Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Mi várható az október 27-ei testületi ülésen?

Soros ülését tartja a szokásos péntek helyett ezúttal csütörtökön a város képviselő-testülete. Téma lesz a kiscsákói kastély, pályázatok benyújtása és a DAREH is. 

A kiscsákói kastély és a Gémes palota jelenlegi jogi helyzetéről tájékozódhatnak elsőként a képviselők. Mint ismert: a legutóbbi ülésen döntött úgy a grémium, hogy ismét megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni ezeket a – magántulajdonban lévő – ingatlanokat.

Az idei évi szakmai és pénzügyi tevékenységéről számol be a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Média Kft., egyúttal ismertetik jövő évi terveiket. Az önkormányzati óvoda esetében a szervezeti és működési szabályzatot, a városi könyvtár esetében pedig alapító okiratot módosítanak a csütörtöki tanácskozáson.

Az ülés 9 órakor kezdődik a városháza nagytermében, élőben adjuk az Orosházi Városi Televízióban és online tudósítjuk az OrosCafén. A napirendeket részletesen ide kattintva lehet olvasni.

Két pályázat is terítéken lesz. Az egyik elektromos töltőállomások kialakítására vonatkozik, melynek célja az elektromobilitás térnyerésének támogatása, ezáltal a környezetvédelem. Az 1,25 milliárd forintos keretre a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak. Lakosságszáma alapján Orosháza 3 töltőállomásra adhat be pályázatot. A támogatási intenzitás 100%-os, a beadási határidő az év vége, a kiépült töltőállomásokat a pályázónak 5 évig üzemeltetnie kell.

A másik pályázat célja: az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, szemléletformáló programok megvalósítása. Az előterjesztésből kiderül, Orosháza önkormányzata 5 millió forintra pályázna, melyből az energiahatékonységot és energiatudatosságot segítő programokat valósítana meg.

Elszámol az Eötvös-csarnok működési költségeivel a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A város 10 millió forintot biztosít a sportcsarnok költségeinek támogatására, ezzel számol most el az egyházmegye.

DAREH Önkormányzati Társulással kapcsolatos döntés meghozatala a 10. napirend. A 2006-ban alakult társulás  14,5 milliárd forintos uniós támogatásból regionális hulladékgazdálkodási rendszert valósított meg, az utolsó lépés a díjpolitikára és üzemeltetésre vonatkozó koncepció elfogadása volt. A társulás szeptember végén tartotta taggyűlését, melyen Gyula város javaslata alapján módosította működési koncepcióját – ezt a tagtelepüléseknek is szükséges elfogadni.

Interpellációkkal zárul a testületi ülés nyilvános része.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • Rácz József

  Miközben a Mi drága „karakán” Pusztaottlakai – némelyek szerint: pusztaötletkei – Simonkánk éppen azon fáradozott – lásd: 444.hu – hogy mentse ami még menthető, és az Újkígyósi telket a házakkal, meg a közpénzből megtámogatott napkollektorokkal, az esetleges végrehajtás “réme” elől előbb eladta saját unokahúgának – némelyek szerint törvénytelenül: fedezetet elvonva – majd havi 60.000 Ft-ért visszabérelte azt – aközben itt városunkban is zajlik a fidesznyikes „karakánok” ámokfutkosása, meg a helyi törvényeknek, SZMSZ-nek “lecsinálása”!

  Ekképpen:

  A tegnapi napon egy érdekes írásra – inkább tudósításra – lettem figyelmes a http://fuvesi.hu/2016/10/25/kozel-szaz-millio-forint-a-media-kft-nek-a-71-es-fel-million-tul/ oldalon, mely tudósítás hű kórképét adja annak az elképesztően pofátlan fidesznyikes városvezetési gyakorlatnak, melyben a saját többségük által elfogadott szabályokra is “csinálva” valami egészen tahó arroganciával, másokat lekezelő, egoista magatartással irányítják a várost, természetesen, mindezt a helyi média aktív elhallgatási gyakorlata mellett!

  A tudósítás sorait olvasva számomra végérvényesen igazolást nyert, hogy ezen fidesznyikesek egyike sem különb a másiknál, hiszen ahogyan az olvasható – amikor az egyik képviselő szóvá tette, hogy az előterjesztést miért csak az ülés előtt percekkel kapták meg – a mi drága jelenlévő Dávid Zoltánunk – Igen! Ö az, aki szépen, tagoltan, érthetően olvas – meg a hozzá „idomult” egykor „igazabb” ember hírében álló Lövei Ferenc urunk is – ostobának nézve mindenkit, szégyenére hivatásának, vállalt feladatának – úgy “csináltak” az SZMSZ rendelkezéseire, hogy csak, na!

  Hogy megértsük a dolog pofátlanságának, gyalázatának mibenlétét, először tekintsünk a Képviselő –testület SZMSZ –ének idevonatkozó pontjaira:
  (3) A rendes ülésre szóló meghívót a képviselő-testület ülésének napját megelőzően legalább 3 nappal kell kézbesíteni.
  (6) A meghívóval együtt kell kézbesíteni az írásos előterjesztéseket is, az (5) bekezdés f)-g) pontjában meghatározottak írásos előterjesztést csak ahhoz a napirendi ponthoz kapnak, amelyekhez meghívásuk kapcsolódik.

  Szóval, Kedves Dávid, és Lövei uraimék!

  Én ugyan nem rendelkezem ilyen komoly „beosztásokkal” tudással, értelemmel, meg miazmással, mint kegyelmetek – kegyelmeteket látva: Hála az égnek! – mégis képes vagyok arra a szövegértelmezésre, melyre láthatólag kegyelmetek nem!

  Az SZMSZ ugyanis azt írja, hogy „kell” azaz az előterjesztés időbeni kiküldése a Képviselőknek nem lehetőség, hanem kötelezettség!
  A „kell” ugyanis ebben a szövegkörnyezetben, jelentésformában, elvárást, feladatot, szükségszerűséget fejez ki, olyat, amit muszáj és kötelező megtenni, és semmiképpen sem olyan kifejezés, melyet úgy lehetne értelmezni – ahogyan Önök tették – mint pl. lehet, ha majd akarom, ha urizáló kedvem majd úgy tartja, az így is lehet, meg úgyis lehet, vagy ahogyan fidesznyikes létemnek éppen tetszik!

  Ugye értik?

  Nos, ezek után – ha én lennék a kifogást emelő Képviselő – azonnal feljelenteném Önöket, mert az elképesztő, hogy Önök – akinek az első számú feladata és kötelme az lenne, hogy őrködjenek a város működésének törvényessége felett – éppen Önök azok, akik az ilyen elképesztően cinikus, és minden szabályt áthágó magatartásukkal, a szemétre vágják azt a szabályrendszert – törvényt – melyet éppen Önök alkottak!

  Nem tudom, mit tetszenének szólni, ha az állampolgárok a helyi adók megfizetésének „kell – jét” azzal a laza hanyagsággal kezelnék és magyaráznák félre, mellyel Önök kezeli és magyarázza félre a kötelező „kell” törvényét, és ezen magyarázat közben „csinálnának” megfizetni az Önök által kivetett adót!

  Míg ezen opción tetszenek elmélkedni, elmondom, mit tennék én, ha az Önök helyében lennék.

  Nos, először is elszégyellném magam, és azonnal bocsánatot kérnék a város minden egyes polgárától, mert a törvényes rendnél fontosabbnak tartottam a fidesznyikesek érdekeinek való elvtelen, gyalázatos, pofátlan megfelelést.

  Azon is elgondolkodnék – ha Önöknek lennék – hogy mivel Én a város adófizetőinek pénzéből kapom a jó vastag fizetést – nem a fidesznyikesektől – ezért elfogadnám, majd annak szellemében viselkednék, hogy a város minden egyes polgárának joga van Tőlem elvárni, megkövetelni, hogy munkámat a törvények betartásával, és ne a „néhány hatalmától tébolyodásig részegült” fidesznyikesnek való megfelelés szerint végezzem.

  Nos – mivel szerintem már „elveszítették a fonalat” – mára ennyit Önökről, Rólam, meg a köztünk lévő „különbségekről” – Kedves Dávid, és Lövei uraimék!

  Egyébiránt, hogy az évi 8 millió forint feletti jövedelmet zsebre vágó Irimiás uram, az általa irányított, és 71 millió forinttal már megtámogatott Média Kft működésére miért kért oly ékesszólóan újabb 20 millió forint közpénzért – egy olyan teljesítmény után, melyről már számtalan alkalommal kifejtettem negatív véleményemet – arról nyál híján most nem kívánok értekezni!

  Hogy ez az „irimiási” 100 millió közforintba kerülő teljesítmény miért igényel 24 főt – + 1 főt – azt nem tudom, de azt igen, hogy a most megszüntetett, és a „felcsúti gázszerelő” cége által felvásárolt Népszabadságnak, mindösszesen 80 munkatársa volt!
  Hogy mindeközben a 24 főt – nem 25 főt – foglalkoztató 444.hu, hogyan tud ennyi emberrel működni, arról fogalmam sincs!

  Arról meg aztán végképpen fogalma sincs, hogy Önök fidesznyikesek – Képviselők – hogyan tudtak dönteni az Irimiási kérelem jogosságáról, szükségességéről úgy, hogy az általa beígért „szakmai beszámolót” még csak nem is látták?

  Áh! Tudom már!

  Úgy, ahogy szoktak: fidesznyikesen, erőből, öntelten, ostobán, de legfőképpen azt hazudva, hogy szakmailag teljesen megalapozottan, a város érdekében dolgozva!

  De legyenek egészen nyugtalanok, és ne feledjék: Nincs olyan lakodalom, mely örökké tartana!

  Rácz József
  2016.101.26.

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Moderátor
  Darázsfészekbe nyúltam volna, le nem adott bejegyzésemmel?
  Üdvözlettel Öreg Paraszt

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Fórumozók

  Bár a testületi ülés anyagában nem szerepel a következő téma, de azért érdekes lehet.

  Kérdésként felmerült bennem, hogy milyen fejlesztés tervezése folyik Gyopárosfürdőn, melyről eddig nem hallottunk. Az hagyján hogy Én tájékozatlan vagyok, de a Városvezetés vajon rendelkezik-e információval. A tervezett épület felújítása 5945 m2-en valósulna meg, 713 millió Ft-ból. Információ forrásként az „Oktató és módszertani hálózat az alapellátás fejlesztésére .Szolgáltatás és infrastruktúra fejlesztési program” szolgált, melyben szerepel az alapellátás oktató és módszertani központja infrastruktúrális fejlesztése /59. old/ projekt.

  Tekintettel, hogy ebben a dokumentumban eleve épület felújítás szerepel, adódik a kérdés. Van-e összefüggés az Alföld Gyöngye körüli eseményekkel? Figyelembe véve azt, hogy a hotel hasznos alapterülete 4697 m2, és nem zárták ki a funkcióváltás lehetőségét sem. Valószínű, ehhez előbb értékesíteni kellene, de ugye a mai világban semmi sem zárható ki.
  Gondolom kérdésem ezúttal is költői marad, de a válasz érdekes lehet.
  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • Melega Krisztián

  Nem volt darázsfészek, várakozóba tette a kommentet valamiért. Engedélyeztem az imént…

Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás