- hirdetés -

Soros ülését tartja a szokásos péntek helyett ezúttal csütörtökön a város képviselő-testülete. Téma lesz a kiscsákói kastély, pályázatok benyújtása és a DAREH is. 

A kiscsákói kastély és a Gémes palota jelenlegi jogi helyzetéről tájékozódhatnak elsőként a képviselők. Mint ismert: a legutóbbi ülésen döntött úgy a grémium, hogy ismét megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni ezeket a – magántulajdonban lévő – ingatlanokat.

Az idei évi szakmai és pénzügyi tevékenységéről számol be a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Média Kft., egyúttal ismertetik jövő évi terveiket. Az önkormányzati óvoda esetében a szervezeti és működési szabályzatot, a városi könyvtár esetében pedig alapító okiratot módosítanak a csütörtöki tanácskozáson.

Az ülés 9 órakor kezdődik a városháza nagytermében, élőben adjuk az Orosházi Városi Televízióban és online tudósítjuk az OrosCafén. A napirendeket részletesen ide kattintva lehet olvasni.

Két pályázat is terítéken lesz. Az egyik elektromos töltőállomások kialakítására vonatkozik, melynek célja az elektromobilitás térnyerésének támogatása, ezáltal a környezetvédelem. Az 1,25 milliárd forintos keretre a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak. Lakosságszáma alapján Orosháza 3 töltőállomásra adhat be pályázatot. A támogatási intenzitás 100%-os, a beadási határidő az év vége, a kiépült töltőállomásokat a pályázónak 5 évig üzemeltetnie kell.

A másik pályázat célja: az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, szemléletformáló programok megvalósítása. Az előterjesztésből kiderül, Orosháza önkormányzata 5 millió forintra pályázna, melyből az energiahatékonységot és energiatudatosságot segítő programokat valósítana meg.

Elszámol az Eötvös-csarnok működési költségeivel a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A város 10 millió forintot biztosít a sportcsarnok költségeinek támogatására, ezzel számol most el az egyházmegye.

DAREH Önkormányzati Társulással kapcsolatos döntés meghozatala a 10. napirend. A 2006-ban alakult társulás  14,5 milliárd forintos uniós támogatásból regionális hulladékgazdálkodási rendszert valósított meg, az utolsó lépés a díjpolitikára és üzemeltetésre vonatkozó koncepció elfogadása volt. A társulás szeptember végén tartotta taggyűlését, melyen Gyula város javaslata alapján módosította működési koncepcióját – ezt a tagtelepüléseknek is szükséges elfogadni.

Interpellációkkal zárul a testületi ülés nyilvános része.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.