- hirdetés -

Füvesi Sándor nem érti, miért halasztották el a pénteki ülést, és azt sem, miért nem vették napirendre a korrupcióellenes vizsgálóbizottságra vonatkozó előterjesztésüket.

– Javasoltuk egy korrupcióellenes vizsgálóbizottság felállítását, de nem tudjuk, ez miért nem került bele a napirendekbe, pedig szabályosan és időben benyújtottuk azt a városvezetésnek a szeptember 30-ra tervezett testületi ülés előtt – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Füvesi Sándor. Az MSZP önkormányzati képviselője szerint az elmúlt időben egyre több ügyben vetül a gyanú árnyéka Orosháza Város Önkormányzatára.
– Ezt az alapos gyanút erősítik a sajtóban megjelent hírek is, amelyek Simonka Györggyel, városunk fideszes országgyűlési képviselőjével kapcsolatosak. Alapvető fontosságú tehát, hogy Orosháza polgárai tisztán lássanak ezekben az ügyekben, és kiderüljön, milyen valós indokok és érdekek mozgathatták a szálakat a háttérben, amikor például meghívásos közbeszerzésekről, titkosított szerződésekről, elsumákolt pénzekről és homályos kapcsolatrendszerekről van szó – tette hozzá.

Három párt tagjai vizsgálják az ügyeket

Füvesi bemutatta azt az előterjesztést, amit Fetser János elnök-frakcióvezető szeptember 22-én nyújtott be a polgármesterhez. Ebben javasolja a fent említett korrupcióellenes vizsgálóbizottság felállítását. Az MSZP-s képviselő nehezményezte, hogy ez a kiküldött meghívóban napirendi pontként sem szerepel.
– Kértük a testületet, vitassuk meg a bizottság felállítását, és döntsünk róla. Azt is javasoltuk, hogy három fős vizsgáló bizottság alakuljon, amibe a Fidesz, a Jobbik és az MSZP delegálna 1-1 főt, a bizottság elnökét pedig maguk közül választanák meg – fogalmazott.

Füvesi szerint a fideszes Mengyi-ügy szálai ide is elérnek, hiszen a sajtó többször szóba hozta Simonka Györgyöt is ezzel kapcsolatban, és elképzelhetőnek tartja, hogy ebből Orosháza sem marad ki. Kiemelte, vizsgálni szeretnék az 1 milliárdos PILOT programot, az orosházi érdekeltségű uniós pályázatokat és a meghívásos közbeszerzéseket is.
– Külön érdemes lenne vizsgálni a 16,5 millió forintért használtan vásárolt Dotto kisvonat ügyét, amit a Simonkához köthető Szerviz-Bodzás Kft.-től vásárolt meg a város. Ez már önmagában rengeteg kérdést vet fel – emelte ki.

Hangsúlyozta, az ezeket vizsgáló bizottságról már most pénteken tárgyalhatott volna a testület a rendes ülésen, de a polgármester levélben jelezte, hogy az ülést átteszik a jövő hétre a „várható határozatképtelenség okán”.
– Nincs olyan, hogy egy polgármester összehívja az ülést, és arra ők nem jönnek el. Pontos indokot kérünk, ki miért nem tud jelen lenni a soros ülésen? – jelentette ki Füvesi.

Türelmet kér a polgármester

Ahogy mi is megírtuk már, Dávid Zoltán megindokolta az ülés elhalasztását.
– A munkánk tart távol, ezért kell elnapolni az ülést – válaszolta kérdésünkre Dávid Zoltán. A polgármester jelezte, mindössze három munkanapról van szó. Az ok pedig az, hogy őt és az ülés vezetésére szintén jogosult alpolgármestert is elszólítja a munka Orosházáról. További két fideszes önkormányzati képviselő is jelezte, nem tud részt venni a szeptember 30-ai ülésen.

Válaszában Dávid Zoltán kitért arra is, hogy egyébként sem biztos az ülés határozatképessége, “hiszen például a múlt pénteki rendkívüli testületi ülésen sem jelent meg a három MSZP-s képviselő, ami most is előfordulhat” – tette hozzá a polgármester.

Az MSZP-s Fetser János erre reagálva közleményében kifejtette, ők mindig előre jelezték, ha esetleg nem tudnak részt venni az ülésen, “Dávid Zoltán azon állítását, amivel a munkaterv szerinti testületi ülés elnapolását a mi frakciónkra próbálja fogni, visszautasítjuk, és ócska hazugságnak tartjuk” – írja Fetser.

Az elnapolt testületi ülés ügyében egyébként a másik ellenzéki párt, a Jobbik is hallatta hangját. Dr. Szabó Ervin szerint megijedt az általuk javasolt vizsgálóbizottságtól a Fidesz, ezért halasztották el az ülést. Erről bővebben itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.