- hirdetés -

A tavaly lejárt megállapodást hosszabbítanák meg, elsősorban az oktatás, a cserediák programok, a kultúra, a művészetek, a gazdaság, a turizmus területén.

Magyarországra érkezett T. Erry Nuradi, M.Si. Észak-Szumátra Tartomány kormányzója Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke meghívására – tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtósa.

A hivatalos megyeházai fogadás után oktatási és kulturális vezetőkkel találkozott a kormányzó, ahol bemutatkozási és együttműködési lehetőségekről egyeztettek. Ezt követően H.E. Mme. Wening Esthyprobo, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete, T. Erry Nuradi, M.Si., Észak-Szumátra Tartomány kormányzója és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke sajtótájékoztatón ismertette a látogatás célját.

T. Erry Nuradi, M.Si., H.E. Mme. Wening Esthyprobo és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)
T. Erry Nuradi, M.Si., H.E. Mme. Wening Esthyprobo és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)

Elhangzott, Magyarország 60 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Indonéziával, Békés megye pedig 2010-ben kötött testvérmegyei kapcsolatot Észak-Szumátra Tartománnyal. Ez a megállapodás 2015-ben lejárt, a jelenlegi látogatás célja a további lehetséges együttműködés áttekintése, a kormányzó szeretné megújítani a megállapodást. Az oktatás, a cserediák programok, a kultúra, a művészetek, a gazdaság, a turizmus területén látják ezt a kapcsolatot tartalommal megtölteni.

T. Erry Nuradi, M.Si. kormányzó meghívta Békés megye küldöttségét Észak-Szumátra Tartományba egy viszont látogatásra.

A látogatás zárásaként üzletember találkozót tartottak a Szarvasi Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol jelen volt többek között az orosházi AKG Zrt. és a Merian Foods Kft. vezetője is.

 

Észak- Szumátra Tartomány területe 28178 m², népessége 13,53 millió fő (2014.). Fővárosa Indonézia negyedik legnagyobb, egyben Szumátra legnépesebb városa Medan. Észak-Szumátra Indonézia egyik legfejlettebb tartománya, ami komoly lehetőségeket rejthet Békés megye és a Békés megyei vállalkozások számára a jövőbeni együttműködés, segítségnyújtás terén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.