- hirdetés -

Babahordozási tanácsadás indult a Máltai játszótéren, havi rendszerességgel tartanak foglalkozásokat, ahol a kisbabás anyukák kipróbálhatják, milyen is ez a technika.

A Hordozz HaJó Babaklubban két gyakorló anyuka adja át tanult és szerzett tapasztalatait. Rosta Katalin és Horváth Henrietta neve fémjelzi az orosházi kezdeményezést, miután Kata Szegeden tanulta is a tanácsadói ismereteket. Egyre jobban elterjedt, divatosnak tűnik, de azért kisvárosi szinten megnézik az emberek azt, aki így hordozza a babáját. Vannak előítéletek is vele kapcsolatban, tévhitek, ezért fontos az információk átadása.

Katáék esetében a most tizennyolc hónapos Lóri vezette erre az útra édesanyját, amikor öthetes korában síróssá vált. Édesanyja barátnője javasolta a babahordozót, ami nála már bevált.

– Miért jó ez? – kérdezem Katát.

– Nézzük a praktikusság oldalát: főleg kétgyermekes családban, szabaddá válhat az édesanya keze, ha a hasán, vagy a hátán hordja a kisebbiket. Szabadságot ad a közlekedésben, kirándulásban, sétában. A lelki oldala: nagyon erős kötődés jön létre anya és baba között a közelség révén. Nagyon kiegyensúlyozottak a hordozott babák – emeli ki a tanácsadó.

A klubban gyakorlati tanácsokat is adnak a szülőknek (Fotó: Rosta Tibor)
A klubban gyakorlati tanácsokat is adnak a szülőknek (Fotó: Rosta Tibor)

– Ugyanakkor az anatómiai szempontot sem lehet elhanyagolni: ha jól választjuk meg a hordozót, a megfelelő tartással a csípőjüknek is nagyon jót teszünk (gondoljunk a terpeszpelenkára…) Többféle hordozó eszköz, sokféle kötési mód van, amelynek megismerésével azok, akiket érdekel ez a módszer, megtalálhatják a számukra és babájuk számára ideális megoldást. Elsősorban a mozgásfejlődéshez kell illeszkedni, amikor döntünk ebben a kérdésben.

– El lehet ezt rontani? Lehet vele ártani?

– Fontos az eszközök helyes használata, de a használónak bíznia kell magában. Többen tartanak tőle, hogy túl szorosra köthetik. A szoros kötés az anyának is szoros, tehát érzi, ha nem jó. A másik aggály, hogy megfulladhat a baba. Nos, mindig kap levegőt, másrészt annyira közel van az anyához, hogy minden rezdülését érzi, tehát mindenre tud reagálni. Aki idegenkedik tőle, talán nem tudja, milyen ősi ez a módszer, hiszen a földműves asszonyok is hasonló módon vitték kicsinyeiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.