- hirdetés -

Szülei azt akarták, hogy balettozzon, de ő a Van Damme filmek hatására inkább a küzdősport mellett döntött. Így csöppent bele 23 éve a kick-box világába, amely számára mára életformává vált.

Oroszlányban született, szülei még gyermekkorában költöztek Kétegyházára így kerültek Békés megyébe. Középiskolai tanulmányait Békéscsabán folytatta, majd Budapesten a Műszaki Egyetemre járt. Ezután ismerkedett meg volt feleségével, és ezáltal került kapcsolatba Orosházával 2004-ben.

A sport az ő életében is, mint majdnem minden fiúnál a futballal kezdődött, szülei balett-táncosként látták volna szívesen, ám ő mégis az edzőteremben kötött ki.
– Nagyon szívesen spárgáztam, hajlékony voltam. Szüleim ezért szerették volna, hogy balettozzak, de nekem ez nem tetszett. Van Damme filmjei sokkal nagyobb hatással voltak rám. Egyszer fociedzésről csábítottak át az edzőterembe, így került az életembe a kick-box – mesélt a kezdetekről.

A városban is meghonosította a sportágat

Volt egy időszak, amikor távolabb került a kick-boxtól, megszűnt a kétegyházi klub ahol sportolhatott. Ezután kezdte el a főiskolát,  sok harcművészeti formát kipróbált, de sehol nem találta a helyét igazán. Ekkor érkezett Orosházára, ahol ismét a kick-boxé volt a főszerep.
– Sok mesterrel beszélgettem, sokan mesélték, hogy hasonló cipőben jártak, mint én. Mikor Orosházára kerültem, a kihagyásom után folytattam volna, de itt még nem volt jelen a sportág – emlékezett vissza, majd folytatta: – Mára 43 aktív fővel működünk, mellettem még két kolléga segítségével tartjuk az edzéseket Orosháza mellett Tótkomlóson és Mindszenten. Rögös utat jártunk be, de mára sok mindent elértünk – mondta.

Amikor van néhány perce, azonnal a kick-box jár az eszében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Amikor van néhány perce, azonnal a kick-box jár az eszében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A megyében nagy elismerésnek örvend a klub, de Péter elmondása szerint az országban is egyre inkább felfigyelnek rájuk. A beszélgetésünk alatt felmerült edzői filozófiája is. Több sportágból igyekszik ellesni a hasznos dolgokat, amit be tud építeni saját edzéseibe, amelyekre mindig tervet készít. Elárulta, hogy ebben a sportágban elengedhetetlen a fegyelem, és az egymás iránti tisztelet. Edzésein hangsúlyos szerepet kapnak a tradíciók is.
– A célom az, ha bejönnek hozzám az edzőterembe, érződjön a tisztelet, ha ez megvan, akkor úgy gondolom jól csinálom a dolgom – mondta.

Úttörő szerepben

A fiatalok edzése mellett az úttörő szerepét is magára vállalta Puravecz Péter, hiszen az országot képviselné formagyakorlat kategóriában az Európa-bajnokságon, amelyben harminc éve nem szerepelt nemzetközi szinten magyar versenyző. Az orosházi mester ezt törte meg, hiszen nemrégiben Csehországban nemzetközi formagyakorlat bajnoki címet szerzett.

– Nem volt meg a kitaposott út. Nem volt, aki megmondja, mi kell ahhoz, hogy eredményes legyél. Az interneten néztem videókat, onnan lestem el mozdulatokat, elemeket

– avatott be Péter. A következő célja olyan program összeállítása a magyar bajnokságra, amivel érdemesnek látják a válogatottba kerülését, hogy így képviselhesse az országot az Európa-bajnokságon.

A kick-box életforma

Jelenleg Hódmezővásárhelyen él és ott is dolgozik egy építőipari cégnél, rengeteget utazik. Kevés szabadideje van, de azt is igyekszik hasznosan tölteni.
– Mindig mondtam, hogy ez egy ilyen hobbi, de a barátaim nem értettek egyet vele, szerintük ez életforma. Mára kezdek egyetérteni velük, hiszen, amint van egy pár szabad percem a gondolataim az edzésen járnak – mesélte.

Ez az átütő energia érődött a beszélgetünk alatt is, amit szeretett sportágába befektet, ám neki is szüksége van pihenésre, amire elmondása szerint egyre több ideje van, amiben menyasszonyának jelentős szerepe van.
– Szeretem a jó szivarokat, egy pohár jó whiskeyvel mindezt a természetben elfogyasztva és nem csinálni semmit. Menyasszonyom gyakran rám parancsol, hogy kapcsoljam ki a telefonom a hétvégén és igaza is van, sokat tesz azért, hogy pihenni tudjak.

Péter édesapa szerepben is helyt kell álljon. Öt éves kislányával is igyekszik minél több időt eltölteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.