- hirdetés -

Az Egészségsziget Egyesület a mostani tanévben is felvállalta a lisztérzékenység szűrést.

Mint tavaly, idén is a másodikosok körében végzik el a gyors és fájdalommentes vizsgálatot, mellyel a lisztérzékenység azonnal kiszűrhető és felismerésével komoly betegségek kialakulása előzhető meg.

Az előzetes felmérések és szülői beleegyezések után a szűrések sorát az Eötvös katolikus iskolában kezdték, november 22-én pedig a Vörösmarty iskolában jártak. Az elkövetkezendő időszakban a város összes általános iskolájában elvégzik a vizsgálatot azoknál a másodikos gyerekeknél, akiknél a szülők beleegyeztek a vizsgálatba.

A lisztérzékenység szűrést nyolc éve végzi az Egészségsziget Egyesülettel (Fotó: Rajki Judit)
A lisztérzékenység korai felismeréssel diétával jól orvosolható (archív fotó: Rajki Judit)

– Tanévenként mintegy 650 ezer forintra lenne szükség, ahhoz, hogy a város összes iskolájában, az említett évfolyamon, elvégezhessük a szűrést. A tesztek megvásárlásához szükséges források előteremtése mindig nehéz dolog, de idén is az önkormányzati támogatást, ki tudtuk egészíteni egyéb forrásokkal, ez alkalommal egy cég is, a Linamar Hungary Zrt. orosházi telephelye is támogatta tesztekkel a kezdeményezésünket – emelte ki dr. Csányi Ágnes gyermekorvos, gasztroenterológus, az Egészségsziget Egyesület elnöke.

Mint megtudtuk, az elmúlt évek során több mint 10 gyermeknél derült ki a lisztérzékenység, amit további vizsgálatok is megerősítettek. De a gyerekek tartják a gluténmentes diétát, amivel ez a betegség jól orvosolható. Ez is bizonyítja, hogy a korai felismerés nagyon fontos!

A lisztérzékenység szűrés zökkenőmentes megvalósítása érdekében dr. Csányi Ágnes pályázott a K&H gyógyvarázs területi pályázatára, melynek keretében a nyertes pályázók között egyenként bruttó 350 ezer forintot sorsolnak ki. Erről részletesebben itt írtunk, szavazni január 30-a éjfélig lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.