- hirdetés -

Szereti az embereket, ez határozza meg munkáját, mindennapjait. Baranyai Ilona a művelődési központ kulturális csoportvezetője, hosszú éveket töltött el a közművelődésben és oktatásirányításban.

A reál tantárgyak világából került humán területre. Érettségi után fogorvosnak készült, fél pont híja volt a sikeres felvételinek. Talán így kellett lennie. Vegyész laboránsként kezdte munkavállalói életét. 1973-ban megnyílt az akkori Ifjúsági Ház, a barátnője szervezte a diszkókat, ő pedig segített neki. Gonda Géza igazgató egy idő után ifjúsági klub szervezésével bízta meg. Így kezdődött… Nemcsak a szervezésben, a gazdasági ügyek terén is otthonosan mozgott, előbb az intézmény munkatársa, később igazgatója lett. Ekkor még csak 24 éves volt, 30 évesen már a második intézményt vezette. Amikor első gyermeke, a fia születése után gyersől visszatért, felkérést kapott a Helyőrségi Klub vezetésére, amit 1991-ig, annak megszűnéséig irányított.

Minden feladatára, így a mostanira is felkérték (Fotó: Rosta Tibor)
Minden feladatára, így a mostanira is felkérték (Fotó: Rosta Tibor)

– Újabb vargabetű következett. A biztosítási területre mentem innen, üzletágvezetői szintig jutva – meséli – de közben voltam Mezőkovácsházán az Általános Művelődési Központ igazgatója is, felkérésre. Később 8 évig a Kölcsey Ferenc Gimnázium esti tagozatos felnőttképzésének tagintézmény-vezetőjeként is dolgoztam. Tulajdonképpen minden feladatra felkérésre mentem, még ha meg is kellett pályázni, de hívtak. Egyik feladat után jött a másik, mindig egyre nagyobb, sokszor különböző kihívás. A kultúrától sosem szakadtam el, bármerre is jártam – összegez Baranyai Ilona.

A teljes visszatérés 4 évvel ezelőttre tehető

– Amikor 4 évnyi angliai élet után hazatértem, a biztosítási területen eltöltött egy év után a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális csoportvezetőjének kértek fel. Onnan jelenlegi főnököm, Lajti Tímea hívott magával a művelődési központba.

Baranyai Ilona munka és három gyermek nevelése mellett szerezte diplomáit: népművelés –  történelem szakos középiskolai tanári, majd közoktatás-vezető szakon. Képezte magát és oktatott biztosítási területen is. Túl az ötvenen pedig nemzetközi marketing szakértői posztgraduális képzést is elvégzett.

161127_baranyai_julianna_het_embere

– Minden területen, ahol dolgoztam, az volt a közös pont, hogy emberekkel foglalkoztam. Szeretem az embereket, optimista vagyok, könnyen tudok kapcsolatot teremteni. Úgy érzem, nagyon sok jó emberi kapcsolatom van. Az emberekkel foglalkozni is nehéz?

Érdekes, amikor Angliába költöztünk a családommal, fél évig nagyon élveztem, hogy senki nem ismer, semmi ilyen kötöttségnek nem kell megfelelnem. De beigazolódott: sehol nem vagyok otthon, csak itt. Hiányozni kezdett az ismerős közeg. No meg a szellemi munka, azt éreztem: tanulnom kell. Az agyamnak kellett a pörgés…

A kulturális területen való tevékenykedés lényege is valahol ez: otthonossá tenni az otthont, szellemi tartalommal ellátni, élmény révén kötődést kialakítani.  – A közművelődésben a kölcsönhatás fontos: az embereknek tudnunk kell adni úgy, hogy azt érezzék, azt kapták, amit szeretnek. Érezzék, hogy értük vannak a rendezvények, de képviselnünk kell egy bizonyos színvonalat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.