- hirdetés -

A napokban újra beköltözhetett saját házába Nagyné Antali Noémi és két gyermeke. A Bethlen utcai ház majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt égett le, földönfutóvá téve az egyébként is nehéz sorsú családot. Rengeteg nehézség és buktató volt az eltelt időben, de a város most is megmutatta, hogy összefogással mindent meg lehet oldani.

Még 2014. decemberének elején égett le a család Bethlen Gábor utcai háza. A három kiégett helyiségben megsemmisült minden érték. Már akkor megmozdult a város, Dávid Zoltán polgármester utasítására az önkormányzat azonnal lakást utalt ki az édesanyának és gyermekeinek, de rengetegen segítettek civilként is, ki ruhákat ajánlott fel, ki bútorokat szerzett. Sok vállalkozó segített, kaptak építőanyagot, nyílászárókat és sok egyéb dolgot, a jó idő beköszöntével pedig 2015 tavaszán elkezdték a ház felújítását.

Emlékeztetőül: a tűz után néhány nappal készült az alábbi videó

Az újraépítés azonban nagyon vontatottan ment. Hetekig állt a munka, mire sikerült kifizetni a felhalmozott hátralékot és visszakötötték az áramot, hiszen addig dolgozni sem tudtak a mesterek.  Majd a felújítás megkezdésekor kiderült, hogy az épület sokkal rosszabb állapotban volt, mint amit előzetesen vártak.

Ennyi maradt a berendezésből a tűz után (archív fotó: Melega Krisztián)
Ennyi maradt a berendezésből a tűz után (archív fotó: Melega Krisztián)

Ez újabb csúszást eredményezett, ráadásul az a vállalkozó, aki önként jelentkezett, hogy segít, közben egyéb megrendeléseket kapott, amit teljesítenie kellett, így nem tudta vállalni a munkát. Tehát megint keresni kellett valakit, aki a kőműves munkát elvégzi. Találtak is egy szakembert, de ő egy nappal a kezdés előtt balesetet szenvedett, így nem tudta elkezdeni a felújítást. Jött tehát az újabb csúszás, és megint belementünk a télbe, újra leállt a munka.

Történjen végre valami

A család ez idő alatt végig egy Hegedűs István utcai önkormányzati bérlakásban lakott, nagyon szűkösen, főleg a gyerekek szerettek volna már nagyon hazamenni. Teltek a hetek, hónapok, aztán idén nyáron Dávid Zoltán polgármester értesülve arról, hogy még mindig nincs megoldva a helyzet, azt kérte, történjen már végre valami az ügyben, nézzék át újra a lehetőségeket, hogy még ebben az évben hazaköltözhessen a család.

A feladatot Vincze Tibor közbiztonsági referens kapta.
– A feladat egyértelmű volt: találni kellett egy kivitelezőt, aki vállalja, hogy támogatásként befejezi a kőműves munkákat, ezzel párhuzamosan pedig szintén találni kellett olyanokat, akik a hiányzó berendezési tárgyak beszerzésében tudnak segíteni – emlékezett vissza Vincze Tibor.

Így néz ki most a szoba (Fotó: Domján Róbert)
Így néz ki most a szoba (Fotó: Domján Róbert)

Amíg a közbiztonsági referens a hivatalos ügyeket intézte, az egyik önkéntes segítő, Farkas Andrea egyesével felkereste az összes korábbi támogatót és újabbakat is felkért.
– Sikerrel jártunk, hiszen Kárpáti Zoltán kőműves mester elvállalta a munkát. Ő volt az, aki korábban megsérült, nem tudta elkezdeni a felújítást, de most  vállalta a helyiségek rekonstrukcióját – veszi át a szót Andrea. – Felmérte a hiányzó építési anyag mennyiségét, amit több vállalkozó és kereskedő ingyen biztosított, így októberben végre megkezdődhetett a munka – teszi hozzá.

Befejezték a szobák villamos hálózatának kiépítését, majd gipszkartonoztak, vakoltak, festettek, és még a konyha is új burkolatot kapott. Amikor készen voltak a szobák, a már korábban kapott bútorokat bevitték, de még így is elég hiányos volt a berendezés.

Ekkor Andrea kiírta a Facebookra, hogy mire van még szükség, és az orosháziak és a környező településeken élők ismét jelesre vizsgáztak emberségből.

Néhány nap alatt lett konyhaszekrény, kályha, szőnyeg, függöny, ágynemű, sokan még tartós élelmiszert és tisztítószereket is küldtek a családnak.

“Ilyen csodás helyen még soha nem laktam”

Ez volt az első mondata a most 7 éves Szabinának, amikor múlt héten először belépett a felújított és berendezett házba. Bátyja, a 17 éves Tamás pedig megjegyezte, jó végre itthon lenni.

Vincze Tibor közbiztonsági referens (b), Dávid Zoltán polgármester (j2) és Farkas Andrea önkéntes segítő (j) adja át a felújított házat Nagyné Antali Noéminek. (Fotó: Domján Róbert)
Vincze Tibor közbiztonsági referens (b), Dávid Zoltán polgármester (j2) és Farkas Andrea önkéntes segítő (j) adja át a felújított házat Nagyné Antali Noéminek. (Fotó: Domján Róbert)

Édesanyjuk könnyeit nyelve beszélt érzéseiről.
– Azt hiszem, nincs most  nálam boldogabb ember ebben a városban. Hatalmas hálával gondolok azokra, akik önzetlenül segítettek. Köszönöm mindenkinek, aki fogta a kezem, biztatott és nem hagyta, hogy feladjam – mondta Nagyné Antali Noémi. – Időközben sajnos elveszítettem a munkámat, de azzal, hogy ismét a saját házunkban lakhatunk, visszakaptam a hitem, és van kellő erőm továbblépni.

Két évvel ezelőtt tragikus volt a karácsonyunk, de most örömteli és boldog lesz az ünnep. Ezúton szeretnék áldott, békés, boldog karácsony kívánni mindenkinek! – fogalmazott Noémi.

Sok tanulsága van ennek a történetnek, de a legfontosabb talán az, hogy az egyébként is nehéz sorban élő gyerekek megtapasztalhatták az emberi jóságot, nagyvonalúságot, és azt, hogy összefogással, hittel és kellő akarattal a legnagyobb nehézségből is fel lehet állni.

Köszönet nekik

És van még egy fontos dolog a végére. Álljon itt azon magánszemélyek, cégek neve, akik segítették a felújítást adományokkal, építőanyaggal, pénzzel vagy éppen munkával.

Orosháza Város Önkormányzata
Annaker Kft., Orosháza;
Charitas-Egyesület, Románné Sicholcz Magdolna
Fenstherm Kft., Orosháza, Szabó Zoltán
Híd-Knapp Kft., Knapcsek Lajos, Gyomaendrőd
G-Beton Kft., Gyula
Ilovszky Tüzép, Ilovszky Béláné
Kisházi György, Mezőkovácsháza
Kárpáti Zoltán kőműves mester
Magyar Vöröskereszt, Orosháza, Tóth Zoltánné
Orosházi Női Kézilabda Club
Rőfös Bolt – Orosháza
SOS Gyermekfalu Orosháza
Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., Benkő Ferenc vezérigazgató
Vidiczki Mihály őstermelő, Orosháza
Orosházi Média Kft
TESCO Orosháza

Magánszemélyek:

Balogh Balázs
Kovács Gabriella
Németh Gábor
Rajos Norbert
Juhász Sándor
Franciszti János
Bozók család
Szolga Krisztián és még sok-sok névtelen segítő, akik a Facebook felhívás után élelemmel és ruhával segítették a családot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.