- hirdetés -

Még két hét van karácsonyig, de a vásárlási láz már kitört. Minden, ami az ünnephez kell, kapható a boltokban, a vásárlók zöme egyelőre a dekorációhoz és az ajándéknak valót keresi a boltokban.

Már múlt szombaton délelőtt nem lehetett parkolót találni az egyik orosházi nagyáruháznál, annyian voltak. De bronzvasárnap is sokan felkeresték az üzleteket, amelyek ilyenkor is várják a vásárlókat, ráadásul hosszabb nyitva tartással. A mostani hétvégén is nagy a forgalom, az igazi roham december közepén várható.

A sláger továbbra is a mobiltelefon

A vásárlók többsége egyelőre az ajándéknak valót keresi az üzletekben. A háztartási gépek mellett a televíziók és számítógépek idén is nagyon keresettek, de a sláger továbbra is a mobiltelefon. Utóbbi minden harmadik háztartásban kerül majd a karácsonyfa alá – derül ki egy hazai műszaki áruházlánc legfrissebb felméréséből. No, és a játékok is jól fogynak.

A vásárlók többsége egyelőre az ajándéknak valót keresi (Fotó: Rosta Tibor)
A vásárlók többsége egyelőre az ajándéknak valót keresi (Fotó: Rosta Tibor)

Sokan nem szeretik az utolsó hétre hagyni az ajándékvásárlást, de a felmérés szerint minden ötödik ember mégis az utolsó pillanatokban dönt. Idén ez egy kicsit talán jobban érvényesülhet, hisz december 24-e szombatra esik, a pénteket még munkával töltjük. A magyar lakosság fele 25 ezer forint alatt tervezi a karácsonyi költést.

És ha már megvettük az ajándéknak valót, jöhetnek az ünnep kellékei, illetve a karácsonyi menühöz való alapanyagok megvásárlása. Töves és vágott, nemes és lucfenyőt már több helyen vehetünk. A vágott fenyő darabja 1200-1500 forint körüli összegtől indul, a töves fenyőnél 2500 forint körüli az induló ár. Szaloncukrot is találunk már hetek óta az üzletekben, kilogrammonkénti ára 1000 forint körül mozog, de akad olyan hely is a városban, ahol ennél kevesebbért, 800-850 forintért is vehetünk. Sőt, az élőhalat is beszerezhetjük, és a különböző húsfélékből sincs hiány. Egyre többen vannak, akik az ünnepi menü elkészítésével nem „bajlódnak”, hanem éttermekkel készítetik el, illetve cukrászdákban veszik meg a süteményeket – egyre több lehetőség van erre Orosházán is.

Idén többet költünk

A harmadik gyertyát gyújtjuk meg december 11-én, ezüstvasárnap. Az előzetes becslések szerint jóval többet költenek a családok idén karácsonykor az elmúlt évekhez képest. Az Országos Kereskedelmi Szövetség minden eddiginél nagyobb forgalmat vár, úgy számol, decemberben legalább 90-95 milliárd forinttal költenek majd az emberek többet élelmiszerekre és 85-90 milliárddal többet ajándékokra, mint egy átlagos hónapban. A KSH adatai szerint idén a tavalyihoz képest már 5 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése. Az igazi roham december közepétől várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.