Bölcsődétől az óvodáig: több száz apróságnak is elkezdődött

Szeptemberben nemcsak az iskolákban csöngettek be, a Kisharang Bölcsődében és az önkormányzati óvodában is elkezdődött az új nevelési év.

A Zöldfa utcai Kisharang Bölcsődében szeptember eleje óta folyamatosak a beszoktatások az egyes csoportokban, a jelenlegi létszám 54, de folyamatosan érkeznek az új kisgyermekek. Várólista a 2016-os nevelési évre nincs, hiszen aki májusban jelentkezett, felvételt nyert. A gyerekek elhelyezése csecsemő, tipegő és nagycsoportban történik. – Az újonnan érkező gyerekek többsége 2-2,5 éves, de az elmúlt három évhez képest megnövekedett a tipegő korban beíratott gyermekek száma is. Jelenleg a legkisebb, aki a héten kezdi a beszoktatást 9 hónapos – tájékoztatott Nagy Diána Aniella bölcsődevezető.

Tájékozódás és kellő idő a beszoktatáshoz

Bogárné Kiss Ildikótól, az Egységes Szociális Központ vezetőjétől megtudtuk, a közeljövőben olyan szakember bevonását tervezik, aki hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez. – Fontosnak tartom a bölcsőde otthonossá tételét, a csoportszobák játékkészletének bővítését, illetőleg programok szervezését. A „Gyermek mosoly” Orosháza Bölcsődéiért Alapítvány idén pályázati forrásból már több programot szervezett a bölcsődéseknek és szüleiknek, ami októberben sportnappal folytatódik. Az alapítvány adójának 1 százalékából, valamint egyéb támogatásokból pedig játékokat és egyéb eszközöket vásároltak – emelte ki.

A bölcsődében megnövekedett a tipegő korban beíratott gyermekek száma (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A bölcsődében megnövekedett a tipegő korban beíratott gyermekek száma (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nagy Diána Aniella hozzátette: aki be szeretné íratni a gyermekét a bölcsődébe jöjjön be és tájékozódjon, ne a mástól hallott véleményekre és információkra adjon (pl.: évekkel korábban be kell iratkozni, hogy felvegyék a gyereket a bölcsődébe). Valamint arra kérte a szülőket, fordítsanak elegendő időt (minimum 2 hét) a gyermekek beszoktatásra (ez függ a gyermek egyéniségétől, személyes igényeitől), mert sajnos most is találkoztak olyan szülővel, aki 1 hét alatt várta tőlük, hogy a kisgyermeke beilleszkedjen egy új közösségbe.

Már két és fél éves kortól

Az önkormányzati óvodába az új nevelési évben 525-en járnak, külterületen több az üres férőhely, a belvárosban majdnem teljes a kihasználtság. Németh Gabriella óvodavezetőtől megtudtuk, a szülők élnek a korai óvodába lépés lehetőségével, aminek feltétele a 2,5 éves életkor és a szobatisztaság. – Pedagógiai Programunk továbbra is a kulcskompetenciák fejlesztését helyezi előtérbe. Az új módszereket már régen bevezettük és azóta is alkalmazzuk (kísérletezés, megtapasztalás, játékba ágyazott tanulás stb.). Minősített referenciaintézményként nagy hangsúlyt fektetünk szakmai munkánk színvonalának megőrzésére – emelte ki az intézményvezető.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás