- hirdetés -

Idén összesen tíz fő tett állampolgársági esküt Orosházán, többségükben Romániából és Szerbiából települtek át Magyarországra és a jövőjüket már itt képzelik el.

„Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem, a Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek” – ismételték három alkalommal január óta az eskü szövegét a polgármesteri hivatalban. Júniusban és októberben három-három fő, míg legutóbb december 15-én négy fő vált magyar állampolgárrá.

Köztük Püspöki Sándor, aki Erdélyből, Nagyszalontáról érkezett Orosházára és, mint fogalmazott, ő magyarnak született, annak is érzi magát.
– Magyarul tanultam, reformátusnak kereszteltek, magyar városban láttam meg a napvilágot. Az édesapám révén, aki nagyszalontai volt, ott éltünk, de özvegy vagyok 10 éve, nincs már Szalontán senkim. A fiam viszont itt lakik Orosházán, úgyhogy emiatt is ide húz a szívem – sorolta az indokokat.

Az állampolgárságot egy dokumentum igazolja, de a magyarságtudat a szívükben él (Fotó: Domján Róbert 2016 12 15)
Az állampolgárságot egy dokumentum igazolja, de a magyarságtudat a szívükben él (Fotó: Domján Róbert)

Mivel édesanyja egykor magyar állampolgár volt, így igényelhette az egyszerűsített eljárást, amelynek értelmében a köztársasági elnök honosítását követően a választott település polgármestere előtt kellett esküt tennie.

Dávid Zoltán úgy fogalmazott, hogy ezzel, a többiekhez hasonlóan visszatért hazájába.
– Minden alkalommal hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy elsőként gratulálhatok a legfrissebb magyar állampolgároknak és orosháziaknak.

Az állampolgársági eskütételek alkalmával jellemzően olyan emberek állnak előttem, akik az ország szétszakadásával kerültek külföldre, majd évekkel később Orosházára költöztek és nemzeti öntudatukat megerősítve teszik le az állampolgársági esküt, újra visszatérve hazájukba, Magyarországra

– hangsúlyozta a városvezető hozzátéve, hogy az állampolgárságot egy dokumentum igazolja, de a magyarságtudat a szívükben él.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.