- hirdetés -

Lebontották a régit, és új, impozáns szerelő csarnokot építettek a helyére. Az Axiál Kft. Csorvási úti telephelyén fejlesztett, az ünnepélyes átadó után pedig hamarosan megkezdődik a munka.

Szőnyeg, terített asztalok és zeneszó. Nem éppen megszokott egy olyan szerelő csarnokban, ahol traktorokat és egyéb mezőgazdasági gépeket szoktak javítani. Pedig ez fogadta azon vendégeket, üzleti partnereket, akik elfogadták az Axiál Kft. meghívását november 9-én a megújult telephely átadására.

Új csarnok 700 négyzetméteren

Elsősorban a vevői igények, másod sorban a nagyfokú elhivatottság. Így indokolta az OrosCafénak a cég ügyvezetője az orosházi csarnokbővítést. Pintér Zsolt kiemelte, nem csak értékesíteni szeretnék az általuk forgalmazott gépeket, berendezéseket, hanem arra is törekednek, hogy vevőik azokat üzemszerűen, hatékonyan használni tudják.
– Ehhez pedig szükséges a megfelelő alkatrész és szerviz bázis. Ez utóbbit fejlesztettük Orosházán a most átadott 700 négyzetméteres szervizműhellyel, amely méltón szolgálja majd a régiót – fogalmazott.

Az új üzemcsarnokban tartották az ünnepélyes átadást (Fotó: Rosta Tibor)
Az új üzemcsarnokban tartották az ünnepélyes átadást (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, ebben a térségben a domborzati viszonyok miatt intenzív mezőgazdasági termelés folyik, ezért sokkal nagyobb számban vásárolnak gépeket a gazdák, mint az ország más részein. Éppen ezért a cég lefedettségét is ezekhez az igényekhez kellett igazítani.

Az Axiál néhány évvel ezelőtt kezdte meg országosan közel 20 szervize és telephelye bővítését. Míg 2011-ben 11 ezer négyzetméter ilyen jellegű kapacitással rendelkeztek, ez ebben az évben közel 14 ezerre fog nőni.

Pintér Zsolt elmondta, a cég is megérzi a mezőgazdasági ágazat problémáit, hiszen a gépészeti szektorra hatással van, mi történik kint a földeken. Ugyanakkor hozzátette, előremutató fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy egy cég sikeres legyen és úgy látja, a környéken megtalálható gazdálkodók is érdekeltek a fejlesztésekben.
– Sok összetevője van egy mezőgazdasági cég sikerének. Függ politikától, támogatástól, időjárástól, de nagyon sok múlik a vállalkozók innovációs, megújuló és alkalmazkodó képességén is.

A klímaváltozás kapcsán például az elmúlt 20 évben komolyan változtak a mezőgazdasági technológiák, amiket le kell követni a gazdáknak.

A növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások alapvetően jó éveket tudnak maguk mögött, ők fejleszteni akarnak. Az állattenyésztő és a vegyes gazdálkodást folytató cégek esetében van némi hullámvölgy, de ők is kiheverik a nehézségeket azzal, hogy javítják a hatékonyságot, és előre gondolkodva ők is fejleszteni szeretnének. Ez pedig nekünk is piacot jelent, ezért is fontos a fejlesztés – tette hozzá az ügyvezető.

A precizitás és innováció kifizetődő

Az átadón beszédet mondott Orosháza polgármestere is. Dávid Zoltán hangsúlyozta, örül annak, hogy a cég Orosházában is gondolkodott és itt is bővítette telephelyét.
– Ezzel ugyanis erősíti a város gazdaságát, az elérhető szolgáltatások körét, egyben a foglalkoztatottságot is. Az Axiál egyszemélyes cégként indult, ma pedig már a magyar agrárium egyik zászlóshajója. Ezzel pedig példát mutat a hazai családi vállalkozásoknak, hogy igen, így is lehet, a precizitás és innováció kifizetődő, a nehézségek leküzdhetők, sőt értékes tapasztalatokkal szolgálhatnak – fogalmazott Orosháza polgármestere.

Harsányi Zsolt tulajdonos, Dávid Zoltán polgármester és Pintér Zsolt ügyvezető az átadáson
Harsányi Zsolt tulajdonos, Dávid Zoltán polgármester és Pintér Zsolt ügyvezető az átadáson

Az Axiál egyik legnagyobb partere, a CLAAS cégcsoport képviselője is méltatta a magyar vállalkozás sikereit, majd a tulajdonos, Harsányi Zsolt tekintett vissza a cég elmúlt 25 évére, és ismertette a jelenlegi helyzetet, kicsit a jövőbe is tekintve. Beszédében hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság előtt komoly kihívások állnak, hiszen az egyre jobban automatizált gépek használata megállíthatatlanul terjed a világban. Erre a gazdálkodóknak is fel kell készülni, ami nekik, mint forgalmazóknak és szervizpartnernek sok munkát ad majd a jövőben.

Az Axiál Kft. 1991-ben alakult (akkor még Bt-ként) 1 fő alkalmazottal, mára több mint 700 dolgozója van. A vállalat 100%-ban magyar tulajdonú, idén ünnepli megalakulása 25. évfordulóját. Az orosházi telephely 1998. január 1-jén nyitott ki akkor még 4 alkalmazottal mára a dolgozok száma megközelíti a 30 főt. Az orosházi telephelyen működik alkatrészellátás, szervizszolgáltatás, gépértékesítés, bérgép, pénzügyi tanácsadás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.