- hirdetés -

50 éve a szakmában, 23 éve saját vállalkozást vezetve – röviden így jellemezhetnénk Ilovszky Béláné pályafutását. Egyszerű leírni, de teljesen más átélni. Rengeteg kitartás, lemondás, rátermettség, emberismeret és szakmaszeretet kell ahhoz, hogy valaki ilyen hosszú utat bejárjon a tüzelő- és építőanyag-kereskedelem terén.(x)

– Apukám gazdálkodó ember volt, a kereskedői vénát tőle örököltem. Amikor rosszul sikerült egy felelet, vagy nem megfelelően döntöttem, mindig azt mondta: „Húzd ki magad, csapj egyet a kezeddel, ami már elmúlt, azon ne keseregj, igyekezz, hogy kijavítsd a hibádat!” – egész életemben e szerint éltem – osztotta meg Ilovszky Béláné Irénke beszélgetésünk kezdetén.

Nem voltak még gépek

A középiskola elvégzése után először Orosházán, majd a Békéscsabai Tüzép Vállalatnál kezdett dolgozni, pénztárosként. Az első néhány hónap nagy megpróbáltatás volt számára, hisz már kora reggel rengetegen álltak sorba, és mivel nem volt számológép, papíron kellett számolni. Három év múlva kinevezték telepvezető-helyettesnek, majd telepvezetőnek, főnökei bíztak benne, ettől kezdve az irányvonalat Irénke határozta meg, közben tanult, hogy a vezetéshez szükséges iskolai végzettséget is megszerezze.

Ilovszky Béláné nagyon sokat hozzátett a vállalkozáshoz, személyéből, szaktudásából, hozzáállásából (Fotó: Rosta Tibor)
Ilovszky Béláné nagyon sokat hozzátett a vállalkozáshoz, személyéből, szaktudásából, hozzáállásából (Fotó: Rosta Tibor)

– Kőkeményen megedződtem, sokrétű volt a feladat és a felelősség, hisz ekkor nem voltak még gépek, kézi erővel történt a rakodás, árumozgatás – emelte ki Irénke. Később három megyét összevontak, és létrejött az Alföldi Tüzép Vállalat néven, ahol annak vezetőjeként közel 20 évig dolgozott. 1993-ban kivásárolta a telepet, és december elsején elindította saját vállalkozását. – A váltás nagyon hirtelen jött, nem éreztem magam elég felkészültnek, de szép lassan belejöttem – mondta Irénke, aki elmondta, a családi vállalkozást a kezdetek óta férjével és lányával vezeti, sőt már a két fiúunokája is ott dolgozik.

Alázattal és nem hatalmi szóval

Ilovszkyné nagyon büszke arra, hogy olyan vevőkört alakított ki az elmúlt évtizedek alatt, hogy ha néhányukat más városba is sodorja őket az élet, sokan közülük visszajönnek és őt választják. – Úgy érzem, ez a legnagyobb elismerés ebben a szakmában, ha bíznak a szakértelmünkben, és hisznek bennünk – tette hozzá Irénke, aki maga is nagyon sokat hozzátett a vállalkozáshoz, személyéből, szaktudásából, hozzáállásából.

– Pályafutásom során sok elismerést kaptam, de a kereskedelemben adható legmagasabb állami kitüntetésemre vagyok a legbüszkébb, a Klauzál Gábor-díjra, amit tavaly vehettem át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől – mutatja büszkén az otthonosan berendezett irodájának falán függő elismerést. Ez az otthonos, családi légkör jellemzi az egész Ilovszky Tüzépet is, több mint 20 embernek ad munkát a vállalkozás. Irénke hozzátette, egész életében igyekezett alázattal végezni a munkáját, sohasem hatalmi szóval.

– Mindig is igyekeztünk lépést tartani az elvárásokkal, ezért a termékválasztékunkat is úgy alakítottuk ki, hogy valóban mindent megtaláljanak nálunk a vevők, de nemcsak a házépítéshez, hanem a ház körüli munkák elvégzéséhez is. Az elmúlt több mint 20 évben cégünknek sikerült a gyártók körében komoly szakmai elismerést kivívnia. A legjelentősebb gyáraknak márkakereskedői vagyunk, 2008-ban beléptünk az Új Ház Centrum hálózatba, mely a pozíciónkat még jobban megerősítette – sorolta Irénke.

Arra a kérdésemre: elégedett ember, határozottan igen a válasza, hisz mint mondta, igaz az a mondás, hogy a sok munka gyümölcse egyszer beérik. Büszke arra, amit elért, és családjára, hisz támogatásuk nélkül ez a vállalkozás nem valósulhatott volna meg és fejlődött volna Békés megye legnagyobb forgalmú Tüzép-telepévé.

161202_ilovszky_tuzep_hirdetes

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.