Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Közösen emlékezett 1956-ra a megyei és a tótkomlósi testület (videó)

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Tótkomlós város képviselő-testülete az 1956. évi forradalom 60. évfordulója tiszteletére közös ünnepi közgyűlést tartott. A megemlékezésen részt vett Kubatov Gábor országgyűlési képviselő is. Az ülésen Békés megye településeiért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kitüntetést kapott dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

Az ünnepi megemlékezés előtt Fekete Pál rendhagyó történelemórán mesélt a tótkomlósi Jankó János iskola gimnazistáinak az ’56-os eseményekről. A gyerekek érdeklődéssel hallgatták Pali bácsi elbeszélését, hiszen egy olyan személytől kaphattak hiteles tájékoztatást, aki maga is részt vett az akkori történésekben: 1956-ban a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. A megtorlás során halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták a büntetését, az 1963-as közkegyelemmel szabadult. Kevésnek bizonyult a 45 perces tanóra, a gyerekek még hallgatták volna az elbeszélést, azonban a történelemórát követően kezdődött az ünnepi közgyűlés – írja beszámolójában a megyei közgyűlés sajtósa.

A tótkomlósi Természet Háza nagyterme kicsinek bizonyult, annyian fogadták el a meghívást az ünnepi közgyűlésre, amelyen Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet kiemelve azt, miért fontos emlékezni azokra a megyei hősökre, akik vérüket, életüket adták a forradalomért.
– 1956 szelleme, mint búvó patak, mindig jelen volt a családok életében évtizedeken át. Suttogva, de meséltek róla. Ez adott tartást, példát. Nem feledhetjük: szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki – emelte ki Zalai Mihály.

Zalai Mihály közgyűlési elnök mondott beszédet (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Zalai Mihály közgyűlési elnök mondott beszédet (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése minden évben Békés megye társadalmi, gazdasági, tudományos fejlődéséért, nemzetközi kapcsolatai erősítéséért valamint a művészeti és kulturális élet, továbbá a sport területén kimagasló eredményeket elérő személyek, kollektívák tevékenysége elismerése érdekében „Békés megyéért” kitüntetést adományoz.

Íme az elismertek videós portréi

2016-ban hárman vehettek át elismerést: Fekete Pál a nemzet és Békés megye érdekében végzett kiemelkedő szolgálatáért

dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke Békés megye településeiért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

Jancsik Ferenc  színművész Békés megye kulturális életében nyújtott kimagasló munkája elismeréseként.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015-ben alapította a Polgárokért díjat, amit minden évben egy olyan polgármester kaphat, aki legalább egy cikluson keresztül töltötte be tisztét, és aki Békés megye történelmi hagyományaira építő kiemelkedő közéleti tevékenységet végez vagy végzett. Ebben az évben Szabadkígyós polgármestere, Balogh József érdemelte ki ezt a címet. Az elismerést Kubatov Gábortól vette át a kitüntetett.

Emlékművet avattak

A Rákóczi Szövetség – Takács Ferenc megyei képviselő kezdeményezésére a tótkomlósi képviselő-testület támogatása mellett – a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz egy emlékmű létesítésére adott be majd nyert el pályázatot.

Az alkotás Juha Richárd szobrászművész munkája. Az emlékművön szereplő 113 név a Forradalmi Bizottság tagjainak, a Nemzetőrségnek és börtönbüntetésre ítélt tagjainak névsorát tartalmazza, a lyukas zászló pedig fájdalmas és csodálatos ereklye. Az emlékműre ez az üzenet került fel: „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak!”

Az avatás után megkoszorúzták az emlékművet (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az avatás után megkoszorúzták az emlékművet (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az avatás előtt dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott köszöntőt, majd Kubatov Gábor országgyűlési képviselő tartotta az ünnepi beszédet.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • azember

  Kérem javítani a címben: Államkincstár!

 • Tuskó Hopkins

  Magyar Államtitkár elnöke. ĐĐĐĐĐĐĐĐ

  Nem inkább tehenet kellene az ilyen újságírónak őriznie? Mondjuk Simonka szintjéhez pont elég.

 • Melega Krisztián

  Köszönöm a jelzést, javítva. Elnézést a hibáért!

 • Tuskó Hopkins

  Csak nem sikerült azért mindenhol kijavítani. Fussunk neki megint.

 • azember

  A cím javítása apropóján én nem hagytam volna ki a teljes tudósítás újra olvasását. Mert ugye bárhol és bármikor hibázhatunk! Vagy nem mindenki?

 • Tuskó Hopkins

  Azért egy cikkben kétszer leírni ugyanazat a nagy marhaságot már művészet és nem hiba. Képzelje el, ha egy statikus ekkora hibát vét, abból mi lenne. Mindenki hibázik természetesen, csak a hiba az nem egyenlő a marhasággal.

 • Rácz József

  Nos, mint ahogyan általában, az „oroskávé” ma is úgy „szervírozta” nekünk az 1956-os forradalom évfordulójának ünnepén a „kávét” ahogyan azt megszoktuk: zacc nélkül!

  Így hát ismét az olvasóra marad a feladat, hogy megmutassa – ha úgy tetszik „szervírozza” – azt a „zaccot, mely nélkül nincs kávé!

  Ha így, hát így!
  Bánja kánya!

  Ízleljük meg azt a kávét, mellyel így az 56–os forradalom évfordulóján nyakon öntöttek…
  Nézzük, a mi szeretett – Rákosista időket időző méltatással – kitüntetett Dr. Dancsó József urunk életművének „zaccos” oldalát!

  Kezdjük történelmi visszatekintésünket a 90-es évek elejétől, amikor is Dancsó urunk a pénzvilágban ügyködvén, Csányi Sándor OTP vezér tanácsadójaként kardját kirántva „harcolt” a pénzügyi szolgáltatókért – bankokért – amikor 2005-ben a Gyurcsány-kormány különadóval sújtotta a bankokat és a biztosítókat.
  Akkor azt “állítván” hogy a betétesek érdekeit védte, ám ugyanezen betétesekre már nagy ívben „csinált” – a Mi drága kitüntetettünk – akkor, amikor alig öt évvel később a fidesznyikesek, a 2005-ösnél jóval nagyobb mértékű banki külön¬adót vetettek ki!

  /Félre ne értse, magyarázza senki: Nem kívánom a bankokat védelmembe venni, de a példa tökéletesen megmutatja a Mi kitüntetett emberünk jellemét, melyet döntően, sőt, kizárólag az határoz meg, hogy éppen annak a „bizonyosnak” mely végén áll!/

  Ő volt az is – zseniális közgazdászként – aki különböző Parlamenti vizsgálóbizottságokban ténykedvén azt „korszakos” közgazdasági fölismerést tette, miszerint: „A gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív”.

  Ő volt az is, akit néhány alkalommal Fetser „levert” különböző választásokon, és ezek után mintegy elkedvetlenedve – megfogadva Lenin intelmét – 2006-ban már nem is jelöltette magát polgármesternek.

  Ám jött Feri az őszödi beszéddel, ami alapvetően változtatta meg a helyzetet Orosházán is, és ennek – nem másnak – következtében az egyébként esélytelen Németh Bélát választották polgármesterré.

  Ezek után Ő volt az – no meg ami „karakán” Molnár Bélánk – akik vezényletével megpróbálták „kicsinálni” N. Bélát, felrúgva azt az előzetes megállapodást, miszerint győzelem esetén az MDF is ad egy alpolgármestert.

  Így lett a Mi drága Dancsónk mellett, Molnár „karakán” Bélából alpolgármester!

  Ezek így „édes ketten” – csinálva az adott szóra – szabályos háború robbantak ki, melynek célja az volt, hogy N. Bélát eltávolítsák a polgármesteri székből, mely ezen „édes kettesek” igyekezetét állítólag a Fidesz a legfelső szintjén állítottak le.

  Tudják, ez volt városunk azon dicső időszaka, amikor a kórustag – a prémiumairól, meg hozzá nem értéséről elhíresült – Csizmadia Gergely uram, még álmából felrángatva is csak azt volt képes ismételgetni: Mondjon le N. Béla!

  Kár, hogy N. Béla, mára – néhány trafikért – „elfeledte” hogy egykoron hogyan tiporták és alázták meg!
  Ez viszont már N. Béla jelleméről, és emberi tartásáról szól…

  De térjünk vissza a Mi frissen kitüntetettünkhöz!

  Hiszen Dr. Dancsó József polgármestersége idején vezették be azt díszpolgárhoz, „demokratához méltó” gyakorlatot is, hogy az interpellációkat nem a beterjesztő, hanem a polgármester olvassa fel.
  Azóta élvezhetjük a Mi drága jó Dávid urunk makogását…
  Hát, ha másért nem is, ezért az elmés döntésért, mindenképpen köszönet illeti a Mi drága Dr. D Józsefünket, no meg persze a haverját, elvbarátját „karakániai” M. Bélát!

  De például Dr. D. József ideje alatt szakítottak azzal az addig tiszteletben tartott gyakorlattal – a „karakániai” M. Béla aktív segítségével – hogy ellenzékiek is betölthetnek bizottsági és felügyelőbizottsági elnöki posztot.

  És hát – hogy el ne feledjük – a Mi drága kitüntetett Dr. D. Józsefünk volt az, aki a Népszabadságban „munkaügyi problémának” nevezte, és igyekezett pofátlan módon elbagatellizálni a „nagytermészetű” Kovács Árpád tettét, aki „a gyengébb nem körében végzett zsákmányszerző körútjairól” – az idézet a hívők leveléből valók – vált hírhedté! /Pofán is vágták érte!/

  Tette eme nyilatkozatot a Mi drága jó Dr. D. Józsefünk, mint keresztény ember!

  /Ezek és a hasonlók fényében lehet igazán gyűlölni, és megvetni azt a pofátlan, erkölcstelen fidesznyikes médiacirkuszt, melyben azzal riogatják a népet, hogy a migránsok majd sorra inzultálják asszonyainkat, lányainkat, miközben a sajátjaik ilyen tényszerű tetteit gyáván és erkölcstelenül, hol a vak kommodórékra fogják, hol meg „munkaügyi problémának” hazudják!

  Hát, Kedves Polgártársaim! – ennek az embernek akasztottak kitüntetést a nyakába a tegnapi napon!

  Gratulálok!

  Mi meg örüljünk annak, hogy ezt a kitüntetést nem városunkban akasztották Dr. Dancsó József nyakába!

  Nos, mára ennyi!
  Simonkáról, majd holnap!

  Rácz József
  2016.10.22.

 • azember

  Csak arra gondoltam, hogy bárki – az is aki egyébként jó szándékkal és hozzáértéssel teszi a dolgát – hibázhat. Természetesen pártállástól függetlenül is(ezt manapság sajnos indokolt hozzátenni)! Mivel pár évtizede statikusként is dolgoztam, talán azért is olvastam volna biztosan újra – egy hiba felfedezését követően – azt a leírást aminek már címében is hibát találtak.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás