- hirdetés -

Orosháza lakosságának jelentős hányada társasházban vagy panellakásokban él, természetes igény részükről is, hogy szeretnének állatot tartani. Annak jártunk utána, milyen szabályok vonatkoznak erre.

Szem előtt kell tartani az ebtartási rendeletet, az állatvédelmi szabályokat és adott esetben a társasház szervezeti és működési szabályzatát is.

A kedvtelésből tartott állatok elhelyezését, a róluk való gondoskodást egy 2010-es kormányrendelet szabályozza és kimondja, hogy lehetővé kell tenni számukra a természetes viselkedést, ugyanakkor a lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja az állat – tájékoztatott az Orosházi Polgármesteri Hivatal Jogi Csoportja.

Nem elég a rendszeres séta, otthon is elegendő méretű terület kell nekik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Nem elég a rendszeres séta, otthon is elegendő méretű terület kell nekik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendelet azt is előírja, hogy olyan ebet, amelynek a testtömege meghaladja a 40 kg-ot, tilos tartósan elhelyezni 20 négyzetméternél kisebb területen. Közepes testű kutya esetében 15, kistestűnél 10 négyzetméter a minimum. A feltételek meglétét a jegyző és a járási állategészségügyi hivatal ellenőrzi.

Az sem mindegy, hogyan viselkedik az állat

Az előírások betartása mellett a szomszédokkal sem árt jóban lenni. A társasházakról szóló 2003-as törvény úgy rendelkezik, hogy a szervezeti és működési szabályzat határozza meg például a lakhatás nyugalmát szolgáló szabályokat. Tehát lehetősége van a lakóközösségnek beépíteni a házirendbe, hogy nagytestű, zajjal járó állatok tartása tilos.
– A legtöbbször azonban ilyesmire nem kerül sor, mert lakók döntő hányada elolvasás nélkül fogadja el a házirendet, hozzá pedig végképp nem tesz semmit – mondja a tíz társasházat képviselő Muntyánné Pásztor Krisztina. Pedig gondok időről-időre előfordulnak.

– Volt olyan, hogy szóltak a lakók, csináljak már valamit, mert hónapok óta nem vitték ki a szerencsétlen kutyát, ott tartják a balkonon, ott pisil a balkonon, büdös, ugat, tehát zavarja a lakóközösséget – emelte ki az egyik esetet.

Ilyenkor a szomszédok birtokvédelmet kérhetnek a jegyzőtől, aki a bizonyítékok alapján elrendelheti az eredeti birtokállapot helyreállítását, azaz jelen esetben akár a lakók nyugalmát megzavaró állat eltávolítását is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.