- hirdetés -

A temetőkben szelíden hunyorgó mécsesek pislákolnak, elhunyt szeretteinkre emlékezünk október utolsó és november első napjaiban.

Városunkban a temetők zöme (Alvégi temető nagy része, a Felvégi temető, a Szentesi úti, Corvin utcai, Gyopárhalmi) az Orosházi Evangélikus Egyházközséghez tartoznak, üzemeltetésüket az Oros-Temető Üzemeltetési Kft. (Rekviem temetkezés) végzi. A katolikus egyházhoz Szentetornyán a Laposi temető, illetve az Alvégi temető 47-es út felöli része tartozik, ez utóbbiak üzemeltetését szintén az említett cég végzi.

Hatmillió forint a temetőkre

Az egyházközség számára, közszolgálati szerződés alapján az önkormányzat bérleti díjat fizet a köztemetők fenntartásáért. Ezt az összeget teljes egészében a temetők fejlesztésére fordítják.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk ezekben a napokban (Fotó: Rosta Tibor)
Elhunyt szeretteinkre emlékezünk ezekben a napokban (Fotó: Rosta Tibor)

– A temetők rendezetten, tisztán várják az emlékezőket, a hozzánk érkezett visszajelzések is ezt erősítik meg – emelte ki Németh Béla, az Orosházi Evangélikus Egyházközség felügyelője. Mint eddig, úgy idén is a temetőkön belüli utakat feltöltötték zúzott kővel. A veszélyessé vált, illetve beteg fákat kivágták, majd újakkal pótolták, a temetők környékét pedig hamarosan sövénnyel kerítik körbe. Felújították az Alvégi temetőben a vizesblokkot. A Szentesi úti temetőnél pedig az előtető oszlopát javították meg, aminek feltehetően egy autós hajthatott neki. Idén több mint hatmillió forintot költöttünk a temetők állagmegóvására, szépítésére – sorolta Németh Béla.

Hogy valóban az emlékezésről szóljon…

Azt már Lászlóffy Róberttől, a temetők üzemeltetőjének vezetőjétől tudjuk meg, a temetőkben mintegy 15 ember folyamatosan dolgozik. Bár nem az üzemeltető feladata lenne, de az elhanyagolt, ritkán, vagy egyáltalán nem látogatott sírokat és azok környékét is rendbe teszik. Az eltelt időszakban a temetők parkjellegének kialakításán dolgoztak a legtöbbet, így például az úgynevezett tájidegen fákat fokozatosan cserélik le értékesebb fafajokra.

Ebben az időszakban jelentősen megnő a hulladék mennyisége is a temetőkben, a gyűjtőket napi szinten ürítik. Lászlóffy Róbert kiemelte, halottak napján előfordul, hogy naponta többször kell elszállítani az összegyűlt szemetet. Igyekeznek ezt minél zavartalanabbul megoldani, de ezúton is kéri az emlékezők megértését, ha a munkatársai épp az ilyen jellegű munkákat végzik a temetőkben.

Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

Az emlékezés napjaiban a temetőgondnok, illetve a cég több alkalmazottja is kint lesznek a temetőkben, hogy eligazítást, segítséget nyújtsanak. Kérik a látogatókat, hogy a parkolási rendet minden esetben tartsák be, és gépkocsival csak nagyon indokolt esetben hajtsanak be a temetőkbe.

Egy koszorú vagy sírcsokor közelében elhelyezett mécses veszélyes lehet, könnyen lángra kaphat. Kérnek mindenkit, erre ügyeljenek, de az üzemeltető munkatársai is folyamatosan járják majd a temetőket, és fokozottan figyelnek arra, hogy ez ne következhessen be. Ilyenkor fokozottan megnő a forgalom az orosházi sírkertek környékén is. A rendőrség kéri az emlékezőket, az autókat zárják be, ne hagyjanak benne táskát, értékeket, ahogy a kerékpárok csomagtartójában vagy a síroknál sem. Az iratokat, mobiltelefont, pénztárcát tárolják a kabát belső zsebében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.