- hirdetés -

Mi is az a slam poerty? Ha valaki rövid meghatározást akar, az nincs. Hallgasson meg egyet, és utána mondja meg ő. Nem fogja tudni. Kemény Zsófi sem tudta, márpedig ő nem akárki a műfajban (nagyon jó slammer, azaz slam poetry előadó.)

A 21 éves lány a városi könyvtár hétfői rendezvényének vendége volt, az Országos Könyvtári Napok orosházi eseményei egyikén. Kemény Zsófia (sajnos) gyér érdeklődés mellett mesélhetett, slam-elhetett, de örömmel tesszük közzé, megéri elolvasni, megnézni.

Buzai Csaba könyvtárigazgató házigazdasága mellett zajlott a közönségtalálkozó, közreműködött az orosházi Keep Calm zenekar.

Igazán az irodalomhoz közel álló, benne élő (és alkotó) alkotó képe rajzolódott ki a beszélgetésből, többek közt megtudtuk, hogy nagyon távoli célja, hogy amerikai író legyen. Jön egy regénye júniusban, csinál egy rap albumot, aminek szövegét ő írja. Egy websorozatot csinál, aminek ő írná a szövegét. Az ifjúsági regénye második részét írná meg, szeretne egyetemre járni, tanulni (most is azt teszi: a pszichológia után most szabad bölcsészetet tanul.)

– Mi is az a slam poetry?

– Tulajdonképpen performance-költészet, három percben előadott produkció: kicsit költészet, kicsit rap, kicsit stand up comedy, kicsit színház. Egy koktél. Versenyszerű költészet, amire emberek jelentkeznek minden korosztályból, közönségzsűri pontoz (vagy nem), és lehet nyerni (vagy nem). Eléggé felfutó műfaj mostanában, Amerikából indult, Németország után most már mienk Európa második legnagyobb közössége, Facebookon 17 ezer főt számlál.

– Milyen gondolkodás jellemzi a műfajt?

– Lelki és szellemi nyitottságot feltételez, szabadszájúság is jellemzi, aktuálpolitizál, de inkább közélet, mint politika. A színpadon arról beszélünk, amit látunk magunk körül. Nem az örökkévalóságnak készülő versek (vagy nem versek) ezek, hanem az „ott és akkornak”.

– Hogyan vezetett ide az útja? Előbb volt a regénye, vagy a slam poerty?

– Elég közel voltam a tűzhöz, hiszen édesapám költő (Kemény István, József Attila-díjas költő), édesanyám szappanopera-dramaturg (Szirmay Ágnes, pl. Barátok közt), testvérem író (Kemény Lili). Tudtam, hogy írással szeretnék és tudok foglalkozni, mert semmi máshoz nem értek. Először írtam verseket (nyertem vele versenyt, de mindegy), aztán kerültem bele a slam poetrybe (17 évesen), és annak alapján keresett meg egy kiadó, hogy írnék-e egy ifjúsági regényt. Meg is írtam, meg is jelent (még 20 éves kora előtt!!, mert az fontos volt neki. A szerk.) Most már egy másik kiadónak írok felnőtt regényt. Párhuzamosan futnak.

– Mindenre úgy néz a világban, hogy az nyersanyag lehet az íráshoz?

– Persze, folyamatosan jegyzetelek. A kritikai érzék fontos ebben a műfajban, sőt, mindenkinek, aki gondolkodónak tartja magát, aki gondol valamit a világról, és tegye is, ne fogadja el, amit elé tesznek. Kritizáljunk, gondolkodjunk!

Címmagyarázat: Zsófi mesélte, hogy gyermekkorában nem volt tévéjük, inkább olvastak. Negyedikes korában az iskolatársai amikor mesélték, hogy Győzike…, úgy értette, őzike…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.