- hirdetés -

A Táncsics egyik végzőse, Pocsai Richárd nem mindennapi sportot űz. A triál kerékpár szerelmese, amelyben társaival együtt nemzetközi szinten is szép eredményeket ért már el.

A triál kerékpár az egyéni extrémsportok közé tartozik. A cél, hogy a sportoló speciálisan erre a célra kialakított kerékpárral végigmenjen egy akadálypályán, minél kevesebb talajjal való fizikai érintkezéssel. Ricsi elmondása szerint ezek a kerékpárok számos dologban különböznek a hagyományostól, de a laikus számára a legfeltűnőbb különbség az, hogy ezeken nem található ülés.

Egyáltalán nem könnyű sport a triál
Egyáltalán nem könnyű sport a triál

A 18 éves fiú 2013-ban ismerkedett meg ezzel a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető sporttal.
– Mielőtt elkezdtem, volt néhány srác Orosházán, akik már régebb óta foglalkoztak a triállal. Az egyik gyerekkori barátom testvére is közöttük volt, tőle láttam először és nem is kell mondanom, azonnal beleszerettem – mesélt a kezdetekre.

Külföldön is

Egy évvel később indult el élete első versenyén, ahol kiválóan szerepelt, és második helyezést szerezett kadet kategóriában. Állítása szerint ez volt az a pont, hogy úgy döntött, komolyabban szeretne foglalkozni ezzel a remek sporttal.

– Még ugyanebben az évben országos bajnok lettem, de 2015-ben is szép eredményeket sikerült elérnem, ahogy orosházi társaimnak is, rendre a dobogón végeztünk. Annak örülök igazán, hogy idén Miskolcon újra sikerült megnyernem az országos bajnokságot. Barátaim és társaim, Kovács Péter juniorban első, Gugyella István harmadik lett – mondta Ricsi.

Ricsi kitartásának, elhivatottságának jutalma a szép eredmények
Ricsi kitartásának, elhivatottságának jutalma a szép eredmények

A hazai versenyek mellett már többször megmérették magukat külföldön is, ebben az esztendőben Szlovákia mellett (Kassán és Rudinán) Csehországban is rajthoz álltak. A kassai versenyen még nem sikerült Ricsinek dobogóra állnia, de a rudinai nagyon jól sikerült, hiszen a kategóriájában első helyen végzett. Legutóbb Brnóba látogattak, az a verseny sajnos nem úgy sikerült, ahogy tervezte, csak a 12. helyen zárt, társa Gugyella István végül ötödik lett.

Minél több dobogós helyezés

Hazánkban nem igazán népszerű a triál, ezért nehéz támogatókat szerezni. Ricsi társaival együtt KOVACSTRIAL néven igyekeznek népszerűsíteni szeretett sportjukat, emellett ebből próbálják meg fedezni a versenyek költségeit is.

– Szüleim nagyon sokat segítenek, támogatnak is. Emellett, azért sikerült pár helyi vállalkozót is meggyőzni a szponzorációról. Az egyik helyi építkezési vállalat elemeket biztosított, amivel segítik a felkészüléseinket, egy kerékpárszaküzlet pedig a bringák felkészítését és szervizelését vállalta. Ezek mellett egy budapeseti cég minőségi alkatrészekkel támogatja – osztotta meg Ricsi, aki jelenleg a Táncsics Mihály gimnázium végzős tanulója. A sport mellett a tanulás is remekül megy neki, mivel nyáron érettségi, ezért minden energiáját most a tanulásra fordítja.

Elárulta; szerencsére a fő versenyszezon az érettségi után kezdődik, így maximálisan a versenyekre tud majd koncentrálni. A tervei között szerepel, hogy immáron junior kategóriában minél több versenyen érjen el dobogós helyezést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.