- hirdetés -

Ha november, akkor darules a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a kardoskúti Fehér-tónál. Szombatonként szakvezetővel. Kiváló program.

Ahogyan az elmúlt években, úgy a hideg beköszöntével egyre nagyobb számban érkeznek a vonuló darvak kardoskúti Fehér-tóhoz, szokásos megállóhelyükre. És ahogyan az elmúlt években, úgy idén sem mulasztjuk el felhívni a figyelmeteket arra, hogy páratlan látványt nyújtanak ezek a madarak, érdemes megnézni őket.

Már több mint ötezer példány van a tónál, az elkövetkező hetekben pedig további népesebb csapatok várhatók. November közepén egyszerre akár 25-30 ezer példányra is számítani lehet – tájékoztat a nemzeti park.

A Fehér-tó kitűnő éjszakázóhely a darvak számára, mivel az elmúlt napok esőzései nyomán egyre nagyobb a sekély vízfelület a tómederben. Nappal a környező, már learatott kukoricatáblákon táplálkoznak, szedegetik az elhullott magvakat. Alkonyat előtt másfél-két órával aztán a tó körüli gyepekre szállnak le, ott gyülekeznek. Amikor besötétedik, hangos krúgatással szinte egyszerre indulnak meg a tó felé. Aki alkonyatkor érkezik darulesre, annak érdemes megvárni a sötétedés utáni, krúgatással fűszerezett behúzást.

A nemzeti park szakvezetője november 5-én, 12-én, 19-én és 26-án a Kardoskút-Hódmezővásárhely közötti műút mellett, a sóstói bekötőútnál lévő magaslesnél várja a darulesre érkező természetbarátokat. Célszerű alkonyat előtt legalább másfél órával érkezni.

Bővebb információ: Kotymán László természetvédelmi tájegységvezető, +36-30/475-1770.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.