- hirdetés -

Hogyan ússzuk meg olcsóbban? Van lehetőség. Nem csak a földhivatalokban lehet tulajdoni lapot igényelni, hanem akár saját otthonunkban is beszerezhetjük. A kormányhivatal tájékoztatása a témában.

Az ügyintézések során – például a különböző szolgáltatóknál – számos helyen kell az ügyfeleknek a tulajdonukban lévő ingatlanokról igazolást vinni, hogy sikerrel járjanak. Sok esetben nem szükséges a földhivatalokban igényelhető papír alapú hiteles tulajdoni lap, amely 6250 forintba kerül, hanem elegendő lehet az interneten letölthető nem hiteles tulajdoni lap is.

Az interneten, az Ügyfélkapun keresztül, a számítógépes földhivatali-nyilvántartási rendszerből, a hatályos jogszabályokban megállapított díjazás ellenében jelenleg a következő szolgáltatások vehetők igénybe:

1. Tulajdoni lap I. rész. Ez ingyenes, havonta 20 letöltési lehetőséggel, bárki megtekintheti a tulajdoni lap I. részét, amelyen az ingatlanra vonatkozó adatok vannak.(Pl: cím, terület, művelési ág).

2. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap. Ez ingatlanonként 1000 forintba kerül, melyet csak megfelelő bankkártyával lehet megfizetni. Az elektronikus formában szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat, valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.

3. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap. Ez 3600 Ft/ingatlanonként, a bankkártya itt is szükséges. Az elektronikus formában szolgáltatott hiteles másolat a hosszútávú érvényesítés feltételeit biztosító minősített elektronikus aláírással van ellátva. Az ilyen módon hitelesített tulajdoni lap kizárólag elektronikus formában rendelkezik bizonyító erővel.

A földhivatalokban csak papír alapú hiteles tulajdoni lapot állítanak ki, interneten keresztül igényelhető nem hiteles tulajdoni lapot nem.

Az Ügyfélkapun történő ügyintézéshez szükséges, hogy az ügyfél rendelkezzen saját ügyfélkapuval, melyet a kormányablakokban tud email cím birtokában igényelni.

A kormányablakokban egyébként papíralapú hiteles tulajdoni lapot is lehet kérni 6250 forintért, melyet csekken kell befizetni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.