30 és 5 – kettős évforduló az Eötvös katolikus iskolában

Ünnepelt az Eötvös Katolikus Általános Iskola és Óvoda pénteken. Az intézmény fennállásának 30., a katolikus iskola újraindításának 5. évfordulóját. Ez alkalomból az Eötvös sportcsarnokban ünnepséget tartottak, melyben főszerepet kapott a sport, a német nyelv, a néptánc, az ének és a zene.

Vendégekkel, egykori és jelenlegi pedagógusokkal, tanítványokkal telt meg október 28-án az Eötvös sportcsarnok. A háttérben, a kivetítőn megelevenedett a múlt, az Eötvös iskola 1986-os átadása, majd az azt követő három évtized életképei, úgy, mint egy emlékkönyvben.

A megjelenteket Bicsánszky József igazgató köszöntötte.
– 30 évvel ezelőtt, 1986-ban kezdte el működését az Eötvös iskola, orosházi lépték szerint is nagyon rövid időre tekinthetünk vissza. S még inkább indokolt a szerénység, ha a Szeged-Csanádi Egyházmegye katolikus oktatásának évszázadokon átívelő történelmi jelentőségére gondolunk – kezdte beszédét az igazgató, majd kiemelte: ugyanakkor hálásak azért, hogy részesei lehetnek az egyházmegye folyamatosan bővülő, gazdagodó köznevelési rendszerének, megújuló pedagógiájának.

Bicsánszky József igazgató méltatta az elmúlt 30 év eredményeit (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Bicsánszky József igazgató méltatta az elmúlt 30 év eredményeit (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Részesei és formálói is vagyunk a jelennek. 2011 tavaszán nagyon kevesen hittek abban, hogy ősztől újraindul a katolikus oktatás Orosházán. Éppen itt, a város legkorszerűbb, legfiatalabb iskolájában.

Ma már sokan vannak, akik úgy gondolják, a Szeged-Csanádi püspökség és Orosháza önkormányzata között, 2011-ben kötött közoktatási megállapodás kiállta az idők próbáját.

Ha semmi más okunk nem lenne most, csak a tisztelet és köszönet kinyilvánítása, már akkor is van értelme megtartani ezt az emléknapot, ami ezen túlmutat, az a jövő – emelte ki Bicsánszky József.

Az Eötvös katolikus iskola pedagógia programjában három olyan terület van, amelyekben a kezdek óta próbál erősebb lenni. Ezek a sport, az emelt szintű nyelvoktatás és az emelt szintű természettudományi képzés, amely ugyan még csak egy fejlődő terület, de vannak már szép eredmények. Az ünnepi műsorban is zömmel ezek az elemek kaptak főszerepet, volt német nyelvű műsor, néptánc, ének és természetesen sport, minden mennyiségben.

A sport mindig meghatározó volt az Eötvösben (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A sport mindig meghatározó volt az Eötvösben (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) lehetőségeihez mérten segíti és támogatja az iskolát a német nyelvoktatás területén, a tanárképzésekben, tananyag vásárlásában, ugyanakkor hálás, hogy az intézmény is segíti a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, hogy helyet biztosít emléknapok, kiállítások megrendezéséhez. Bicsánszky József e támogatás elismeréseként emléklapot nyújtott át dr. Abonyi Lajosnak, a NNÖ 1. elnökének. Mindemellett más, egyéb területen segítő önzetlen támogatókat is elismertek, akik szintén sokat tesznek az intézményért, a tanulókért.

Az ünnepség zárásaként az iskola új zászlaját szentelte meg dr. Laurinyecz Mihály kanonok plébános.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás