- hirdetés -

Szeptember 21-én új koncepciót fogadott el a DAREH taggyűlése. Egyúttal az akkori ülés napirendi pontjai nem kerültek tárgyalásra, így nem születtek meg azok a döntések, melyeknek köszönhetően év végére biztosan felállhatott volna a hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek a mulasztásnak a következtében mára olyan szerződéses kötelmei is vannak a társulásnak, melyek jogsértőek, ezért azokat haladéktalanul szükséges lett volna visszavonni.

A gyulai polgármester, Vantara Gyula és Nyúl Gyula által támogatott új menedzsment nem fogadta el a DAREH vezetésének és szakértőinek javaslatát arra vonatkozóan, hogy a jelenleg törvénytelenül hatályban lévő szerződéseket a november 10-i taggyűlésen vonják vissza. Dávid Zoltán, a DAREH elnöke elmondta, hogy nem hajlandó törvénytelen alapokra helyezett határozati javaslatok előterjesztéséhez asszisztálni, ezért az új menedzsment kezdeményezte az elnök visszahívását november 30-ával. Dávid Zoltán a szavazást követően bejelentette azonnali lemondását, egyúttal kijelentette, hogy eddig sem volt és a jövőben sem hajlandó olyan programot elfogadni, amely nem állja ki a törvényesség próbáját.

Orosháza és több mint 20 tag álláspontja szerint az előterjesztések által előirányzott vagyongazdálkodás aggályos, ezért abban nem kívánnak szerepet és felelősséget vállalni.

A DAREH BÁZIS Zrt.-vel kötött közszolgáltatási és vagyongazdálkodási szerződésének felmondására és új megállapodások megkötésére lett volna szükség, a meglévő, jelenleg jogsértő szerződések módosítása helyett. A gyulai polgármester médiában is megjelent állítása szerint a módosítások alapját az jelentette, hogy az uniós szervek nem fogadták el a korábbi működtetési koncepciót. Ezzel szemben a taggyűlésen kiderült, hogy a 2015 novemberében a taggyűlés által elfogadott – Dávid Zoltán irányításával készült – működtetési koncepciót az Európai Unió is jóváhagyta, s ezzel a projekt sikeresen befejezhető lett volna. Az új vezetés és támogatóik ezt szintén figyelmen kívül szeretnék hagyni, egy új, sok elemében  más működtetési koncepciót készülnek megvalósítani. Egyelőre azonban sokak szerint a meghozott határozatok nem állják ki a törvényesség próbáját.

Orosháza veszélyforrásnak ítéli a kialakult helyzetet, de a projekt sikeres befejezését tartja az egyik legfontosabb elérendő célnak a működő és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése mellett. Dávid Zoltán elmondása szerint az új vezetésnek minden segítséget megad a projekt befejezéséhez, de álláspontja szerint semmi nem indokolhat törvénytelen lépéseket. Dávid Zoltán emellett szeretné, hogy az önkormányzatok elsősorban a lakosság érdekét szem előtt tartva működtessék az új rendszert, mindez természetesen szabályosan, az érvényes jogi keretek között tegyék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.