- hirdetés -

A Fidesz egyértelmű sikerként, az ellenzéki pártok a Fidesz bukásaként értékelték az október 2-ai népszavazást.

Lezajlott az október 2-ai kvótanépszavazás, amit online közvetítettünk reggeltől késő éjszakáig, a hírfolyam ide kattintva olvasható sok adattal, nyilatkozattal megspékelve.

A népszavazás számokban

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel még vasárnap este. Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 millió 136 ezer 313 érvényes voksra lett volna szükség. A szavazatok 99,98 százalékának feldolgozottsága után látható, mivel az érvényes szavazatok száma 3 millió 338 ezer 483 volt, ezért a népszavazás nem lett érvényes.

A részvétel országos szinten 40,41 %-os volt. Ezek közül igennel 55 ezer 555-en (1,66 %) nemmel 3 282 928 (98,34%) voksolt. Összesen 223 252-en adtak le érvénytelen szavazatot (6,27%)

Orosházán 24 ezer 125 a választópolgárok száma, közülük 10 391-en mentek el szavazni, ez 43,07%. Az urnában lévő lebélyegzett szavazólapok száma 10 ezer 377 volt. Ebből érvénytelen 599 (5,77 %), érvényes 9 778 (94,23 %). Az igen szavazatok száma 168 (1,72 %), a nem szavazatok száma 9 610 ( 98,28 %)

A népszavazás Orosháza egyik körzetében sem volt érvényes. Az érvényességhez, tehát az 50 % + 1 szavazathoz a legközelebb a 37-es szavazókör, azaz Kiscsákó járt, ahol a 91 szavazásra jogosultból 45-en mentek el, ez 49,45%-os részvételi arányt jelent.

Ezt mondják a helyi politikusok

Ahogy az országos kommunikációban, úgy helyi szinten is merőben eltérően értékelték a politikusok a népszavazás eredményét.

Dávid Zoltán polgármester (Fidesz): – A vasárnapi népszavazáson kiderült, hogy a szavazáson részt vett és érvényesen voksoló orosházi választópolgárok 98%-a egyetért a városvezetéssel és a kormánnyal. Számunkra ez hatalmas visszaigazolást jelent azzal kapcsolatban, hogy jó úton járunk, illetve hogy eddig is az orosháziak akaratát képviseltük a migrációs ügyek tekintetében. Ezek a szavazatok a jövőbeni munkánk során, amikor további döntésekre kerül sor, súlyuknál fogva kellő felhatalmazást jelentenek majd, hogy milyen módon cselekedjünk.

(A polgármester sajtósa kedd reggel jelezte, hogy a közleményből kimaradt „a szavazáson részt vett és érvényesen voksoló” szövegrész, amit utólag pótoltunk. A szerk.)

dr. Szabó Ervin (Jobbik): – A Jobbik mindig a részvételre és a nem szavazatokra buzdított. Nem lehetünk csalódottak, mert az emberek jelentős számban elmentek, és az elsöprő többség nemmel voksolt, tehát elutasítja a betelepítést. De nem lehet amellett elmenni, hogy a népszavazás érvénytelen lett, és nem tudjuk, mit reagál erre Brüsszel. Orbán Viktor kockáztatott és veszített. Rengeteg pénzt költöttek a kampányra, mégsem volt meg az érvényesség. A Jobbik már kétszer is benyújtotta a kötelező betelepítés elleni Alaptörvény módosítást, reméljük, ezt most már támogatja a Fidesz és akár a többi párt is. Ez az egész Orbán Viktor és a kormány személyes kudarca, nem háríthatják át a felelősséget senkire, le kell mondaniuk! És ne feledjük, Orosházán Dávid Zoltán is személyesen kampányolt az érvényesség mellett. Nem tudjuk, a helyi kampányra honnan és miből fordítottak pénzt, de az eredményből látszik, Orosházán sem lett eredményes a népszavazás, ami a helyi városvezetés felelőssége.

Fetser János (MSZP): – A választópolgárok rájöttek arra, hogy a feleslegesen kierőltetett népszavazás nem a mindennapokról, nem az egészségügy és az oktatás húsbavágó problémáiról, nem a pofátlan fideszes tolvajlásról, korrupcióról szólt, hanem Orbán Viktor mérhetetlen egyéni ambíciójáról. A választók megbüntették  a Fideszt. Az emberek többsége az otthon maradással üzent, és elutasította ezt az arrogáns politikát.

Papp Róbert (Demokratikus Koalíció): – Elértük a célunkat, a népszavazás érvénytelen lett, az alacsony részvétel igazolta a várakozásokat. 10 év után Orbán Viktor hatalma gyengülni látszik, ami esélyt ad arra, hogy 2018-ban a Fidesz legyőzhető. Az az elképesztő gyűlöletkampány, ami több mint egy éve tart, és amire több mint 15 milliárdot elköltöttek, nem volt hatékony. Gyűlölettel a szívekben nem lehet országot és várost vezetni, az eredményekből látszik, hogy az orosháziak sem kérnek már az uszításból. Bízom benne, hogy a jelenlegi városvezetés is átértékeli azt a politikát, amit eddig vitt és változtat, emberközpontúbb lesz. A választók üzenete pedig legfőképpen Simonka György országgyűlési képviselőnek szól, aki most az érvénytelen népszavazás után levonhatja a konzekvenciákat.

Kiss János (Munkáspárt): – Bejött, amire a Fidesz játszott, és minderre elköltött feleslegesen 15 milliárd forintot. Ez a népszavazás arra volt jó, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az általuk hozott szabályokat is semmibe véve győzelmi jelentésként értékeljen egy egyébként érvénytelen népszavazást. Ez előrevetíti annak árnyékát is, hogy hiába a “gránit szilárdságú” Nemzeti Együttműködés Rendszere, ily módon mindent meg tudnak magyarázni. Úgy tűnik, nekik a saját maguk által hozott törvényeket sem kell betartani, és addig csűrik csavarják a dolgot, amíg ők kerüljenek ki győztesen. Nagy tanulság, hogy csak akkor tudunk egységesen fellépni a Fidesz ellen, ha mindenki elmegy szavazni és kifejezi véleményét a hatalom ellen.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő közleménye ide kattintva olvasható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.