- hirdetés -

Fergeteges sikerrel mutatták be a ReDance új produkcióját. A művelődési központ színpada volt a helyszíne november 25-én a művészeti csoport második olyan előadásának, amely történetet mesél el, és amelyet Képzavar címmel hirdettek meg.

Telt ház biztatta már a jelenléttel is a mintegy 30 gyereket és fiatalt összefogó táncegyüttest. A csoportvezető szándéka szerint három sorsot ismerhetett meg a közönség. A bemutató végére sok tekintetben megszűnt a képzavar: az előadás végső üzenete szerint mindenki számára fontos, hogy mivé váljon az életben, milyen tevékenységben bontakozzon ki, más-más nehézségeken kell átlendülnie, ám a család fontossága mindenek felett álló. Ugyanakkor biztatást fogalmazott meg, mely szerint, ha valakinek van egy álma, sose adja fel, hanem küzdjön érte.

Senki nem vitatja, de tán sokan nem gondolnak arra, mekkora csapatmunka van a produkció mögött, sok-sok tehetséges gyerek és egy rátermett tánctanár több hónapos munkája. Mindezek mögé számos támogató is beállt.

A vidám, felszabadult, játékos gyerekek, fiatalok a koreográfiákban fegyelmezett táncosokká váltak (Fotó: Rajki Judit)
A vidám, felszabadult gyerekek, fiatalok a koreográfiákban fegyelmezett táncosokká váltak (klikk a képre)
Fotó: Rajki Judit

Olyan erőket mutat fel egy ilyen előadás, amellyel kapcsolatban gyakran negatív értelemben hallunk megnyilvánulásokat. Ám bizonyítja, képzavar ugyan van a világban is, de ha van egy erős szándék, kiviláglik a megoldás és van segítség. Ha valaki – ez esetben Rétes Edina – elhatároz valamit, akkor kitartással, munkával megtalálja az útját, módját, hogy valóra váltsa. Megadatik neki a sok tehetséges gyerek (vagy a hozzájárókból kihozza a legtöbbet, amitől azok ragyognak a színpadon), meg tudja szólítani a szülőket, támogatókat, ami elengedhetetlen a kivitelezéshez. Ja, és a kiindulópont, ami nélkül nem kezdődne el ez a történet: a tánctanár belső igénye az alkotásra.

Rendezőként második próbálkozás

Amint Rétes Edina korábban nyilatkozta, táncosai pályaválasztással kapcsolatos kételyeit kívánta színpadra vinni. Nagy problémát feldolgozni, nagy feladatot vállalni a bő egyórás előadás létrehozásával – ezt akarta Edina. És eléggé akarta ahhoz, hogy ez így is legyen. A jól végzett munka öröme emiatt tölthette be a színpadot ezen az estén. Világot teremtett, hanggal, fénnyel, ritmussal, zenével, emberekkel, lelkekkel. A vidám, felszabadult, játékos gyerekek, fiatalok a koreográfiákban fegyelmezett táncosokká váltak, úgy viselve tanáruk stílusát mozgásukon, mint a festő vásznán annak sajátos kézjegye.

Rendezőként a második próbálkozása ez a fiatal tánctanárnak, mindenki biztathatja: legközelebb is vágjon bele, ha van üzenete, táncolja el azt tanítványaival – mindenki örömére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.