- hirdetés -

Bíró Gyöngyvér a fiatal régészeknek rendezett szakmai konferencián tartott remek előadást. Akit érdekel városunk régmúltja, annak hiánypótló lesz az anyag.

A gellértegyházi temető kutatásának legújabb eredményei című előadás a Fiatal Középkoros Régészek 8. Konferenciáján hangzott el, november 17-én, Sátoraljaújhelyen, a Kazinczy Ferenc Múzeumban. Bíró Gyöngyvér a Gellértegyháza Történelmi Emlékpark területén végzett nyári feltárás eddigi eredményeit ismertette. Az erről készült videó felkerült a netre, én pedig írtam Gyönyvérnek, foglalja össze röviden, mi is hangzott el.

– Szakmai körben közismert az itt található, Orosháza-Rákóczitelep, Újosztás néven számon tartott Árpád-kori temető, melyről egy temetőtípust is elnevezett a kutatás. A lelőhelyet elsősorban Zalotay Elemér 1951-1952-es mentő ásatásaiból, illetve az ezeket bemutató, 1957-es publikációjából ismerhetjük.

Az idei feltárás részben a korábbi adatok hitelesítését, részben pedig az eddigi ismereteink bővítését, pontosítását szolgálta. A kutatás civil és szakmai összefogás keretében valósult meg, a munkában régészhallgatók, antropológus doktoranduszok és helyi érdeklődők is részt vettek a múzeum munkatársai mellett.

Az ásatást Rózsa Zoltánnal közösen vezettem. A feltárás megvalósításában való közreműködésért a Történelmi Gellértegyházáért Alapítványt és Muszka Kálmánt illeti köszönet – írta Gyöngyvér.

Itt pedig a videó, a minket érintő rész 45:30 körül kezdődik.

Media Platform

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.