mihamarabb jön a tavasz, ébrednek a vizek és akkor horgászok, kalandra fel! Görbüljön a bot!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.