- hirdetés -

A fásítás és a zöldítés mellett a zöldhulladék összegyűjtése és kezelése is a városüzemeltetés őszi feladatai közé tartozik. Jelenleg és az elkövetkező hetekben ezeket a munkákat végzik a cég szakemberei szerte a városban, mintegy 23 hektáron.

A fő tevékenység ilyenkor a lehullott levelek összeszedése és elszállítása, emellett novemberben ritkítják, illetve metszik vissza a fákat is.
– A lomb gyűjtését a hónap eleje környékén kezdtük, körülbelül két hete és a munka viszonylagos vontatottsága, a levelek hullásának elhúzódása miatt ez eltart egészen januárig – mondta el Magon Péter, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kertészeti ágazatvezetője.

A lomb gyűjtését egészen januárig végzik (Fotó: Rosta Tibor)
A lomb gyűjtését egészen januárig végzik (Fotó: Rosta Tibor)

A munkát elsősorban kézi erővel végzik, míg a fák metszéséhez emelőkosarat is igénybe vesz a vállalat.
– A visszavágást, visszaritkítást az idősebb fáknál szoktuk elvégezni. Az önkormányzat bevizsgáltatja ezeket a fákat és ott határozzák meg, hogy milyen mértékben kell őket megmetszenünk –emelte ki a szakember hozzátéve, hogy a napokban Gyopárosfürdőn, a Szerelem parkban folytak ilyen munkálatok, emellett a lakótelepek környékén is most nyesik azokat a fákat, amelyek a magasabb – például szemétszállító – teherautóknak a mozgását korlátozzák.

Az interjú készítésekor éppen a Kölcsey utcán dolgoztak, levágták a túlnőtt ágakat és azokat is, amelyek elszáradtak.
– Zöld nyesedékből megközelítőleg 4-500 tonna gyűlik össze egy évben, amiből olyan 150-200 tonnányi a fű, a többi pedig a lomb illetve a gally – szolgált számadatokkal Magon Péter.
– Mindez a komposztáló telepünkre kerül, ahol a gallyakat, illetve ágakat darálóval felaprítjuk. Az így keletkező mulcsanyag egy részét a városüzemeltetés értékesíti, egy részét a komposztkészítéshez használjuk, a többi bekerülő nyesedék pedig szintén a komposztálóban végzi – részletezte tovább a zöld hulladék útját.

A komposztáló telepen gyűjtik és darálják a zöldhulladékot (Fotó: Rosta Tibor)
A komposztáló telepen gyűjtik és darálják a zöldhulladékot (Fotó: Rosta Tibor)

Az elkészült komposzt bizonyos hányadát eladja a cég, ebből bárki vásárolhat, a többit pedig az őszi és a tavaszi ültetéskor talajjavításra használják fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.