- hirdetés -

Az utóbbi évek leghidegebb időszakát éljük az országban, Békés megyében elsőfokú riasztás van érvényben. A gyopárosi tó felszínét is jég fedi, adódik a kérdés: alkalmas lehet a korcsolyázásra?

Egyértelmű és kristálytiszta nem választ kaptunk a gyopárosi tórendszerért felelős Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától, Benkő Ferenctől. A balesetek elkerülése érdekében több tiltótáblát – kettőt a déli-, egyet a középső és kettőt az északi tónál – helyeztek ki a városüzemeltetés munkatársai.

A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható – olvasható az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság honlapján.

Nem biztonságos, ezért tilos korcsolyázni a tavon! (Fotó: Rajki Judit)
Nem biztonságos, ezért tilos korcsolyázni a tavon! (Fotó: Rajki Judit)

– A csurgalék révén a gyopárosi tavakba is melegvíz kerül. Ezért kiszámíthatatlan a jég vastagsága egyes helyeken, ebből adódóan életveszélyes rajta tartózkodni – fogalmazott Benkő Ferenc.

Nyíltvízi korcsolyapályákat szigorú katasztrófavédelmi előírások betartása mellett hozhatnak létre a városi önkormányzatok. Orosháza esetében a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.

– Ha továbbra is marad a tartós hideg és eléri a jég vastagsága az előírt, legalább 10 centiméteres vastagságot, a tervek között szerepel, hogy a fürdő területén található tómedencében kialakítunk egy korcsolyázásra alkalmas helyet – mondta a vezérigazgató.

A leghidegebb napok még előttünk állnak, ezért fokozottan figyeljünk egymásra és embertársainkra egyaránt. Akinek korcsolyázni támad kedve az inkább a rendezvénytéren felállított ingyenes és biztonságos pályán tegye meg, hiszen vasárnapig még rendelkezésükre áll.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.