- hirdetés -

Átlépték a százas létszámot a szakdolgozói képzésben, az Orosházi Kórházban. Idén először két felnőtt csoport kezdte meg a tanévet az esti oktatás keretében, ezekben a hetekben már az első gyakorlati órákba is belekóstoltak, csakúgy, mint a nappali rendszerben tanulók.

A kórház évekkel ezelőtt indította az érettségire épülő saját utánpótlás oktatást, nyáron végzett az első évfolyam 23 fővel. Mára az intézményben a szakképzettségi arány elérte a 89%-ot, ami az országos adatokhoz képest jónak számít.
– Az elmúlt években tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb ápoló jelentkezik kórházunkba, nagy volt a szívóereje a közeli klinikának és a megyei kórháznak – mesél a kezdetekről dr. Duray Gergő főigazgató. – Ennek hatására indítottuk el saját ápoló képzésünket a Gyulai Szakképzési Centrummal együttműködésben. Az oktatók szakdolgozóink, orvosaink közül kerülnek ki, akiknek a vizsgáztatás terén is vannak tapasztalataik.

Elméleti és gyakorlati képzést egyaránt kapnak a leendő ápolók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Elméleti és gyakorlati képzést egyaránt kapnak a leendő ápolók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nappali és levelező tagozaton zajlik a képzés, amely 2008-ban indult el, mára ingyenes.
– Két év után gyakorló ápoló OKJ-s képesítést kapnak a résztvevők, ami a közalkalmazotti bértáblában D kategóriára jogosít. A harmadik év egy külön tanfolyam, amely országosan is a legkeresettebb ápolói képesítést ad, és E kategóriára jogosít – tájékoztat Greksza Lászlóné ápolási igazgató.

Vannak, akik már a kórházban dolgoznak

Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatást a kórházban kapják az esti tagozatosok, a nappalisok csak a gyakorlatot, az elméleti óráikat a szakképző iskolájukban. A kerettanterv mindenhol ugyanaz, a nappali rendszerben a fiatalok, a frissen érettségizettek jelennek itt első sorban. Az esti tagozaton olyanok, akik valahol dolgoznak, vagy GYES-en, GYED-en vannak, netán átképeznék magukat. A lemorzsolódás általában 10-15% körüli.

Az első ápolói évfolyamról már többen erősítik a kórház szakmai gárdáját, a szeptemberben életbe lépett új bértábla nyomán magasabb bérért, mint a korábbi időszakban (kezdő E-kategória: bruttó 150 000 forint körül).

Örömünkre szolgál, hogy akkreditált gyakorlóhellyé vált az Orosházi Kórház. Az ápolók, asszisztenseken kívül csecsemőápolók és szociális gondozók is gyakorlóhelyet kaphatnak nálunk – mesélte a főigazgató. – Továbbá rendszeresen fogadunk egészségügyi főiskolai képzésekből és orvosegyetemekről is hallgatókat. Jelenleg a szülészet – nőgyógyászati osztály és a belgyógyászati szakágunk egyetemi oktató osztály – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.