- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének meghívására Bihar megyei küldöttség látogatott a megyeházára, hogy áttekintsék a két térség együttműködésének részleteit és lehetőségeit.

Pásztor Sándort, Bihar Megye Tanácsának elnökét, Szabó Ödönt, az Interparlamentáris Unió (IPU) román-magyar baráti tagozatának romániai elnökét és Szabó Józsefet, Bihar megyei megyemenedzsert Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Simonka György, az IPU magyarországi elnöke, dr. Moka Eszter, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője és Szász Zsolt, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője fogadta.

A bemutatkozó látogatáson áttekintették Bihar és Békés megye együttműködését, azokat a különböző területeket, ahol jelenleg közös tevékenység, információ-csere zajlik.

Zalai Mihály Békés megyei és Pásztor Sándor Bihar megyei elnök vezette a megbeszélést (Fotó: Zentai Péter)
Zalai Mihály Békés megyei és Pásztor Sándor Bihar megyei elnök vezette a megbeszélést (Fotó: Zentai Péter)

Közös álláspont alakult ki arról, hogy az együttműködéseket több területre ki kell bővíteni, ahol pedig jelenleg van együttműködés, azt magasabb szintre kell emelni.

Két kiemelt téma szerepelt a megbeszélésen: az egyik a határátkelők helyzete, az ezzel kapcsolatos lehetséges fejlesztések megvitatása és a megépült átkelők átjárhatóságának javítása. A nemzetiségi kérdésekről is szó volt az egyeztetésen, egyrészt a Biharban élő magyarság, másrészt a Magyarországon élő románok kulturális és oktatási intézményeinek helyzete.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.