- hirdetés -

Az előrejelzése szerint egyre fagyosabb napok elé nézünk. Az éjszakai órákban -15 foknál hidegebb is lehet, mindez ráadásul viharos széllel tetézve. A leghidegebb várhatóan szombat hajnalban lesz, ami a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet.

Pusztai Ilona, a Szikhát kutyamenhely vezetőjének tanácsai segítséget nyújthatnak ahhoz, hogyan védjük, óvjuk a kutyákat, macskákat a nagy hidegben.

– Kertben, udvaron tartott kutyák számára biztosítsunk szigetelt kutyaházat, lehetőleg szélvédett helyre állítva. Tegyünk bele plédet, takarót vagy bőségesen szalmát. A kutyaház bejáratára tegyünk „függönyt”, ez lehet, egy készen kapható műanyag vagy átlátszó plexi függöny is, de magunk is elkészíthetjük régi szőnyegből, fürdőszobai szőnyegből, a lényeg, hogy eső, hó, főleg, ha kavarja a szél, ne jusson a kutyaházba – sorolta Pusztai Ilona.

Védett, fedett helyre van szükségük (Fotó: haziallat.hu)
Védett, fedett helyre van szükségük (Fotó: haziallat.hu)

Hozzátette: a kutyaház ne legyen túl nagy, hogy a kutya be tudja magát fűteni, tehát férjen be, és meg tudjon bent fordulni, vagy fel tudjon bent állni. Ha két vagy több kutyánk van, ne essünk abba a hibába, hogy a kutyák melegítik egymást, mindegyiknek biztosítani kell a védett, fedett helyet.

Ha lehetőségünk van rá, engedjük be a kutyát, cicát kazánházba, védett kisépületbe.

– Nagyon fontos, hogy a kölyök, idős, rövidszőrű kutyát (pl. dobermann, dalmata, boxer, tacskó, vizsla, foxi) feltétlenül vigyük be fűtött helységbe, számukra a mínusz 10-20 fok végzetes lehet. Biztosítsuk számukra a mozgást, a láncon tartott kutyát engedjük el – emelte ki.

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, az meg is betegedhet. Ettől védhet a kutyaruha, cipő.

Négyóránként cseréljük a vizet

Azt már Roszkos Zsanett állatorvos teszi hozzá, a nagy hidegben is fontos az állatok etetése naponta kétszer, ha tehetjük, négyóránként cseréljük a vizüket, ha ez nem megoldható, akkor a vizes edényt tegyük védett, fedett helyre, a víz lehet langyos, de ne legyen meleg.

– A kutyák, macskák élelme legyen dúsabb, jobb minőségű, és a normál adagnál több, adhatunk vitamint is. A száraz kutyatápot keverhetjük langyos vízzel, langyos levessel, és tegyünk bele tepertőt, mert az biztosítja számukra a rendkívüli hideg miatti hőképzéshez szükséges energiát.

Fokozottan figyeljünk a szárnyas és egyéb jószágokra is, védett, zárt helyen tartsuk őket, használjunk szalmát – emelte ki a szakember

Ha megtörtént a baj

A szakember elmondta, ha észrevesszük, hogy reggel a kutya nem jön ki a házából, vagy sokat gubbaszt, folyamatos izomrángása van (de nem görcs), fagyási sérülések vannak a fülén, a farkán, a bőre kékes színű, azonnal vigyük meleg helyre, hajszárítóval jó ideig melegítsük, tegyük melegítő párnára, ha van, vagy meleg plédre, takaróra, és takarjuk be.

Ha a kutya testhője 36 fok alá esik, nem kap elég oxigént az agya, forduljunk azonnal állatorvoshoz, aki szakszerű ellátással (vénás cukros infúzióval) még megmentheti az életét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.