- hirdetés -

Több mint háromezer írás – ez az idei év termése az OrosCafé-n, mindemellett fotókkal, videós anyagokkal számoltunk be a város életről. Voltak olyan anyagaink, amik nagyon pörögtek, ezekből szemezgettünk az év utolsó napján. Íme a legolvasottabb OrosCafés írások 2016-ból, témánként lebontva.

Villogó

Csendes kisvárosunkat gyorsan rázta fel az a hír, ami Rákóczitelepen történt. Egy férfi rálőtt a rendőrökre. Mint kiderült, elő akarták vezetni a rendőrök, kezdetben ugyan együttműködött, de röviddel később a táskájából elővette fegyverét és a rendőrökre lőtt, majd bemenekült a házába. A rendőrségi tárgyaló próbálta felvenni a kapcsolatot a 45 éves férfival, végül a kommandósok körbevették a házat, és egy ablak, ajtó betörése után bementek és elfogták a férfit, akiről kiderült, nem először volt már dolga a rendőrséggel.

A TEK kommandósai megrohamozták az épületet (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
A TEK kommandósai megrohamozták az épületet (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

A kórházi bombariadós anyagunkra is sokan rákattintottak. Felbolydult a város március 18-án. Egy ismeretlen telefonált a rendőrség segélyhívójára, hogy bombát helyezett el az Orosházi Kórházban. A rendőrség nagy erőkkel a helyszínre vonult, az intézményt kiürítették, többszázan – köztük fekvő- és járóbetegek az utcán várakoztak, amíg átvizsgálták az épületet. Pár órával később, miután nem találtak robbanószerkezetet, visszatérhettek a dolgozók és betegek is az intézménybe.

Betegek, ápolók, orvosok az utcán - értetlen, haragos, ijedt tekintetek mindenfelé (Fotó: Melega Krisztián)
Betegek, ápolók, orvosok az utcán – értetlen, haragos, ijedt tekintetek mindenfelé (Fotó: Melega Krisztián)

Az egyik legolvasottabb híreink között tudhatjuk a fenyegető elfogását is. Néhány nappal később, egy 37 éves gádorosi férfit fogtak el a rendőrök. Az elkövető bement a kórházba és a főigazgatói titkárságon dolgozóknak elmondta, elnézést kér az okozott galibáért, majd elfutott. Ezután kapták el.

Egy májusi, tragikus kimenetelű balesetnek is nagy volt az olvasottsága. Orosháza és Kaszaper között személygépkocsi motorossal ütközött, ez utóbbi vezetője a helyszínen életét vesztette.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Egy decemberi hírünkre is sokan rákattintottak. Orosházán őrizetbe vett a rendőrség egy férfit, aki a gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett. Többen rosszul lettek az ismeretlen szertől, információink szerint több mint 10, kábítószer hatása alatt álló fiatalt vittek be a rendőrök az Orosházi Kórházba.

Közélet

Februárban adtunk hírt arról, január 28-tól kinevezték az új főorvosokat az Orosházi Kórházban: volt, ahol maradt a régi főorvos, de több helyen váltás történt. Ennek oka, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a vezetők kinevezése maximum 5 évre szólhat, mely 2015.december 31-vel lejárt. Ennek következtében megpályáztattak minden osztály-, szakág- illetve mátrix vezetői állást.

Megosztotta az embereket, az Orosháza legdrágább házait felvonultató cikkünk, a luxuslakások közül a legdrágább 70 millió forintba került.

Az egészségüggyel kapcsolatos cikkeink mindig is nagy érdeklődést váltanak ki, így volt ez a sebészet költözéséről szóló írásunkkal is. Hírt adtunk ugyanis arról, hogy az Orosházi Kórház negyedik emeletéről az elsőre költözött a sebészet, és a januártól kinevezett új osztályvezető főorvos, dr. Alzubi Ali vezeti.

dr. Alzubi Ali szereti a kihívásokat (Fotó: Rosta Tibor)
dr. Alzubi Ali szereti a kihívásokat (Fotó: Rosta Tibor)

Mint ismert, a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra érkezett tömegbe hajtott egy teherautó a franciaországi Nizzában a parti sétányon. Közel 100 áldozata volt a támadásnak. Két orosházi fiatal; Anita és Milán éppen Nizzába nyaralt, és a hajszárításnak köszönhetik, hogy éppen nem voltak a vérengzés helyszínén.

Kultúra

Az időjárás nem volt kegyes idén az V. Sör-Virsli Fesztivál megrendezéséhez. Erős széllel és rengeteg esővel érkezett egy vihar, ezért lefújták a pénteki és a szombati nap összes programját. Végül úgy döntöttek a vasárnapra tervezett programot is lemondják. Három nap alatt a havi átlagot messze meghaladó mennyiségű csapadék esett, 140 milliméter. A tárgyalások megkezdődtek, hogy az elmaradt koncerteket bepótolják.

Nagy olvasottságot generált Sonkolyos Márta április végi kiállítása, a városalapítás évfordulója alkalmából szervezett tárlaton, a megfestett városrészletek, épületeken kívül 39 orosházi portréja került közönség elé.

Az alkotó, Sonkolyos Márta (Fotó: Melega Krisztián)
Az alkotó, Sonkolyos Márta (Fotó: Melega Krisztián)

Sokan voltak kíváncsiak arról a videóról szóló írásunkra, amit Mórocz Tibor készített. Néhány hónap városi történéseit foglalja magába, megjelenik a belváros, gyopáros, egy kézilabdameccs, az extrém sportolók, az adventi vasárnap, vonatok, templomok, koncertek és még egy sor olyan dolog, ami itt történik nálunk. Sokszor csak teljesen hétköznapi dolgok, mint például hogy jönnek-mennek az autók. Mórocz Tibor féléves munkája van a videóban, 22 helyszínen forgatott és 7,5 óra nyersanyagból vágta össze.

Gazdaság

E rovat témái közül az egyik legolvasottabb, egy gádorosi illegális húsüzem felszámolásáról szóló írás volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőrei Gádoroson, egy korábbi termelőszövetkezet telephelyén 7,4 tonna ismeretlen eredetű hústerméket találtak. A kormányhivatal elrendelte a nagy mennyiségű húsáru megsemmisítését.

A városvezetés minden évben vendégül látja Orosháza TOP 10 cégének vezetőit, nem volt ez másképp 2016-ban sem. Az Alföld Gyöngye Hotelben tartott rendezvényen Dávid Zoltán polgármester köszönte meg a cégvezetőknek az egész éves teljesítményt, azt, amit a városért tettek – az erről szóló írásra is sokan kattintottak.

Dávid Zoltán polgármester pohárköszöntőjében sikeres esztendőt kívánt a cégvezetőknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dávid Zoltán polgármester pohárköszöntőjében sikeres esztendőt kívánt a cégvezetőknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Linamar Hungary Zrt. idei terveiről, az autóipar részleg fejlesztéséről, az LDP csarnok bővítéséről szóló cikk is sokak érdeklődését váltotta ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.