- hirdetés -

Nemzeti kincsünk, a méz kapta a főszerepet szombaton Orosházán, generációk találkoztak a IV. Viharsarki Mézesnapon. A cél, felhívni a figyelmet a kiváló minőségű, tiszta eredetű, értékes hazai termelői mézre.

Már a délelőtti órákban megtelt a rendezvénytér érdeklődőkkel, valóban kicsiktől a nagyokig, és amíg a színpadi produkciók szórakoztattak, helyi termelők, értékesítők standjain át ismerhettünk meg szinte mindent, ami a mézhez köthető. A jelen és a múlt is bemutatkozott, az OrosKosár résztvevői pedig szélesítették a kínálatot.

Negyedik alkalommal rendezte meg október 8-án az idén 103 éves Orosháza Város és Körzete Méhészegyesület a Viharsarki Mézesnapot, és ahogyan az elmúlt években már megszokhattuk, szakma és közönség is színvonalas programban részesült.
– Elsődleges célunk a rendezvénnyel a méz, a méztermékek népszerűsítése, de nagyon fontos az elődök követése is, 103 éves az egyesületünk, ezt a remek múltat folytatnunk kell. Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára, és hangsúlyozni a helyi termékek előnyeit – emeli ki Muszka Kálmán egyesületi elnök.

A helyi, térségbeli méhészek új ismeretekre tehettek szert, kaphattak választ felmerülő kérdéseikre Fotó: Kecskeméti Krisztina
A helyi, térségbeli méhészek új ismeretekre tehettek szert, kaphattak választ felmerülő kérdéseikre (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A szakma a városháza nagytermében tanácskozott a kiemelt jelentőséggel bíró méhészeti ágazat aktuális helyzetéről, feladatiról, s ahogyan Sára Csaba önkormányzati képviselő köszöntőbeszédben megfogalmazta: „a mi szakmánkhoz, a méhészethez bizony erős elkötelezettségre van szükség, és arra is, hogy szeressük a munkát.”

– Ahhoz, hogy egészséges méz termelődjön, nekünk, szakembereknek olyan méhcsaládokat kell tartanunk, nevelnünk, kezelnünk, amelyek erre alkalmasak. Így, amíg a város főterén a szórakoztatást, kikapcsolódást előtérbe helyező programok zajlanak, addig a szakmai rendezvény keretében a helyi, térségbeli méhészek tehetnek szert új ismeretekre, kaphatnak választ felmerülő kérdéseikre – teszi hozzá Muszka Kálmán.

A mézkincsünkre vigyázni kell

Közepes országos szezont zártak a méhészek. Mint ahogy arról már írtunk, mintegy 20 ezer méhész tevékenykedik hazánkban, a méhállomány mértéke közel 1,2 millió méhcsaládra tehető, és folyamatosan emelkedik, így a méhsűrűség az EU tagállamai tekintetében Magyarországon a legmagasabb.

A mézfogyasztás továbbra is igen alacsony szinten van Magyarországon Fotó: Kecskeméti Krisztina
A mézfogyasztás továbbra is igen alacsony szinten van Magyarországon (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– A legősibb hivatások közé tartozik a méhészet, ezek az emberek általában megelégedett, boldog emberek, szakmájukat hivatásszerűen végzik, szeretik ezt a mesterséget. Olyan élelmiszert termelünk, ami kincsnek számít, a méz az egyik legegészségesebb édesítő, kiváló erősítőszer. A mézkincsünkre vigyázni kell, határozott fellépéssel – mondja, utalva a mézhamisítás problémájára is Dr. Hegedűs Dénes, a több mint száz helyi, vagy önálló méhész szervezet alkotta, a magyar méhészek összefogását, érdekvédelmét és szakmai képviseletét ellátó Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnökhelyettese.

Megtudtuk, az országos egyesület termelői méz programot indít, céljuk felhívni a figyelmet a kiváló minőségű, tiszta eredetű, értékes hazai termelői mézre, erősítve ezzel a tudatos mézfogyasztást. A kampány keretében a termelői méhészek szabványüvegben, zárszalaggal ellátva értékesíthetik saját termelésű mézeiket. Ahogyan a szakember fogalmaz, „bizalmi dologról” van szó, aki a zárszalagot használja, vállalja az ellenőrzést is.

A mézfogyasztás továbbra is igen alacsony szinten van Magyarországon, arról, mit mondanak az orosházi termelők a mézfogyasztás és a helyi termékek fontosságáról, korábbi cikkünkben, ide kattintva olvashattok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.