- hirdetés -

Tavaly szeptember óta több gyermek étkezhet ingyen, és a diétás étkezést is támogatja az önkormányzat.

Az önkormányzati óvodákban a gyermekek közel 90 százaléka, a bölcsődében 50 gyermek étkezik ingyen. Az általános iskolákban 216 diák étkezik ingyen, 50 százalékos kedvezményben 162 tanuló részesül.

­ – Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy a gyermekétkeztetésünk tovább fejlődjön. Nem engedjük meg azt, hogy akár egyetlen gyermek is éhezzen Orosházán – fogalmazott Dávid Zoltán, polgármester.

Az önkormányzat saját forrással bővítette az állami keretet a nyári étkeztetés esetében is, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a lépést. Majd döntöttek arról, hogy az őszi és téli szünidőben is biztosítják a napi ingyenes meleg ételt a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára. Támogatják a speciális étrendet igénylő gyermekek étkeztetését is.

A gyermekétkeztetés prioritást élvez Orosházán (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
A gyermekétkeztetés prioritást élvez (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Munkánk során a gyermekétkeztetés prioritást élvez, mellyel nemcsak a családokat támogatjuk, hanem a jövő generációjának fejlődését is elősegítjük – emelte ki Tóth Zoltánné, önkormányzati képviselő.

A nyersanyagárak emelkedése és a kieső térítési díjak miatt a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény bevétele jelentősen csökkent, ezért 53 millió forint többlet finanszírozásra van szüksége, amit a költségvetés tartalékkeretéből biztosítana az önkormányzat, amennyiben a képviselők támogatják a testületi ülésen.

A Fidesz–KDNP kormány a gyermekétkeztetés támogatását 2010 óta 28 milliárd forintról 74 milliárd forintra emelte, amelynek köszönhetően Magyarországon – Európában egyedülállóként – a kisgyermekek 90 százaléka naponta háromszor jut ingyenes étkezéshez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.